• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Új, 1,3 milliárdos egészségipari beruházás fejeződött be

Egészségpolitika Frissítve 2023.07.18 Forrás: MTI
Új, 1,3 milliárdos egészségipari beruházás fejeződött be

A támogatott cég nemcsak orvostechnikai termékeket gyárt, hanem új lélegeztető rendszereket és prototípusokat is fejleszt.

Átadták kedden a magyar tulajdonú orvostechnikai termékgyártó Medicor Elektronikai Zrt. új gyártó-fejlesztő csarnokát; az eseményen a pénzügyminiszter közölte, hogy a kormány az Egészségipari Támogatási Programból nyújtott támogatást az 1,3 milliárd forintos beruházáshoz, amellyel 50 új munkahely jött létre.

Varga Mihály kiemelte: "amikor a szomszéd országban háború dúl és a veszélyek korában élünk, az önállóság jelentősége megnő, ezért tekintjük kiemelt eredménynek, amikor egészségipari gyártócsarnokot avatunk Magyarországon".

A miniszter emlékeztetett: amikor a pandémia kapcsán világossá vált, hogy az egészségiparban is növelni kell Magyarország önellátó képességét, a kormány azonnal lépett. 2020-ban a kormány elindította az Egészségipari Támogatási Programot, ennek az egyik eredménye a Medicor beruházása, amelyhez komoly kutatásfejlesztés is tartozik: a cég új lélegeztető rendszereket és prototípusokat fejleszt - mutatott rá a tárcavezető.

Steiner Arnold elnök-vezérigazgató bemutatta a társaság új fejlesztéseit: egy mobilkórházat és új lélegeztetőrendszert hoztak létre, amely megkapta az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet engedélyét. A rendszer használathó békehelyzetben, intenzív kórházi szobák felújítása esetén, de krízishelyzetben, háborús helyzetekben önálló kórházként is funkcionál.

A mobilkórház egységekhez kifejlesztettek - egy szintén konténerben elhelyezett - technológiát, amely levegőből orvosi tisztaságú oxigént, és sűrített levegőt képes előállítani, így bárhol telepíthető és használható. Az eszközpark önálló áramtermelő generátorral is rendelkezik, így biztosítva a folyamatos áramellátást. A Massventil védjegy alatt futó rendszerhez kifejlesztettek egy adatgyűjtő rendszert, amely összesíti a betegek adatait és központi szerveren keresztül megjeleníti azokat a nővérállomáson, de akár az ügyeletes orvos otthonában is hozzáférhet az adatokhoz.

A cég korábbi közlése szerint a projekt célja olyan tömeg-lélegeztető rendszer létrehozása, forgalomképessé tétele, amelyet krízishelyzetben nagyszámú beteg egyszerre történő lélegeztetésére lehet használni. Az MTI kérdésére elmondta, hogy a rendszer mintegy két év alatt jutott el az ötlet fázisától a prototípus kidolgozásáig. Az Óbudai Egyetem szakértői által kifejlesztett technológiát a Medicor valósította meg és hozott létre belőle piacképes terméket. Steiner Arnold elmondta, hogy az új fejlesztés fontos része lehet a csoport termék-portfóliójának az újszülött gyógyászati műszerek mellett.

A 3000 négyzetméteres gyártó-fejlesztőcsarnokban a hűtést-fűtést négy, nagyteljesítményű hőszivattyú biztosítja, amelynek áramellátását a csarnok tetejére szerelt napelemek biztosítják, így teljes egészében megújuló energiával működtethető a helyiség.

A Medicor Elektronika Zrt. a Medicor cégcsoport tagja, amely a magyarországi egészségügyi eszközök és orvostechnikai berendezések gyártásával és forgalmazásával foglalkozik. A kórházi műszerek mellett otthoni diagnosztikai termékeket is gyárt, például digitális vérnyomásmérőt, vércukorszintmérő készüléket vagy digitális hőmérőt. A társaság nettó árbevétele tavaly 1,205 milliárd forint volt az előző évi 1,336 milliárd forint után. Az adózott eredmény ugyanebben az időszakban 287,9 millió forintra nőtt 260,7 millió forintról.

 

Kapcsolódó hírek