• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Több egészségügyi kérdést is érintettek a képviselők kedden

Egészségpolitika 2023.05.03 Forrás: MTI - Weborvos
Több egészségügyi kérdést is érintettek a képviselők kedden

Az országgyűlés napirendjén szerepel az egyes egészségügyi, egészségbiztosítási és gyógyszerészeti tárgyú törvények módosítása.

Az országgyűlés kedden kezdődött kéthetes ülésén többek között bizottsági jelentések és az összegző módosító javaslatok vitái is lesznek. A napirenden szerepel egyebek mellett az egyes egészségügyi, egészségbiztosítási és gyógyszerészeti tárgyú törvények módosítása, amely érinti humánreprodukció, halottvizsgálat, az önálló orvosi ellátás, az orvosesztétikai beavatkozások szabályait. Már az első nap több kérdés és felszólalás is érintette az egészségügyet.

Arató Gergely (DK) például arra hívta fel a figyelmet, hogy Kőbányán a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban húsvét előtt sok egészségügyi dolgozó közel kétszázezer forinttal kevesebb fizetést kapott. Megjegyezte, az érintettek fizetésének jelentős részéről van szó. Szerinte a kórház vezetése egyeztetés és előzetes jelzés nélkül megváltoztatta a munkaidőkerettel történő elszámolás rendszerét. Korábban alapbérszerűen, mindig idejében fizették ki a jól megbecsülhető túlórákat, költségeket - részletezte. Hozzátette: az intézményben többen felmondtak. Közölte, a nemtörődömség és az ostobaság a betegellátást veszélyezteti. Mikor hozzák helyre a hibát? Mikor fizetik ki az elmaradt béreket? - kérdezte.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója kijelentette, a kormánynak kulcsfontosságú az egészségügyben dolgozók megbecsülése. 2023-ban 2800 milliárd forint áll rendelkezésre ezen a területen, amely ezermilliárd forinttal több mint 2010-ben volt - mondta. Hozzátette: 2010 óta az egészségügyi szakdolgozók bére több mint a duplájára emelkedett. A konkrét ügyben azt kérte, hogy a képviselő forduljon az egészségügyi kormányzathoz, a Belügyminisztériumhoz.

Lukács László (Jobbik) arról beszélt: az utóbbi időben nyilvánosságra kerültek olyan ügyek, amelyben felvetődött, hogy a mentőszolgálat későn érkezett ki betegekhez. Azt kérdezte: szándékozik-e a kormány létrehozni egy olyan független szervezetet, amely a mentőszolgálat felügyeleti szerve lenne.

Rétvári Bence, a Belügyiminisztérium államtitkára elmondta: 2010 óta 27 milliárdról 65 milliárdra nőtt a mentés támogatása, megújult a géppark és a telefonos rendszer is, minden hívás rögzített és utánkövethető, ami garancia mindenki számára. Mindenkit arra kért, hogy a központi 112-es telefonszámot hívja baj esetén. Megerősítette: a mentőszolgálatnál a legmagasabb szintű minőségirányítási rendszer működik.

Egyes egészségügyi, egészségbiztosítási és gyógyszerészeti tárgyú törvények módosításáról is vitáztak kedden a képviselők.

Nagy Csaba (Fidesz), a törvényalkotási bizottság nevében az egyes egészségügyi, egészségbiztosítási és gyógyszerészeti tárgyú törvények módosítása kapcsán elmondta: a magyar kormány és a Fidesz-KDNP célja, hogy a lakosság a lehető legjobb egészségügyi szolgáltatásban részesüljön - hangsúlyozta. Kiemelte a korszerű szabályozás és digitalizáció fontosságát, és szólt arról, hogy kiemelt kormányzati prioritás a szükséges módosítások és finomhangolások elvégzése.

A javaslatban összesen 155 módosítás szerepel, elfogadásával elősegítik az egészségüggyel kapcsolatos koherens jogi környezet megteremtését, és azt, hogy a lakosság a lehető legjobb szolgáltatásban részesüljön - összegzett a politikus.

A javaslathoz hozzászóló nem volt, a vitát az elnöklő Lezsák Sándor lezárta.

 

 

 

Legolvasottabb cikkeink