• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Új gyermekorvosi szakmai műhely alakult

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

A klinikai gyermekgyógyászat és az alapellátás egyes tartalmait egyaránt magába foglaló diszciplína elfogadtatása a cél.

A Magyar Gyermekorvosok Társasága (MGYT) és a Házi Gyermekorvosok Egyesülete (HGYE) vezetősége a szakma hétvégi, siófoki konferenciáján kezdeményezte egy közös Házi Gyermekorvosi Szekció megalakítását. A kezdeményezést mindkét szervezet jóváhagyta. Az alábbiakban a közös szekció megalapításáról szóló dokumentumot olvashatják:

A házi gyermekorvoslás magyarországi hagyományai, és a jelenleg észlelhető európai alapellátási trendek egyaránt megkövetelik, hogy az alapellátó gyermekorvosoknak ebben a tudományos közegben legyen az őket megillető szakmai képviselete. Ezért célszerű egy MGYT-HGYE közös alapellátási szekció létrehozása, mely közös szakmai együtt-gondolkodás révén megteremtett tudásbázis kialakításával végül is érdemben hozzájárulhat egy európai színvonalú, modern szemléletű gyermek-alapellátás kialakításához és hosszú távú biztosításához.

A szekció alapítói az MGYT részéről Dr. Gárdos László, Prof. Dr. Molnár Dénes, Prof. Dr. Szabó Attila, Prof. Dr.Szabó László, Dr. Velkey György, a HGYE részéről Dr. Altorjai Péter, Dr. Kovács Ákos, Dr.Muzsay Géza, Dr. Póta György, Dr. Szentannay Judit.

A SZEKCIÓ
a) A szekció kiemelt feladata az „elsődleges gyermekorvoslás", mint a klinikai gyermekgyógyászat és az alapellátás egyes, meghatározott jellemző tartalmait egyaránt magába foglaló, azokat egyesítő tudományos diszciplína széles körű elfogadtatása, szakmai helyének meghatározása, a szakma önidentitásának erősítése.

b) A szekció a mindennapos betegellátás színvonalának folyamatos emelése mellett az alapellátásban megszervezhető és végrehajtható klinikai tárgyú tudományos vizsgálatok, kutatási projektek összehangolását és kivitelezését fontos céljának tekinti.

c) A szekció egy szakmai-tudományos műhely, amely alapvetően szakmai-tudományos projektek szervezése és megvalósítása mentén kíván működni. A legfontosabb, az alapellátás jellegét meghatározó hosszabb projektek kidolgozását és lebonyolítását megkönnyítendő, a szekció munkacsoportokat hozhat létre (pl. vakcinológiai, szociálpediátriai, táplálkozás-tudományi, obezitológiai, prevenciós, stb. munkacsoportok) amelyek az egyes kisebb, rövidebb alprojektek összehangolását végzik.

d) A szekció működésével kapcsolatos további részleteket a szekció első, alakuló ülésén vitatja meg, és határoz ezekről.

e) A szekció nem jogi személyiséggel rendelkező szervezet, tagja lehet bárki, aki az MGYT vagy HGYE tagja és a szekció céljaival egyetért, ezek megvalósulása érdekében hajlandó tevékenykedni.

f) A szekció hatékony működésének biztosításához megalakulásakor hét tagú vezetőséget választ. A vezetőség legalább kétharmadának házi gyermekorvosnak kell lennie. A szekció tagjai két évente új vezetőséget választanak. Megalakuláskor a két alapító szervezet ideiglenes vezetőséget bíz meg, melyet a szekció tagsága a nyilvános ülésen megerősít.

g) A szekció tevékenységét az Alapító Testület felügyeli. Az Alapító Testületbe az MGYT és a HGYE 2-2 tagot delegál. Az Alapító Testületnek a szekció vezetősége rendszeresen beszámol. A szekció vezetőségi ülésén az Alapító Testület tagjai állandó meghívottként részt vehetnek. Amennyiben az Alapító Testület észleli, hogy a szekció tevékenysége eltér az alapító okiratban meghatározott céltól, akkor ezt jelzi az MGYT és a HGYE vezetőségének, melyek közül bármelyik felfüggesztheti a szekció tevékenységét.
Az Alapító Testület tagjai az MGYT részéről Prof. Dr. Molnár Dénes és Prof. Dr. Szabó László, a HGYE részéről Dr. Póta György és Dr. Muzsay Géza.

h) A szekció beszámolási kötelezettséggel tartozik évente egyszer a két alapítószervezet vezetőségi ülésein.

i) A jelenlegi dokumentumban leírtak érvényessé akkor válnak, ha mind az MGYT, mind a HGYE vezetősége elfogadta. A későbbiekben csak az MGYT és a HGYE vezetőségének egyetértése után változtatható meg.