• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A kombinált terápia megszünteti a babéziózist egerekben

Lyme borreliosis 2024.02.12 Forrás: Weborvos
A kombinált terápia megszünteti a babéziózist egerekben

A gyógyszerrezisztens babesiosis egy új kombinált terápiára reagálhat – vélik a kutatók.

A gyógyszerrezisztens babesiosis egy új kombinált terápiára reagálhat – vélik a kutatók. A kezelés, amely a maláriaellenes tafenokin és a gomba- és parazitaellenes atovakon hatóanyagot tartalmazza, védettséget biztosíthat a jövőbeni babesiosis-fertőzésekkel szemben is. Az eredményeket január 3-án tették közzé a Journal of Infectious Diseases című folyóiratban.

A babesiosis kullancsok által terjesztett betegség, amelyet a vörösvértestekben fejlődő és szaporodó Babesia paraziták okoznak. Tünetei közé tartozik a láz, hidegrázás, izzadás és fáradtság, súlyos esetekben pedig életveszélyes is lehet. A betegség előfordulása gyorsan növekszik, különösen az USA északkeleti részén. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) 2023-as jelentése arra figyelmeztet, hogy 2011 és 2019 között 25%-kal nőttek az esetszámok. A kullancscsípésen kívül a babesiosis vérátömlesztéssel, illetve terhesség vagy szülés során is terjedhet, ha az anya fertőzött.

A klinikusok általában a CDC által ajánlott gyógyszerek kombinációjával kezelik a fertőzéseket, beleértve az atovaquone és az azitromicin vagy a klindamicin és kinin kombinációs terápiákat. Egyre több fertőzés azonban rezisztens a meglévő terápiákkal szemben.

Egy Yale-csoport által vezetett új terápiás stratégia nemcsak teljesen megtisztítja – és immunitást épít ki a gyógyszerrezisztens Babesia-paraziták ellen kísérleti modellekben –, hanem betekintést nyújthat a jövőbeli babesiosis elleni vakcinák kifejlesztésébe is. „Szükség van egy alternatív kombinált terápiára a babesiosis kezelésére” – mondja az első szerző, Pratap Vydyam, PhD, a fertőző betegségek posztdoktori munkatársa Choukri Ben Mamoun, PhD, az orvostudomány és a mikrobiális patogenezis professzorának laboratóriumában.

„Azonosítottuk a gyógyszerek olyan specifikus kombinációját, amely hatékonyan pusztítja el a Babesia-parazitákat - beleértve a gyógyszerrezisztens parazitákat is”.

A babesia paraziták jól reagálnak a tafenokinra

2018-ban az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) engedélyezte a tafenokint a malária megelőzésére és kezelésére. Most egyre több bizonyíték utal arra, hogy a gyógyszer a babesiosis kezelésében is hatékony lehet. A tafenokin monoterápiával történő kezelés sikertelenségéről szóló jelentések azonban arra utalnak, hogy alternatív terápiás stratégiákra van szükség.

A Yale csapata kíváncsiságtól vezérelve úgy döntött, hogy megvizsgálja, hogyan lehetne a tafenokint más gyógyszerekkel együtt felhasználni egy új és hatékonyabb kombinált terápia kifejlesztése érdekében. Először is a csapat a Babesia több faját tenyésztette emberi vörösvértestekben. Ezután tafenokint adtak a tenyészethez, és figyelték a paraziták növekedésére gyakorolt hatást. Ezek a kísérletek kimutatták, hogy a gyógyszer hatékonyan gátolta a paraziták növekedését.

A csapat ezután a babéziózis egérmodelljéhez fordult. A kutatók a fertőzött egereket a fertőzést követő három és hét nap között naponta egyszer tafenokinnal kezelték. A hetedik nap után a gyógyszer hatékonyan eltávolította a fertőzést az egerekből. A tafenokint a leggyakoribb Babesia parazitával, a Babesia microti-vel fertőzött immunhiányos egereken is vizsgálták, és megállapították, hogy a gyógyszer hatból négy immunhiányos egérnél hatékonyan megszüntette a fertőzést.

Ezután a kutatók értékelték a tafenokin hatékonyságát a gyógyszerrezisztens Babesia ellen. Megfertőzték az egereket a Babesia duncani gyógyszerrezisztens törzsével, amely egyike az embereket megfertőző számos Babesia-fajnak. Ismét azt találták, hogy a tafenokin monoterápiaként rendkívül hatékonyan tisztította ki az egerekből a rezisztens B. ducani törzseket.

Kombinációs terápia atovakonnal

Mégis úgy érezték, hogy a kombinált terápia még hatásosabb lehet, különösen az immunhiányos modellekben, amelyekben a tafenokin önmagában nem volt 100%-os sikerarányú. Ezért ezután a tafenokin és az atovakon kombinált terápiáját tesztelték immunkompetens és immunhiányos egereken egyaránt.

Az atovaquone az egyik olyan gyógyszer, amelyet a CDC jelenleg a babesiosis kezelésére ajánl. A Babesia duncani vagy Babesia microti-vel fertőzött egereket használva megállapították, hogy ez a gyógyszerkombináció minden állatmodellben, beleértve az immunhiányos egereket is, hatékonyan gyógyította a fertőzést.

A terápiák betekintést nyújtanak a babesiosis elleni vakcinába

Végül a kutatócsoport fogta az összes monoterápiával és kombinált terápiával kezelt egeret, amelyek meggyógyultak a fertőzésből, és újra kitette őket a parazitáknak. A gyógyuláson túlmenően az állatok immunitást fejlesztettek ki a Babesia duncani ellen, és a gyógyszeres kezelés után néhány héttel védettek voltak a halálos fertőzéssel szemben, állapították meg a kutatók. Az egerek vérmintáiban a Babesia-paraziták elleni antitestek emelkedett szintjét mutatták ki. „Úgy gondoljuk, hogy ezek a gyógyszerek Babesia-specifikus immunitást indukálnak és tartanak fenn” – mondja Vydyam.

Vydyam és kollégái a jövőbeni vizsgálatokban azt szeretnék feltárni, hogy ez a védelem meddig tart. Tervezik ezen antitestek profiljának meghatározását is, ami viszont segíthet a lehetséges babesiosis elleni vakcina jelöltek azonosításában.

Mivel a babézia paraziták folyamatosan fejlődnek, a kombinált terápiák feltárása itt nem ér véget. A kutatók aktívan részt vesznek az új innovatív terápiás megközelítések fejlesztésében és értékelésében. „A babézia paraziták rendkívül adaptívak, és a folyamatos gyógyszeres kezelés mellett a meglévő gyógyszerekkel szemben rezisztens törzsek kialakulása határozottan lehetséges” – mondja Vydyam. – „Az új gyógyszerek keresése és az új terápiás stratégiák alkalmazása ígéretes utakat mutat e betegség hatékonyabb kezeléséhez.”

Továbbá, tekintettel a tafenokin és az atovakon általános használatára a malária kezelésében, ez a kutatás utat nyithat e gyógyszerkombinációnak a humán babézia potenciális kezelésére való kifejlesztésére is.

Forrás: Lymedisease.org

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink