• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Tisztifőorvos: Marad a járványügyi éberség

Egészségpolitika 2020.06.16 Forrás: MTI
Tisztifőorvos: Marad a járványügyi éberség

A veszélyhelyzet megszűnésével az egészségügyi dolgozók utazási korlátozásának feloldása is várható.

Rendkívül fontosnak nevezte az országos tisztifőorvos a "járványügyi éberség" fenntartását a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília úgy fogalmazott: a járvány "rendkívül kedvezően alakult Magyarországon, ugyanakkor nem szabad elfelejtenünk egy pillanatra sem, hogy a pandémia zajlik a világban, számos országban még jelentősen emelkedik a fertőzöttek" és a halottak száma, "ezért a járványügyi készültséget, éberséget változatlanul fenn kell tartanunk"; nem lehet tudni, hogyan alakul a környező országok és az egész világ járványügyi helyzete, és a vírus még Magyarországon is jelen van.

A tisztifőorvos rendkívüli jó hírnek nevezte azt, hogy az elmúlt napon mindössze eggyel nőtt a fertőzöttek száma, összességében pedig két és félszer annyian gyógyultak meg, mint amennyi aktív fertőzöttet tartanak nyilván az országban. Elmondta, eddig 2516-an gyógyultak ki a fertőzésből, két újabb elhunyttal 565-re emelkedett a vírus áldozatainak száma. Ezer alá, 996-ra csökkent az aktív fertőzöttek száma, 255-en vannak kórházban, 17 beteget pedig lélegeztetőgépre kapcsolva ápolnak.

Gyakorlatilag lezajlott a járvány első hulláma Magyarországon, a járványügyi arányok az elmúlt napokban nem változtak jelentősen - értékelt Müller Cecília.

Szólt arról is: a nyári szünetben sok szülőnek okoz gondot gyermekeik elhelyezése, ezért célszerű a családnak erre tervet készítenie. Ha a nagyszülőnek nincs olyan betegsége, ami miatt a különösen magas kockázatúak csoportjába tartozna és a gyermekek egészségesek, akkor vigyázhatnak a nagyszülők rájuk.

A táborokat érintve arról beszélt, a nyár szokásos "kihívásai" mellett a táboroztatásnál fontos fokozottan ügyelni a gyerekek személyi higiénéjére és a balesetveszély megelőzésére is.

A tisztifőorvos azt kérte, aki úgy dönt, hogy külföldre utazik, mindenképpen alaposan tájékozódjon az adott országra érvényes szabályokról a Külügyminisztérium vagy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) honlapján, és kössön biztosítást. Trópusi megbetegedések által érintett országok felkeresése előtt érdemes a Nemzeti Népegészségügyi Központ nemzetközi oltóközpontjánál tájékozódni és beszerezni a megfelelő védőoltásokat - tette hozzá.

Kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, hogy a koronavírus - hasonlóan az influenzavírushoz - nagyfokú mutációra képes, a kutatók Magyarországon is többféle koronavírust azonosítottak már.

Az egészségügyiek utazási korlátozásának engdélyezése is várható

A veszélyhelyzet megszüntetése a sikeres védekezésnek köszönhető - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a keddi online sajtótájékoztatón. A veszélyhelyzet megszűnésével az egészségügyi és a rendvédelmi dolgozók, valamint a kormánytisztviselők utazási korlátozásának feloldása és a mozik, színházak látogatásának engedélyezése is várható - tette hozzá.

Mivel a járvány nem ért véget, a járványügyi készenlétet továbbra is fenn kell tartani - hangsúlyozta.

Kiss Róbert felhívta a figyelmet arra is, hogy hétfőn megalakult az operatív törzs keretein belül működő járványügyi bevetési egység. A védekezés fenntartására, szükség esetén azonnali intézkedések bevezetésére létrehozott szervezetet a helyettes országos tisztifőorvos vezeti, de helyet kapott benne a katasztrófavédelem, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, az országos kórházparancsnoki támogató törzs, a mentőszolgálat, valamint a honvédség vegyivédelmi zászlóaljának képviselője is.

Ismertette: ha az operatív törzs tudomására jut olyan esemény, amely azonnali reagálást igényel, akkor az ügyeleti központ értesíti, illetve szükség esetén berendeli a bevetési egységet. Ha olyan egészségügyi vagy szociális intézményben van szükség beavatkozásra, ahol kórházparancsnok teljesít szolgálatot, az ügyeleti központ az országos kórházfőparancsnoknak is jelentést tesz.

Kiss Róbert azt mondta: a bevetési egység vezetője köteles a járványveszély által érintett helyszínen haladéktalanul megjelenni és ha szükséges, korlátozások bevezetéséről intézkedni. Elrendelhet látogatási tilalmat, kijárási korlátozást, javaslatot tehet az egyéni egészségügyi védőfelszerelések felhasználási rendjére, az egészségügyi személyzet átcsoportosítására, átrendelésére, kezdeményezheti a honvédség közreműködését a fertőtlenítések érdekében, valamint nagy kiterjedésű fertőzött terület esetén területzárást is. A bevezetett intézkedésekről, azok hatásairól, a megbetegedettekről folyamatosan tájékoztatnia kell az ügyeleti központot.

A hatósági házi karanténban levők közül már 2729-en vállalták, hogy a hatóság elektronikusan ellenőrizze a korlátozás szabályainak betartását. Jelenleg 654 aktív felhasználója van az alkalmazásnak. Hétfőn 617 emberrel szemben rendeltek el hatósági házi karantént, így 7545 korlátozó intézkedés van érvényben.

A járvánnyal összefüggő bűncselekmények száma 441-re emelkedett, ezek közül 127 rémhírterjesztés, 29 közveszéllyel fenyegetés, 133 csalás, 28 pedig járványügyi szabályszegés miatt indult. Eddig összesen 81 gyanúsítottat hallgattak ki.

Az alezredes kérdésre válaszolva elmondta: a Magyarországra történő beutazás szabályait kormányhatározat rögzíti, a jogszabály szerint nem magyar állampolgárok a kétoldalú megállapodásokkal érintett államok kivételével továbbra sem léphetnek be az ország területére. A külföldre utazással kapcsolatban azt hangsúlyozta: célszerű előzőleg a konzuli szolgálat honlapján ellenőrizni, hogy az adott országba beutazni lehetséges-e.    

Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője bejelentette: a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a közelmúltban hivatalból nyomozást rendelt el egy a közösségi médiában megjelent videofelvétellel kapcsolatban. A "mentős videóként közismertté vált" felvétellel összefüggésben kedden egy nőt gyanúsítottként hallgattak ki, majd kutatást tartottak az otthonában, ahol bizonyítékokat foglaltak le. Hozzátette: a nyomozás során a gyanúsított szabadlábon védekezik.

Az MSZP közösségi oldalára június elején került fel egy videó, amelyben egy magát mentősnek kiadó nő beszélgetett Korózs Lajos szocialista képviselővel. A párt oldaláról azóta lekerült felvételen a nő azt állította, hogy mentősként dolgozik, és egyebek mellett a kórházi ágyak kiürítése után a rossz ellátás miatt elhunyt betegekről beszélt. A nőről kiderült, hogy semmilyen egészségügyi nyilvántartásban nem szerepel, az Emberi Erőforrások Minisztériuma ezért rémhírterjesztés miatt büntetőfeljelentést tett az ügyben. Az MSZP-ben a történtek miatt belső vizsgálat indult.

Legolvasottabb cikkeink