• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Több száz diabéteszes gyermek nyaralhat speciális táborokban

Egészségpolitika 2019.07.25 Forrás: MTI
Több száz diabéteszes gyermek nyaralhat speciális táborokban

Magyarországon körülbelül háromezer gyermek szenved az úgynevezett 1-es típusú diabéteszben.

Idén több mint négyszáz, 1-es típusú diabéteszben szenvedő gyermek ingyenes nyári táborban vehet részt egy karitatív akció segítségével, és a program jövőre is folytatódik - közölte a kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott csütörtökön Nyíregyházán, sajtótájékoztatón.

Nyitrai Zsolt elmondta: a Jónak lenni jó! című tavaly karácsonyi kampány a diabéteszt állította a középpontba, a jótékonysági akció keretében összegyűlt 130 millió forintból a szakmai szervezetek, vállalatok és a civil közösségek a nyári gyermektáborok szervezésének támogatását javasolták. A kezdeményezés támogatói között említette Hosszú Katinka úszót, Plácido Domingo operaénekest és Lionel Messit, az FC Barcelona és az argentin labdarúgó-válogatott játékosát, aki a mezét ajánlotta fel erre a célra.

A szükséges összeg már a 2020-as nyári táborokra is rendelkezésre áll, a következő nyáron hozzávetőleg ugyanennyi gyermeket tudnak majd táboroztatni - tette hozzá Nyitrai Zsolt. Elmondta: Magyarországon mintegy 1 millió 200 ezer cukorbeteg él, közülük körülbelül háromezer gyermek szenved az úgynevezett 1-es típusú diabéteszben.

Több mint tizenhat helyszínen rendezik meg ezeket a táborokat, szervezésük jó példa és modell a kormányzat, az adományozók és a civil szervezetek együttműködésére - közölte Nyitrai Zsolt. Hozzátette, a speciális programot kínáló táborok szervezését tizenegy szakmai szervezet is segíti. A miniszterelnöki megbízott emlékeztetett arra: a kabinet stratégiai partnerként tekint a cukorbetegeket összefogó szervezetekre és érdekképviseletekre, kiemelt társadalmi ügyként kezeli a helyzetüket. A legnagyobb szervezetekkel tavaly stratégiai megállapodást is kötött, amelyet még ebben az évben szeretnének megújítani.

Szabóné Balogh Zsuzsanna, a Nyírségi Diabéteszes Gyermekekért és Fiatalokért Egyesület vezetője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a nyíregyházi diabéteszes napközis táborban olyan, főként elsős, másodikos és harmadik osztályos általános iskolás gyerekek vannak, akiket betegségük miatt nem mindig lehet más táborokba beíratni. A nem gyógyítható, élethosszig tartó kezeléssel azonban jól kontrollálható 1-es típusú diabéteszben szenvedő gyerekekre különösen figyelni kell, mivel mozgás hatására náluk hipoglikémia, azaz alacsony vércukorszint alakul ki, és ha ezt nem veszik észre időben, akár eszméletvesztéshez vezethet - mondta a szakember. Megemlítette, hogy a cukorbeteg gyermekeknek létesített táborokban diabetológusok dolgoznak, tanácsadással segítenek.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink