• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Transzplantációról a Képviselői Irodaházban

Egészségpolitika Forrás: vesebetegseg.hu

A műtéttől való esetleges félelem mellett megjelenik az egzisztenciális szorongás.

„Emelkedik a műtétszám, ez is jelzi, hogy gyógyul ez a szakma is" – mondta Szócska Miklós a transzplantációkról. Az egészségügyért felelős államtitkár mindezt a Képviselői Irodaházban bemutatott, Árnyék és fény című, a szervátültetés témáját feldolgozó fotókiállítás hétfői megnyitóján jelentette ki. Kétségtelen, hogy a szív-, és tüdőátültetések száma megnőtt, és vesedonorból, különösen az élődonorokból jóval több volt tavaly, mint néhány éve. Viszont körülbelül százzal kevesebb vese-transzplantációra került sor, mint 15 évvel korábban - tudósított az eseményről a vesebetegség.hu. 

A Tarján Iván által tíz éve készített fotósorozat nemcsak magát az átültetés folyamatát, hanem azokat a betegeket, donorokat és családtagjaikat is bemutatja, akik a transzplantációnak köszönhetően életet kaptak illetve életet adtak. Az elmúlt években a Transzplantációs Alapítvány a képeket csaknem 150 helyen mutatta be, és több ezer ember láthatta. A hétfői kiállítás megnyitón Szalamanov Zsuzsa, az alapítvány kuratóriumának vezetője elmondta, hogy ha most nem is várható nagyszámú látogató, azok a politikusok, akik a következő egy hét alatt a Képviselői Irodaházban megnézik a képeket, sokat tehetnek a transzplantáció, a vesebetegek ügyéért.

A transzplantáció egyre inkább nemcsak donorkérdés, hanem beteg-kérdés is, ugyanis mind több, arra alkalmas vesebeteg mondja azt, hogy nem akar átültetést. Ennek a műtéttől való félelmen túl mostanában már egzisztenciális okai is vannak. Sok páciens mondja azt, hogy a dialízis mellett tud dolgozni, míg az átültetés fél év kiesést jelentene a munkából, sőt nem is biztos, hogy ennyi kiesés után visszavárnák őket. Az új fogyatékos törvény is többeket elbizonytalanít: míg a dialízis alatt a betegek rokkantnyugdíjat kaphatnak, addig egy transzplantáció után elveszíthetik ezt a bevételt. Tehát sokan az egzisztenciális biztonság miatt inkább lemondanak a teljes élet esélyéről. Az alapítvány e rossz tendencia legyőzéséért márciusban kampányt indít: sikeresen transzplantált betegek kíséretében dialízis-központokat látogatnak meg, ahol igyekeznek meggyőzni a betegeket az átültetés hatékonyságáról.

A transzplantációról a Weborvoson

Legolvasottabb cikkeink