• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

TBC-s betegek: két részre szakadt az ország

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

Hamarosan részletesen átdolgozott kezelési irányelv jelenik meg.

A WHO Európai Régiójában a tuberkulózis előfordulási aránya évi átlagos 5 %-os csökkenést mutat, de még nem sikerült elérni a gyógyszerrezisztens tbc sikeres gyógyítására kitűzött célokat. Javul a tbc-helyzet Magyarországon is, de a területi egyenlőtlenségek még mindig jelentősek - írta közleményében a regionális iroda.

A WHO Európai Regionális Iroda és az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ által újonnan kiadott adatok azt mutatják, hogy a becslések szerint 353 000 ember betegedett meg tuberkulózisban 2012-ben a WHO Európai Régiójának 53 tagállamában. Az elmúlt évtizedben a tuberkulózis előfordulási arányánál az adatok évi átlagos 5 %-os csökkenést mutatnak az egész régióban. Az Európai Unió tagállamaiban és az Európai Gazdasági Térség (EU / EGT) országaiban 2012-ben 68 000 tuberkulózisos megbetegedést regisztráltak, mely 6%-os csökkenést jelent, így összességében elmondható, hogy az EU / EGT országok teljesítették az átlagos ötéves csökkenésre kitűzött céljukat.

A kihívások továbbra is fennállnak, hiszen a becslések szerint minden egyes nap közel 1000 ember betegszik meg tuberkulózisban Európában. A WHO Európai Régiója nem érte el a gyógyszerrezisztens TBC sikeres gyógyítására kitűzött célokat. Ez annak ellenére így van, hogy időközben a gyógyszerrezisztens tuberkulózis (MDR-TB) kezelésekhez való hozzáférés 3-szorosára emelkedett 2011. évhez képest. Abból a 27 országból világszerte, ahol magas a tuberkulózis okozta teher, 15 tartozik a WHO Európai Régiójába; ez a becslések szerint 76 400 gyógyszerrezisztens tuberkulózisban szenvedő beteget jelent. Ennek még a felét sem diagnosztizálták a korlátolt laboratóriumi kapacitások miatt, és a jelentések szerint a régióban a gyógyszerrezisztens tbc-s betegek csak 50 %-át gyógyították sikerrel.

Sajnálatos módon az EU / EGT országokban a gyógyszerrezisztens tbc-s betegek sikeres kezelésének aránya tartósan alacsony szinten maradt: az adatszolgáltató EU / EGT országokban mindössze három betegből egy (34%) fejezi be sikerrel a gyógyszerrezisztens tuberkulózis kezelését. A betegek több mint fele meghal: vagy nem kezelik sikerrel, vagy eltűnnek a kezelés során, és így nem tudják őket nyomon követni. A 25%-ot kitevő kiterjedt gyógyszerrezisztens tuberkulózis esetén a sikeres kezelések aránya még alacsonyabb volt.

Magyarországon az utóbbi két évtizedben folyamatosan javult a tbc járványügyi helyzet és jelentősen csökkent a megbetegedések száma. Az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet legfrissebb adatai szerint 2013-ban már csak 1045 új beteget fedeztek fel (10,6/ 100000 lakos), ami 10 %-os csökkenést jelent a megelőző évi adattal összevetve. A gyógyszerrezisztens esetek száma, 2,5 %.

Látni kell azonban azt is, hogy az újonnan felfedezett betegeket illetően az ország két részre szakadt: míg Nyugat és Dél-Magyarországon ritkaságnak számít a betegség, addig az észak-keleti megyékben, főként Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében jóval gyakoribb a betegség előfordulása. Ennek hátterében a rosszabb szociális körülmények mellett a magas tbc megbetegedési mutatókkal rendelkező Ukrajna és Románia közelsége is áll.

Továbbra is a legjelentősebb kockázati tényező a hajléktalanság, körükben a legnagyobb arányú a betegség előfordulása. Az összes beteghez viszonyítva tíz százalék volt a hajléktalanok aránya. 100 új hajléktalan betegből 64-en a fővárosban kerültek bejelentésre.

A folyamatosan javuló megbetegedési eredmények tették lehetővé azt, hogy 2014. január 1-től a kötelező tüdőszűrés átalakításra kerülhessen. Ezen túlmenően – a WHO és az ECDC ajánlásait figyelembe véve - számos más jelentős egészségpolitikai döntés született a tbc kontrolljának megerősítésére:
• idén megkezdte működését az a nemzeti szakpolitikai fórum, amely széles körben vonja be a tbc kontrolljába a kormányzati és civil szervezeteket;
• részletesen átdolgozott kezelési irányelv jelenik meg hamarosan;
• továbbá egy új, átfogó szakpolitikai program tervezete is elkészült, amely társadalmi vitára is került.

A WHO Európai Regionális Irodájának honlapján további információ található

Legolvasottabb cikkeink