• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Támogatja a kormány a szegedi gyermeksebészet modernizálását

Egészségpolitika 2024.07.11 Forrás: MTI
Támogatja a kormány a szegedi gyermeksebészet modernizálását

A felújítás két új műtőt, a hozzájuk tartozó őrző-intenzív részleget és a gyermeksebészeti osztályt foglalja magában.

A korábban elnyert pályázati forrást kiegészítve 1,3 milliárd forinttal támogatja a kormány a szegedi gyermeksebészet felújítását, így összesen 3,2 milliárd forintból egyebek mellett két panelműtőt és egy hatágyas őrzőt hoznak létre - tájékoztatta Szegedi Tudományegyetem (SZTE) közkapcsolati igazgatósága szerdán az MTI-t. A közlemény szerint 1,3 milliárd forint összegű támogatást biztosít a kormány az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ gyermeksebészeti blokkjának felújítására. Ezzel - a 2016-ben elnyert 1,9 milliárd forintos pályázati támogatást kiegészítve - 3,2 milliárd forintra nőtt a 21. századi gyermeksürgősségi és gyermektraumatológiai centrum kialakítására fordítható összeg.

A megítélt állami forrás lehetővé teszi, hogy az SZTE klinikai központjának gyermeksebészeti műtői és a hozzájuk tartozó ellátóhely megfeleljenek az időközben szigorodó, a kor technológiai lehetőségeinek beépítését elváró feltételeknek - írták

A várhatóan 2025 közepére elkészülő beruházással megszűnik az a helyzet, amely miatt a gyermeksebészeti betegeket a központi sebészeti műtőkben látják el. Az átmeneti időszakban az "Újklinikán" jelöltek ki egy műtőt és egy önálló gyermekébredőt a megoperált gyermekeknek, akiket az épületek között az egyetem belső betegszállító mentőjárművei visznek.

Idézik a közleményben Rovó László rektort, aki hangsúlyozta, az SZTE gyermekklinikája alkotja a dél-alföldi gyermekellátás gerincét. Az intézményben többi között minimális invazív sebészeti eljárásokat és modern gyermektraumatológiai ellátást tudnak biztosítani.

Fendler Judit, az SZTE kancellárja úgy fogalmazott, a megítélt összeg lehetővé teszi, hogy a dél-alföldi régió gyermeksebészeti és gyermektraumatológiai ellátása továbbra is a Klebelsberg Kuno által száz éve felépíttetett klinikaépületben, de 21. századi körülmények között történjen. A régió csaknem negyedmillió gyermeke baleset vagy műtéti beavatkozás esetén biztonságos és a szakszerű ellátást kap.

A beruházásra adott 1,3 milliárd forint összeg biztosítja, hogy a gyermekklinikán olyan műtőblokkot alakítsanak ki, amely megfelel az élenjáró szakmai, technológiai és kórházhigiéniai elvárásoknak. A felújítás két új műtőt, a hozzájuk tartozó őrző-intenzív részleget és a gyermeksebészeti osztályt foglalja magában.

Az új műtőblokkal és a korábban beszerzett eszközökkel a Dél-Alföldön csaknem negyedmillió,  0-18 év közötti gyermek progresszív III-as szintű  gyermeksebészeti, gyermek traumatológiai, gyermekonkológiai, neonatológiai sebészeti és gyermeksürgősségi ellátása oldódik meg. A modernizált gyermeksebészet megfelelő hátteret jelent majd az országban másodikként létrehozandó országos politraumacentrum feladatainak ellátásához is - áll a közleményben.