• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ügyeleti módosítás: jogellenes, elfogadhatatlan

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

A MOSZ szerint az orvoshiányt próbálják megoldani adminisztratív eszközökkel.

A mai nappal zárul az őszi, több mint tíz egészségügyi törvény módosítását tartalmazó őszi salátatörvény tervezetének véleményezésére adott határidő. A még elfogadásra váró jogszabálycsokorban módosítanák az egészségügyi dolgozók ügyeletére vonatkozó szabályozást is azzal a céllal, hogy munkáltatók számára az eddig ledolgoztatni nem tudott rendes munkaidőórák ésszerű beosztásának lehetőségét megteremtsék a folyamatos ellátás biztonságát is támogató, továbbá a jogbiztonságot elősegítő megoldásokkal.

A tervezet alapján a heti 40 órás teljes munkaidőben foglalkoztatott egészségügyi dolgozó számára a rendes munkaidő terhére naptári heti 16 óra egészségügyi ügyeletet az egészségügyi szolgáltató egyoldalúan is elrendelhet. Erre jelenleg csak külön a felek között létrejött megállapodás esetén van lehetőség. A rendes munkaidőként elszámolt egészségügyi ügyeletet nem ügyeleti díjjal, hanem a személyi alapbérrel (illetménnyel) kell díjazni, és az ilyen módon ledolgoztatott időszak teljes egészében az alkalmazott egészségügyi dolgozó rendes munkaidő-alapjából kerül elszámolásra.

A megállapodás alapján rendes munkaidő terhére vállalt egészségügyi ügyelettel szemben ez az ügyelettípus a heti pihenőnapon is elrendelhető, ebben az esetben azonban a Munka törvénykönyve szerinti 100 vagy 50 százalékos mértékű pótlék jár. A törvény továbbá ezen ügyeletek esetében feloldja azt a korlátozást, hogy az ügyeletet csak az intézményre irányadó ügyeleti időtartam alatt lehet elrendelni.

A jogszabálytervezet jogellenes, méltánytalan és elfogadhatatlan helyzetet teremtene az ügyeleti rendszerben a Magyar Orvosok Szövetsége szerint, ugyanis nem szolgálja sem az ügyeleti rendszerben részt vevők, sem a betegek érdekeit, pusztán adminisztratív eszközökkel próbálja orvosolni a meglévő létszámhiányt. Vélelmezhető, hogy olyan tömeges jogsérelemmel és felzúdulással járna a bevezetése, amellyel az előterjesztő vélhetően nem számolt, legalábbis a jogszabály magyarázó része erre vonatkozó adatot nem tartalmaz – fogalmazza meg tervezethez fűzött véleményében dr. Bélteczki János, a MOSZ elnöke.

A MOSZ szerint lényegében arról van szó, hogy hatályba lépése esetén a kompenzáló pihenőidőt le lehet dolgoztatni, ugyanis felhatalmazza a munkaadót, hogy a rendes munkaidő terhére hetente maximum 16 órát egészségügyi ügyelet céljára elrendeljen. Mindezt a korábbi jogszabályi tiltás ellenére akár heti pihenőnapra is elrendelheti, s ez az ügyelet nem számít be az éves 416 órás túlmunkakeretbe.

A MOSZ véleménye a tervezett módosításról.