• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Új fővárosi kórházat építenének a kormánypártok

Egészségpolitika Forrás: MTI

A Fidesz-KDNP frakció felkérte és felhatalmazta a kormányt a szükséges források előtermetése érdekében.

Új budapesti kórház építését javasolja a Fidesz-KDNP - közölte a Fidesz frakcióvezetője csütörtöki mezőkövesdi sajtótájékoztatóján. A kormánypárti képviselőcsoport kihelyezett ülésének helyszínén Rogán Antal tájékoztatott arról is, hogy felhatalmazták a kormányt a nemzeti közműszolgáltató márciusi elindítására, tájékoztat az MTI.

Az évadnyitó frakcióülésen megtárgyalt egészségügyi kérdésekről szólva a politikus elmondta: budapesti képviselőik javaslatára - az ellátás színvonalának javítása érdekében - döntöttek egy új, nagy fővárosi kórház szükségességéről. A frakció felkérte és felhatalmazta a kormányt arra, hogy az ehhez szükséges anyagi forrásokat - európai uniós pénzek felhasználásával is - teremtse elő, döntsön az új intézmény helyszínéről és felépítésének ütemezéséről.

Az anyagiakat firtató kérdésre azt felelte, hogy az új, egyfajta egészségügyi központként működő kórház felépítése akár több tízmilliárd forintos beruházás is lehet.

A Fidesz-KDNP képviselőcsoportja kérte továbbá a kormányt, fordítson nagyobb figyelmet a megelőzésre, a szűrőprogramokra, különösen a méhnyakrák és a vastagbélrák elleni védekezés esetében - tájékoztatott Rogán Antal az MTI szerint egészségügyet érintő kérdésekben.

(pénteki hozzászólások, kommentárok)

Jobbik: figyelemelterelés az új budapesti kórház terve

A Jobbik a közelgő kórház- és osztálybezárásokról való figyelemelterelésnek tartja a Fidesz új budapesti kórházra vonatkozó tervét. Lukács László György, a Jobbik országgyűlési képviselője erre reagáló pénteki közleményében "hangzatos és grandiózus gumicsontnak" minősítette a tervet, megjegyezve: egy új, nagy költségvetésű építkezés feleslegesnek mutatkozik akkor, amikor a fővárosban "bőségesen vannak kórházak épületekkel, benne már meglevő fejlesztésekkel és infrastruktúrával", így inkább azok továbbfejlesztésére kell pénzt fordítani.

Az ellenzéki politikus pártja nevében azt javasolta a kormánypárti frakciónak, hogy az ország mind a 160 kórházát támogató javaslattal álljon elő, és ne próbálja felelőtlen vállalásokkal elterelni a figyelmet a közelgő osztály- és intézménybezárásokról.

DK: Kérjék ki a szakma véleményét!
A Demokratikus Koalíció arra kéri a döntéshozókat, hogy Budapestre tervezett új kórház létrehozásakor kérjék ki a szakma véleményét.
Erről László Imre, a párt egészségügyi kabinetjének vezetője beszélt pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján arra reagálva, hogy Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön Mezőkövesden - a Fidesz-KDNP-képviselőcsoport kihelyezett ülésének helyszínén - közölte, budapesti képviselőik javaslatára döntöttek egy új, nagy fővárosi kórház szükségességéről.

A fővárosi Szent Imre Kórház volt főigazgatója megjegyezte, a hír akkor érkezett, amikor "nem kis számban" hagyják el az orvosok az országot, adósságok terhelik a kórházakat, hosszúak a várólisták és zavarokkal küzd az egészségügy. Megjegyezte, hogy az új kórházról egyelőre nem lehet tudni, hol épül fel, kivált-e egy meglévő intézményt, az viszont tudható, hogy Magyarországon a kórházak nagy része elöregedett, a betegek elhelyezése sokszor nem a jogosan elvárható körülmények között történik meg. Az egészségüggyel "pozitív értelemben történő foglalkozás az elmúlt időszakban nagyon hézagos volt", ezért reméli, hogy az új kórház egy kiindulási pontot jelenthet - fogalmazott a DK-s László Imre.

MSZP: Az ötlet a kormányzati kapkodás bizonyítéka
A MSZP szerint az új budapesti kórház ötlete "az átgondolatlan kormányzati kapkodás" újabb bizonyítéka. A szocialista párt úgy véli: nem az új kórházzal van gond, hanem azzal, hogy egy ilyen bejelentést átgondolt szakmai stratégiaalkotásnak kell megelőznie. Az MSZP erről pénteken juttatott el közleményt az MTI-hez.

A Horváth Csaba, a párt fővárosi frakcióvezetője által jegyzett közleményben hangsúlyozták: az egészségügyben "nincs próbaüzem, kiszámíthatóságra és fejlődésre van szükség". Álláspontjuk szerint egy ilyen bejelentést olyan előkészítő munkának kell megelőznie, amelyet a kormány az érintettekkel párbeszédet folytatva végez el, és amely nem nehezíti meg a betegek és az egészségügyi ágazatban dolgozók életét.

Az MSZP úgy véli, hogy a kormánynak le kell vonnia a következtetéseket: nem volt helyes "szétverni" a 2010-ig működő rendszert, az egészségügy államosítása zsákutca. Azt írták: a csőd szélén álló fővárosi kórházaknak az államosítás előtt alig volt adósságuk, és az államosítás óta a várólisták "utcahosszal nőttek", az ellátás színvonala romlott, az orvosok és az egészségügyi személyzet elvándorlása és kivándorlása pedig "soha nem tapasztalt méreteket ölt".

Az ellenzéki párt azt várja, hogy a kormány a szakmával közösen dolgozzon ki egy átgondolt tervet, amely biztosítja a szükséges forrásokat, vagy állítsa vissza a korábbi rendszert.