• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tíz év mérlege: több mint négyezer szervátültetés

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Évről évre több az új beteg a transzplantációs várólistán, de egyre több a beavatkozás is.

Az egészségügyi ellátás nem csak fontos, de sikeres része a szervtranszplantáció. A koordináció, ami máshol nehézkesebben megy, az itt nagyon jól működik, mert igazi csapatmunka zajlik egy-egy beavatkozás alkalmával – szólt elismeréssel a transzplantációban résztvevők munkájáról Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár azon a mai konferencián, amelyen az Országos Vérellátó Szolgálat keretében működő Szervkoordinációs Iroda létrehozásának tízedik évfordulóját ünnepelték.

Ónodi-Szűcs köszöntőjében elmondta, hogy egyre több az új beteg a várólistán, s ezzel együtt egyre több beavatkozást végeznek el. Fontosnak tartotta azt is, hogy a lakosság tájékozott legyen a donációval kapcsolatban, hiszen a társadalmi elfogadottságnak köszönhetően egyre több ember életét lehet megmenteni, vagy jelentősen javítani életminőségét.

Minden hazai kórházból fogadja a potenciális szervdonorok jelentését egy nonstop elérhető zöldszámon a Szervkoordinációs Iroda, amely több szintű koordinátori hálózatot működtet azért, hogy minél többen kapjanak életmentő szervet a hazai kórházak és az Eurotransplant együttműködésében, fogalmazott a jubileumi ünnepségen Mihály Sándor, a Szervkoordinációs Iroda igazgatója.

A hazai transzplantáció történetében mérföldkőnek bizonyult a 2013-as Eurotransplanthoz csatlakozásunk, hiszen ezzel jelentősen javult a szervre váró betegek esélye. Négy éve ugyanis minden szervátültetésre szoruló magyar beteg az Eurotransplant közösségi várólistájára kerül fel, és központilag zajlik a donorszervek elosztása is. A folyamatos fejlesztés alatt álló Nemzeti Szervdonációs Regiszter nem csak strukturált adatgyűjtésre alkalmas, de kommunikál más regiszterekkel, így az Eurotransplant szervereivel – ez is segít kiküszöbölni az emberi hibákat a donor-recipiens párok keresésekor, jelezte az igazgató. A csatlakozásnak köszönhetően 416 szervet kaptak magyarok külföldről.

A beavatkozások hátterét, szervezését biztosító szervkoordinációs szakemberekre óriási teher hárul, jó, ha egy hónap alatt maximum tizenöt éjszakát alhatnak végig nyugodtan, így vannak, akik egy idő után feladják. A toborzás ugyanakkor nem egyszerű, ugyanis éppen azok a diplomás, angolul tudó nővérek mennek el az országból, akik a koordinátori feladatokat is el tudnák látni, hangzott el.

A tíz évet átfogó statisztika szerint eddig összesen 1590 elhunyt donor adott szervet, körülbelül háromnegyedük több donorszervet is. Egész pontosan 4552 szervet vettek ki, ami 4006 transzplantációra adott lehetőségét. Eközben 5440 új beteg került fel a transzplantációs várólistára.

Az elmúlt tíz évben 94 kórházból érkezett donorjelentés. A további részleteket tekintve az elmúlt tíz évben 3016 vese-, 533 máj-, 374 szív-, 91 hasnyálmirigy-, 18 tüdőátültetés történt hazánkban. Ezekből 396 vese- és egyetlen májátültetés élődonoros volt.

Hogy mibe került egy-egy transzplantáció, arra Mihályi Sándor válaszolt a 9/1993-as miniszteri rendeletre hivatkozva: a vese 4,2, a máj 12, a szív 13, a hasnyálmirigy-vese 9,2, a tüdőátültetés 20 millió forint.

Csupán egyetlen szervkivétel esetében körülbelül száz ember összehangolt munkájára van szükség. Egy elhunyt donorból a veséket, a májat, szívet, hasnyálmirigyet és a tüdőt lehet eltávolítani, ez pedig több orvoscsoport bevonását igényli. Az Eurotransplant szabályai szerint a hasi szerveket a helyi orvoscsoportok, míg a mellkasi szerveket azoknak a centrumoknak az orvosai veszik ki, ahol a donorszervet majd beültetik. Az orvoscsoportokat a gyorsaság érdekében általában légi úton utaztatják.

A Szervkoordinációs Irodát tíz éve befogadó OVSZ-szel már csak azért is fontos a kapcsolatuk, mert a transzplantáció jelentős mennyiségű vérkészítményt igényel, fogalmazott dr. Nagy Sándor, az OVSZ főigazgató helyettese. Akár a régiók közötti átcsoportosítást is meg tudják oldani a vérkészítmények szállításakor. A beavatkozások vizsgálati hátteréről szólva elmondta, hogy az OVSZ-nek van a legnagyobb immungenetikai laborja az Eurotransplanton belül, ám – mint jelezte – további bővítésre van szükség az egyre növekvő vizsgálati igény miatt.

Uniós pályázati forrásból több animációs filmet is készítettek a donációról annak érdekében, hogy a szervkivételt minél szélesebb körben elfogadja a társadalom. Ennek kapcsán jelentős változásról számolt be dr. Ablonczy László, a GOKI Gyermekszív Központjának gyermekkardiológus főorvosa: míg 2007-ben nagyfokú bizalmatlanságot tapasztaltak a szülők részéről a donációnál, ma szinte százszázalékos az elfogadottság, vagyis nem zárkóznak el attól, hogy halott gyermekük szerveit más gyermekek életének megmentése érdekében átültessék.