• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Új egészségház Budakeszin: nő a szakrendelési kapacitás

Egészségpolitika 2023.09.15 Forrás: MTI nyomán
Új egészségház Budakeszin: nő a szakrendelési kapacitás

A helyi szakrendelések bővülésével a Budakeszin és a térségben élőknek nem kell Budapestre menniük, hogy igénybe vehessenek ellátásokat.

Átlagosan negyven százalékkal növeli a helyi szakrendelési kapacitásokat a Budakeszin 311 millió forint kormányzati forrásból épült egészségház - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken a Pest vármegyei város intézményének átadóján. Menczer Tamás elmondta, hogy a negyvenszázalékos kapacitásnövekedés a 29, Budakeszin elérhető szakrendelés esetében eltérő mértékben történik. A bővülés a várakozási időt is hasonló nagyságrendben csökkenti.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a helyi szakrendelések bővülésével a Budakeszin és a térségben élők időt is nyernek, mivel nem kell Budapestre menniük, hogy igénybe vehessék az ellátórendszert. Budakeszin van elég orvos, és az új egészségház helyet biztosít ahhoz, hogy ők a betegek gyógyulását segíthessék - mondta Menczer Tamás, aki azt is hozzátette, hogy ma nem könnyű előteremteni a forrásokat egy ilyen beruházáshoz.

Pócza Péter, a Budakeszi Egészségügyi Központ főorvosa elmondta: 2019-ben négy dolgozóval alapították meg az intézményt, ma már mintegy hetvenen szolgálják a lakosság egészségét. A szakrendelések új kapacitást, pluszszolgáltatást jelentenek a Zsámbéki-medencében élőknek - jegyezte meg. 

 

Győri Ottilia, Budakeszi polgármestere közös sikernek nevezte a beruházást, amely olyan helyszínen valósult meg, ahol tíz éve még rossz állapotú lakóházak voltak. A mintegy 300 négyzetméteres alapterületű kétszintes épületben öt új rendelő, egy gyógytornaterem és egy fizikoterápiás szoba kapott helyet - ismertette. Közölte: a szakrendelőben már 29 szakellátás vehető igénybe, de hamarosan mammográfia és emlőcentrum is lesz Budakeszin.

Az átadóünnepségen elhangzott, hogy az épület alapkövét egy éve helyezték el, a kivitelezés tavaly októberben kezdődött, az épület pedig májusra készült el. Ezt követte a régi tüdőgondozó bontása, a közműcsatlakozások kiépítése, az út- és járdaépítés, a környezetrendezés, a kertészeti munkák és a hatósági engedélyek beszerzése.

A kivitelezési munkák 300 millió forintos, valamint a berendezés további 11 millió forintos költsége kormányzati forrásból, míg a területrendezés 63 millió forint értékben önkormányzati forrásból történt. 

Fotó: MTI/Lakatos Péter

Legolvasottabb cikkeink