• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Több mint hétmilliárd létszámbővítésre

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Pályázat az egészségügyi intézmények munkaerőhiányának csökkentésére, a határidő május 31.

A létszámhiány enyhítésére és ezzel az ellátás körülményeinek, minőségének javítására 7,12 milliárd forint uniós forrás odaítéléséről döntött a kormány. A közfinanszírozott egészségügyi intézmények május 15-31. között pályázhatnak a forrásra, egyenként maximum 150 millió forint összeghatárig. Mindezt Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért és Schanda Tamás uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkárok jelentették be hétfőn.

A forrás két uniós program keretéből tevődik össze: az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretéből 5 milliárd 970 millió, míg a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Programból (VEKOP) 1 milliárd 150 millió forint a keret.

A pályázó intézmények többféle állást is betölthetnek, amennyiben elnyerik a pénzt. Nemcsak hiányzó szakorvosokat pótolhatnak, hanem a jobb ellátás érdekében szakdolgozókat, sőt egészségügyi végzettséggel nem rendelkező alkalmazottakat is felvehetnek. Ez utóbbira példa a pszichológus, illetve a gyógytornász. Ónodi-Szűcs Zoltán megismételte korábban már többször hangoztatott véleményét, miszerint az OECD adatok alapján Magyarországon nem feltétlenül van orvoshiány, sokkal nagyobb probléma, hogy kevés a szakképzett szakdolgozó, ápoló. Reményei szerint épp ezért főleg az ő létszámuk emelését tűzik ki célul a pályázó intézmények.

A humánerőforrás fejlesztés módja egyébként többféle lehet: akár a meglevő alkalmazottak többletfeladat-vállalásának honorálására is költheti az intézmény, de az elnyert összegből létrehozhatnak mobilteameket, vagy olyan csoportokat, amelyek az egészségügyben dolgozók kiégését (burnout) akadályozza meg.

Mivel egy intézmény maximum 150 millió forint keretre pályázhat, úgy számolják, hogy körülbelül 60-300 egészségügyi szolgáltató kaphat valamilyen összeget - mondta Schanda Tamás. Hozzátette: ha május 31-ig nem tudják az egész 7,12 milliárdot elosztani, meghosszabbítják a határidőt egészen jövő év februárig.

A nyerteseknek 14-28 hónapjuk lesz, hogy elvégezzék, amit pályázatukban kitűztek célul. Az államtitkár kiemelte: a győztes intézményeknek semmilyen önrészt nem kell fizetniük.

Mi történik a felvett plusz létszámmal, miután elfogy a pályázati pénz? - tették fel a kérdést az egészségügyi államtitkárnak. Amennyiben az egészségügyi intézmény jól ítélte meg, hol a legfontosabb betölteni az állásokat, akkor a plusz létszám a jövőben plusz bevételeket is hoz. tehát az intézmények menedzsmentjének jól kell kalkulálnia - válaszolta Ónodi Szűcs Zoltán.

A várólisták helyzete is szóba került a tájékoztatón. Felvetődött, hogy miközben a hitelesített adatok szerint nemcsak a listák hossza, de a várakozási idő is jelentősen csökken, egyedi esetekben az intézmények a betegek felvételénél sokkal hosszabb várakozási időt jeleznek, mint amennyit valóban várniuk kell. Az egészségügyi államtitkár jelezte, ők is tudnak erről és készül is egy jogszabály, amely épp az ilyen visszaélések megakadályozását, szankcionálását szolgálja majd.