• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Több mint 1000 robot-asszisztált műtét az Országos Onkológiai Intézetben

Egészségpolitika 2024.02.12 Forrás: Weborvos
Több mint 1000 robot-asszisztált műtét az Országos Onkológiai Intézetben

Az országos és regionális robotsebészeti képzési központ kialakításának mind a személyi, mind az infratstruktúrális feltételei adottak az intézményben.

2024. február első hetében az Országos Onkológiai Intézet elérte az 1000-et meghaladó robot-asszisztált műtétszámot. Ez a mérföldkő nem csupán az Intézet, de az egész magyar onkológia számára jelentős előrelépést jelent, kiemelten a daganatsebészeti szakmák területén. Az Országos Onkológiai Intézet és a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház együttes tapasztalatával elsőként biztosítja Magyarországon a robotsebészeti képzés minden feltételét - adta hírül az intézmény közleményben.

A robot-asszisztált beavatkozások az urológiai, nőgyógyászati, hasi sebészeti és mellkassebészeti területeken történtek. A robotsebészet számos előnnyel jár a hagyományos, nyílt és laparoszkópos sebészeti technikákhoz képest. A robotkarok precízebb mozgást tesznek lehetővé, ami minimalizálja a műtéti hibák esélyét. A robotsebészeti beavatkozások kisebb bemetszéseket igényelnek, ami kevesebb traumával jár a betegek számára. A kisebb bemetszések és a precízebb beavatkozások miatt a betegek gyorsabban gyógyulnak. A robotsebészeti beavatkozások kevesebb fájdalommal és szövődménnyel járnak. A gyorsabb gyógyulásnak köszönhetően a betegek rövidebb időt töltenek a kórházban.

Az Országos Onkológiai Intézet (OOI) kiemelt célja, hogy a daganatok elleni küzdelemben a legmodernebb technológiákat és tudományos eredményeket alkalmazva a lehető legmagasabb színvonalú ellátást nyújtsa a betegek számára. Ennek érdekében az intézet folyamatosan fejleszti infrastruktúráját, eszközparkját és szakmai tudását. Európai uniós támogatásnak köszönhetően 2021-ben hazánkban először két daVinci X sebészeti robotot állítottak üzembe az Országos Onkológiai Intézetben és a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban.

2023 szeptemberében az Országos Onkológiai Intézet újabb daVinci Xi robottal bővítette eszközparkját. Az eszközfejlesztés eredményeként 2024 februárjában az intézet elérte az 1000-et is meghaladó robot-asszisztált műtétszámot. A robotsebészeti eljárások bevezetése újabb mérföldkő mind az Intézet, mind az egész onkológia, de azon belül kiemelten a különböző daganatsebészeti szakmák számára. A robotsebészeti beavatkozások az urológia, nőgyógyászat, hasi sebészet és mellkassebészet területén történtek.

A robot-asszisztált sebészet számos előnnyel jár. Pontosabb és kevésbé invazív beavatkozások, gyorsabb gyógyulási idő, jobb funkcionális eredmény, kevesebb fájdalom és szövődmény, rövidebb kórházi tartózkodás. Összességében elmondható, hogy a robot-asszisztált sebészet alkalmazása jelentősen javítja a daganatos betegek gyógyulási esélyeit és életminőségét a személyre szabott terápiák mellett.

A robot-asszisztált konzolsebészek közül az urológia szakterületén Prof. Dr. Tenke Péter központvezető főorvos elsőként, majd a nőgyógyászat területén Dr. Novák Zoltán főorvos már proktori (oktatói) képesítést szereztek, melynek köszönhetően a további magyar robotsebészek képzése is biztosított az Onkológiai Intézetben. Az OOI robotsebészetre vonatkozó stratégiai tervei között szerepel többek között a fej-nyaki daganatsebészet fejlesztése továbbá valamennyi sebészeti szakma esetében a robotsebészeti képzés biztosítása Magyarországon. Az Országos Onkológiai Intézet és a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház együttműködésével az országos és regionális robotsebészeti képzési központ kialakításának mind a személyi, mind az infratstruktúrális feltételei adottak. 

A robotsebészet bevezetése Magyarországon nem csupán a betegek és a magyar orvosok, de az egész társadalom számára is sikert jelent. Ez a sebészeti módszer világszerte elterjedt és egyre népszerűbb, és Magyarország is büszkén csatlakozott a robotsebészetet alkalmazó országok sorához, melynek köszönhetően a robotsebészet bevezetése egy újabb lépés a modern és innovatív egészségügyi ellátás felé - áll a közleményben.

Legolvasottabb cikkeink