• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Térségi Egészségügyi Tanácsokat hoznak létre

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

A salátatörvény tervezett módosításaiban szerepel az egészségszervező központokat segítő tanács.

Október 24-ig lehet véleményezni az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvénytervezetet, amely a NEFMI honlapján jelent meg ma.

A több mint tíz egészségügyi törvényt érintő tervezett módosítások érintik az egészségügyi hatósági és igazgatási tevékenységről szóló törvényt, az egészségügyi adatok kezelését, szabályozza a külföldi egészségügyi ellátást, a transzplantációt.

Az egészségügy átalakításának folyamataként a tervezetben szerepel az térségi egészségfejlesztési program elkészítése, valamint Térségi Egészségügyi Tanács létrehozása, feladatainak – amely elsősorban a térségi egészségszervezési központ munkájának elősegítése –, tagjainak meghatározása.

A praxisjogra vonatkozó szabályozást megújítják,  s máris a fogalom pontosításával kezdik: a működtetési jog elnevezés helyett a továbbiakban a praxisjog kifejezést használják, amely szerint az konkrét területhez kötött.  A praxiskezelő segítené a forgalomképtelen praxisok piacának fellendítését, másrészt lehetőséget adhatna az új belépők számára a praxisjog megszerzésére. A praxiskezelő feladatait - kormányrendeletben meghatározottak szerint - az Országos Alapellátási Intézet látná el.

A Nemzeti Egészségügyi Tanácsot felváltó Nemzeti Betegfórum jogosítványait is szabályozza a tervezet, miszerint a Betegfórum a miniszter részére javaslatot tesz, felkérésre véleményez, elemzést, értékelést készít. Az adott betegséggel, betegségcsoporttal összefüggésben érdekképviseletet lát el, kapcsolatot tart az egészségügyi szakmai kollégium adott tagozatával, a társadalmi, érdekképviseleti szervezetekkel, az egyházakkal, valamint az alapítványokkal.

2012. január elsejével létrehozzák az Országos Betegjogi és Dokumentációs Központot (OBDK), a szervezet feladata lesz a betegjogi képviseleti rendszer működtetése, valamint az egészségügyi dokumentáció megőrzése, archiválása.

Az egészségbiztosítási ellátásról szóló törvénybe például beemelnék azt a passzust, miszerint ha a biztosított a gyógyászati segédeszköz árához, kölcsönzési díjához társadalombiztosítási támogatást vett igénybe, köteles az eszköz használata során a tőle elvárható gondossággal eljárni, az eszközt rendeltetésszerűen használni, valamint az eszköz állagának megóvására törekedni.

A véleményezésre váró törvénytervezet itt olvasható.