• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Több tízezres képzési ösztöndíjat vezetnek be 2017-ben

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

A különösen agresszív pszichiátriai betegek ellátására felépül egy emelt biztonsági fokozatú intézmény.

Pozitív hírt jelentett be az egészségügyi államtitkár szerdán: újabb egészségügyre fordítható uniós pénzek érkeztek az ágazatba, két programra, az ápolók ösztöndíjára és egy emelt biztonsági fokozatú pszichiátriai intézmény létrehozására összesen 7,1 milliárd forint áll rendelkezésre. Ónodi-Szűcs-Zoltán azt emelte ki, hogy míg a korábbi forrásokat infrastruktúrára költötték, ezt az összeget most másra fordíthatják.

A szakdolgozók ösztöndíjára 4,4 milliárd forint fordítható. Ez a program reagálás arra, hogy egyre idősebbek az ápolók, miközben az OECD adatai szerint egyre kevesebb fiatal lép be a rendszerbe. Nem sokan választják ezt a szakmát, egyre kevesebben kerülnek be a képzésbe - mondta az államtitkár.

Páva Hanna, az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ (ENKK) főigazgatójaazt emelte ki, hogy szemben több uniós forrással, ezt a pénzt az egész ország területén, tehát a Közép-Magyarországi Régióban, Budapesten és Pest megyében is fel lehet használni.

Az ENKK vezetője a részletekről elmondta: az ösztöndíj programnak három eleme lesz: az ápolói szakma, az ösztöndíj népszerűsítése, a mentorok képzése és maga a képzési ösztöndíj. Ez utóbbit olyan érettségizett fiatalok vehetik igénybe, akik vállalják, hogy a szakképzés után legalább ugyanannyi időt eltöltenek majd ápolóként közfinanszírozott ellátásban, mint ameddig az ösztöndíjat kapták. Ennek a havi juttatásnak az összege függ majd a képzésben résztvevő tanulmányi eredményétől, de az már biztos, hogy több tízezer forint lesz.

Páva Hanna a forgatókönyvről elmondta azt is: az ENKK jelenleg felméri az igényeket, jövő év első negyedévében indulnak a népszerűsítő kampányok és a mentorképzés, 2017 őszétől pedig már a tervek szerint az ösztöndíjakat is folyósítják. A jelenlegi számítások szerint körülbelül 3200 fő vesz majd részt a programban, nemcsak azok, akik éppen érettségiztek és elkezdik az ápolóképzést, hanem azoknak is nyitva áll a lehetőség, akik már most is tanulnak, de még 2017-ben is diákok lesznek. A főigazgató hozzátette: a programra 55 hónapjuk lesz.

A másik uniós projekt részleteiről Németh Attila, a Nyírő Gyula Kórház - Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet főigazgatója számolt be. A 2,7 milliárd forintból, a kórház területén felépülő emelt biztonsági fokozatú létesítményre a különösen agresszív pszichiátriai betegek ápolása miatt van szükség. Ezek azok a betegek, akik saját magukra és környezetükre is nagyon veszélyesek, ezért kell ellátásuknál különleges biztonságra törekedni.

A főigazgató kiemelte, Európában egyedül Magyarországon nincs ilyen intézmény, miközben van olyan ország is, ahol 8 működik. Hozzátette: fontos tehát, hogy nálunk is létrejön egy ilyen létesítmény, amely 32 egyágyas kórtermével megítélése szerint elegendő lesz az érintett betegeknek.

A tájékoztató végén kérdésként felmerült a fiatal szakorvosok támogatásának kérdése, amelyet most a béremeléssel elvesztettek. Ónodi-Szűcs Zoltán többek között kiemelte, hogy ellentétben a támogatással a 107 ezer forintos béremelés azt is jelenti, hogy a pótlékok és juttatások is az emelt alapbér alapján járnak majd. Számításaik szerint így átlagosan az orvosok valójában 150 ezer forinttal többet vihetnek majd haza. Hozzátette: azt is számításba kell venni, lehet, hogy a támogatás elvesztésével néhány százan kicsit rosszabbul járnak több mint tízezren viszont jobban.