• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

UBORKASZEZON?

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

Zavaros ügy, mondaná egy független külső szemlélő. Ha volna. De nincs.

Afrikai meleg, nagy lehűlés, trópusi esők, viharok: igazi magyar nyár van. Sok súlyos baleset a hétvégeken, néha egy kis hasmenés egy táborban, ezekről szól a média. Több az infarktus, több a stroke, számtalan szabadidős baleset, sérülés, rosszullét van, ám ezekről nem esik szó. Hiszen ezekről nem lehet látványos képeket mutatni a TV-ben: mentőkkel, helikopterrel, tűzoltókkal, rendőrökkel, nézelődőkkel. Az egészségügy csendesen igyekszik helytállni, mint mindig. Ez nem hír. Pihen a politika is, bár még ígértek néhány patikusnak hitelt a patika megszerzéséhez, ahelyett hogy árrést (bevételt) ígértek volna. E nélkül nehéz lesz a hitelt visszafizetni.

Kedden talán aláírják a szerződést a nagy kórházakat pályázó nyertes főigazgatókkal. Elég kevesen maradtak. Új pályázati kiírást még nem láttunk. Érdekes lesz: ebbe valahogy be kell applikálni a „62 éves" szabályt. S ezt az Alkotmánybíróság nem tette egyszerűvé. Meg az az elfelejtett tény, hogy közben nálunk „csúszó nyugdíjkorhatár" lépett életbe, és a most kinevezésre kerülők nem mehetnek nyugdíjba 62 éves korukban. Vicces, mondaná 9 éves unokám. Méltatlanul kevés szó esik ugyanezen kórházak gazdasági igazgatói (főigazgató helyettesi) pályázatáról, amelyik párhuzamosan lett kiírva. Máig nincs elbírálva, azaz nyilvánosságra hozva.

Zavaros ügy, mondaná egy független külső szemlélő. Ha volna. De nincs. Az elmúlt 20 év politikusai elfelejtettek gondoskodni a külső auditról. Pedig mindenki tanult róla. A mostani egészségügyi vezetők valószínűleg tanították is, csak az ember esendő. Kerüli a konfliktust. És ezzel néha nagyobb bajt idéz elő.

A vezetői pályázati folyamat hónapok óta elnémította a kórházi adósságokról szóló híreket. Pedig vannak. Csak éppen a saját jövőjükért aggódó vezetők hallgatnak. Év vége felé ez még bajt fog okozni.

Béremelés ügyben augusztus közepén leszünk okosabbak.
A struktúraváltás és az új TEK (területi ellátási kötelezettség) hatásairól talán csak ősszel. Itt se fogunk sokáig tisztán látni. Hiteles, megbízható külső elemzés nélkül csak győzelmi jelentéseket (kormányoldal) és apokaliptikus nemzethalál víziókat (ellenzék) fogunk olvasni.

A minimumfeltételek alkalmazása csak „hab lesz a tortán". Ez úgy meg fogja kavarni a rendszert, amilyet még senki se látott. Vagy mégse? Mert nem vezetik be? Vagy felmentéseket adnak? Vagy nem ellenőrzik?

Nincs jó megoldás!

De csitt! Mit akadékoskodom itt? Olimpia kezdődik! Végre szurkolhatunk erős fiainknak, gyönyörű lányainknak! 4 évente ez a nemzeti összetartozás szimbolikus időszaka, amit közvetlenül nem tud felhasználni a politikai manipuláció. Igazi, nemzetközi, mért és ellenőrzött környezetben versenyzünk. Ami kell hozzá, azt meg kell teremteni. Én ilyen környezetet szeretnék a magyar egészségügynek és a magyar betegeknek!

Dr. Szepesi András