• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tisztázták a felülvizsgáló orvosokat

Egészségpolitika Forrás: MTI

Az elutasítás és az állapotjavulás aránya 1-2 százalékkal tér el az idén a sokéves átlagtól.

A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal szerint az elmúlt öt hónap adatai cáfolják azokat az állításokat, melyek szerint a komplex felülvizsgálatokat végző orvosok lényegesen több kérelmet utasítottak el, mint korábban.

A hivatal az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében arra hívta fel a figyelmet: hogy az első öt hónap komplex minősítési felülvizsgálatainak statisztikája szerint az igénylők többsége rokkantsági ellátásra jogosult, és ezzel bebizonyosodott, hogy az orvosokat ért rágalmak teljesen alaptalanok.

A számokból kiderül, hogy a Magyarországon 2008 óta működő komplex minősítési eljárásokban az idén bevezetett korrekciók hatására nem változott számottevően a kérelmek elutasítását és az egészségi állapot javulása miatt átminősítést indítványozó szakvélemények aránya - írta a rehabilitációs hivatal.

Jelezték azt is, hogy a minősítési eljárást az Európai Unió legtöbb tagországában, valamint számos, Európán kívüli fejlett országban is alkalmazzák. Utaltak arra, hogy az alkalmazott módszer az egészségi állapotot a munkaerőpiacon hasznosítható megmaradt képességekkel összefüggésben vizsgálja.

A közlemény szerint a módszer komplexitását több szakértő együttes munkája biztosítja; az orvosok az egészségi állapotot véleményezik, a szociális és foglalkoztatási szakemberek pedig az egyén személyes körülményeit, képességeit, valamint a lakókörnyezet munkaerő-piaci lehetőségeit tárják fel és igazítják egymáshoz.

Azok az igénylők, akiknek a visszavezetése a munka világába még átképzéssel, hosszan tartó rehabilitációval sem oldható meg, vagy szociális körülményeik akadályozzák a rendszeres foglalkoztatásukat, továbbra is rokkantsági ellátásban részesülnek majd.

A hivatal kitért arra is, hogy az orvos szakértők az új igénylők 24,5 százalékánál a rokkantság megállapításához szükséges mértékű egészségkárosodás hiányában a kérelem elutasítását indítványozták. Hozzátették, az új eljárási szabályok lényegesen nem változtattak az elutasítási arányokon: a 40 százalék alatti össz-szervezeti egészségkárosodás miatt elutasított kérelmek az utóbbi négy évben rendszeresen 20 százalék körüli értéken mozogtak.