• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Új gyógyszerkutatási központ épül a Semmelweis Egyetemen

Egészségpolitika 2018.11.28 Forrás: Semmelweis Egyetem
Új gyógyszerkutatási központ épül a Semmelweis Egyetemen

Az új centrum részben a volt Schöpf-Merei Kórház területén, részben a vele szomszédos kar fejlesztésével jön létre.

A Hőgyes–Schöpf-Merei Gyógyszerkutatási Centrum kialakításáról és fejlesztéséről döntött a kormány. A Semmelweis Egyetem célja, hogy 2021-re egy modern gyógyszerkutatási központ és gyógyszerészeti campus létesüljön, mintegy húszezer négyzetméteren.

A Semmelweis Egyetem Hőgyes–Schöpf-Merei Gyógyszerkutatási Centrum kialakításáról és fejlesztéséről döntött a kormány. A Semmelweis Egyetem fejlesztéséről szóló korábbi, 2017 végi kormánydöntés tartalmazta a Gyógyszerésztudományi Kar (GYTK) korszerűsítését is. Ennek alapján idén tavasszal a volt Schöpf-Merei kórházingatlan egy része már az egyetem vagyonkezelésébe került. A Magyar Közlönyben november 27-én megjelent 1606/2018. számú kormányhatározat azokat az intézkedéseket részletezi, melyek a kialakítandó gyógyszerészeti centrumnak helyet adó IX. kerületi, egykori kórházingatlan egészének állami tulajdonba kerüléséhez, majd Semmelweis Egyetem vagyonkezelésébe adásához szükségesek.

A Semmelweis Egyetem célja, hogy két ütemben 2021-re egy modern, a gyógyszerésztudományi oktatást és innovatív kutatást, hazai gyógyszeripart támogató, gyógyszerellátást segítő központ létesüljön, részben az említett IX. kerületi ingatlan, vagyis a volt Schöpf-Merei Kórház területén, részben a vele szomszédos kar jelenlegi Hőgyes tömbjének fejlesztésével, mintegy húszezer négyzetméteren.

A gyógyszeriparihoz, valamint a közforgalmú és kórházi gyógyszertárhoz hasonló modellkörnyezet kialakításával új távlatokat nyithatunk az egyetemhez köthető kutatásban és gyógyszerészképzésben – fogalmazott dr. Merkely Béla. A rektor hozzátette: a fejlesztés azt a célt is szolgálja, hogy a jelenleg széttagoltan, a város több pontján működő, Gyógyszerésztudományi Kar minden intézete itt kapjon helyet, kialakítva ezzel az egyetem gyógyszerészeti campusát, ahol a korszerű graduális és posztgraduális képzés feltételei is megteremtődnek.

Az új centrumban megvalósuló kutatási irányok betegközpontú innovatív és nano gyógyszertechnológiai készítmények fejlesztésével, biológiai eredetű hatóanyagokkal, valamint a mesterséges intelligencia gyógyszerészeti hasznosításával is foglalkoznak majd. A beruházás eredményeként létrejön a gyógyszerfejlesztést segítő molekulatár és a természetes eredetű hatóanyagok fejlesztésének érdekében egy országos fitolabor.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink