• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Támogatja a MOK a szegedi orvosok mozgalmát

Egészségpolitika Forrás: MOK

A Magyar Orvosi Kamara támogatja a Szegedről, 64 orvos kezdeményezte mozgalmat, mert mindaz, amit leírtak sajnálatos valóság!

A Magyar Orvosi Kamara közel 15 éve rendületlen kitartással jelzi az egyre növekvő bajt, melynek nyomán mára mind több helyen mutatkozik az, amit senki sem akart elhinni: az ellátás nemcsak bizonytalan, hanem adott pillanatban egyenesen hadrafoghatatlan. A Magyar Orvosi Kamara tagságát választott küldöttei útján képviselő Országos Küldöttközgyűlés – mint a köztestület legmagasabb döntéshozó szerve – három hete közzétett nyilatkozatában (lásd mellékelve) jelentette ki, hogy érdemi változást sürget, mivel az egészségügy hadrafoghatósága mára nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Követelésként fogalmazta haladéktalan jelentős béremelés szükségességét az egészségügyi dolgozók körében csakúgy, mint a hálapénz rendszer megszüntetését.

Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a Kamara tagsága nemcsak megértette, de magáévá is tette e gondolatokat, és tagi aktivitásával ad nyomatékot kamarája követeléseinek. Csak az összefogás, a minél szélesebb körű együttes fellépés lehet igazán eredményes. Ezért támogatjuk a kollégák kezdeményezését, és kérjük, minél több orvos csatlakozzon az aláírókhoz. Ezzel nemcsak a magunk sorsán segíthetünk, de a velünk együtt nehéz sorban dolgozó szakdolgozó társaink, és a ránk bízott betegeink helyzetén is.

Budapest, 2015. december 21.

a Magyar Orvosi Kamara elnöksége

Az egészségügy hadrafoghatósága nemzetbiztonsági kockázatot rejt! Érdemi változtatást sürgetünk...!

A Magyar Orvosi Kamara Országos Küldöttközgyűlése – mint a köztestület legfőbb döntéshozó szerve – már 2008-ban kimondta: „Tiltakozunk az évtizedek óta súlyosan alulfizetett kollégáink további megsarcolása ellen! Nem vállaljuk a felelősséget tovább a betegellátás biztonságáért, amennyiben ágazatunk gazdasági helyzete a kilátásba helyezett intézkedések szerint alakul."

A betegellátás hozzáférhetősége, biztonsága, minősége azóta sajnos romlott. A néhány éve megindított bérfelzárkóztatás megakadt, folytatására a jövő évi költségvetésben sem látunk fedezetet. Kollégáink, szakdolgozó munkatársaink végtelenül túlterheltek, elkeseredettek, kiégettek, tömegével menekülnek a lehetetlen munkakörülmények elől nemcsak külföldre, de bárhová, csak el az egészségügyből. A sok száz milliárdnyi épület és eszközberuházás teremtette fizikai – technikai körülmények csak fokozzák a benne dolgozók mindennapi, működést érintő, megoldhatatlannak bizonyuló filléres problémáinak ellentmondásait. Ezt rendszeresen jeleztük minden felelős döntéshozónak, közvetlen levéllel fordultunk a kormányfőhöz, és tájékoztattuk a nyilvánosságot is. Mindhiába.

Az OECD napokban közzétett jelentése bizonyítja mindezt, rámutatva hazánk lakosságának az európai átlagtól lényegesen elmaradó életkilátásaira, valamint arra, hogy bármilyen nemzetközi összehasonlításban a gyógyítók bérezése a legutolsó a rangsorban. Ezt okozza a szakértők bizonyította tény, miszerint a GDP arányos egészségügyi ráfordítás 2%-os lemaradásban van még a visegrádi 4-ek átlagához mérten is, ami éves szinten nem kevesebb, mint 600 Milliárd Ft-ot jelent.

Háborús időket élünk – mondják. Kezelhetetlen mértékű migráció, terrortámadások rengetik környezetünket. Ám nem szükséges semmilyen erőszakos cselekmény, elegendő egy – a bukarestihez hasonló - tragikus baleset ahhoz, hogy a tömeges halál és szenvedés húzza alá ellátórendszerünk totális elégtelenségét. Ki kell mondani, ma Magyarország egészségügyi ellátóképessége, a sürgősségi ellátókapacitás önmagában is jelentős nemzetbiztonsági kockázatot jelent!

Magyarország elemi érdeke, a döntéshozó felelőssége e tarthatatlan helyzeten sürgősen és érdemben változtatni. Egyetértünk a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal által megfogalmazott követelésekkel:

-A katasztrofális szakemberhiány megoldását jelentős béremeléssel, az elvándorlás érdemi visszaszorításával.
2016-tól a középtávú bérfelzárkóztató program prioritás legyen!

-A hálapénz rendszer megszüntetését valamennyi érintett társadalmi csoport bevonásával (ehhez is elengedhetetlen a hatékony mértékű bérrendezés)

-Átlátható és a valós költségeket tükröző finanszírozási rendszer kialakításával és folyamatos fenntartását.

Továbbá követeljük, hogy valamennyi orvos minden túlmunkáját, ügyeletét a hatályos törvények maradéktalan betartásával, országosan egységes szabályozás szerint tartsák nyilván és fizessék ki.

Számunkra, orvosok számára ma és mindenkor a beteg üdve a legfőbb törvény, és az is marad. A társadalom számára ez adhat biztonságot, adhatja meg azt a bizalmat mellyel élhet. Nem engedhető meg azonban hogy továbbra is, egyre mértéktelenebbül visszaéljenek vele, mivel annak lesújtó eredménye mindaz, amit e nyilatkozatban leírunk.

Budapest, 2015. november 27-én

A Magyar Orvosi Kamara Országos Küldöttgyűlése

A 64 orvos kezdeményezéséről bővebben itt olvashatnak