• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Új gyógyszerkutatási központ épül a Semmelweis Egyetemen

Egészségpolitika 2018.11.28 Forrás: Semmelweis Egyetem
Új gyógyszerkutatási központ épül a Semmelweis Egyetemen

Az új centrum részben a volt Schöpf-Merei Kórház területén, részben a vele szomszédos kar fejlesztésével jön létre.

A Hőgyes–Schöpf-Merei Gyógyszerkutatási Centrum kialakításáról és fejlesztéséről döntött a kormány. A Semmelweis Egyetem célja, hogy 2021-re egy modern gyógyszerkutatási központ és gyógyszerészeti campus létesüljön, mintegy húszezer négyzetméteren.

A Semmelweis Egyetem Hőgyes–Schöpf-Merei Gyógyszerkutatási Centrum kialakításáról és fejlesztéséről döntött a kormány. A Semmelweis Egyetem fejlesztéséről szóló korábbi, 2017 végi kormánydöntés tartalmazta a Gyógyszerésztudományi Kar (GYTK) korszerűsítését is. Ennek alapján idén tavasszal a volt Schöpf-Merei kórházingatlan egy része már az egyetem vagyonkezelésébe került. A Magyar Közlönyben november 27-én megjelent 1606/2018. számú kormányhatározat azokat az intézkedéseket részletezi, melyek a kialakítandó gyógyszerészeti centrumnak helyet adó IX. kerületi, egykori kórházingatlan egészének állami tulajdonba kerüléséhez, majd Semmelweis Egyetem vagyonkezelésébe adásához szükségesek.

A Semmelweis Egyetem célja, hogy két ütemben 2021-re egy modern, a gyógyszerésztudományi oktatást és innovatív kutatást, hazai gyógyszeripart támogató, gyógyszerellátást segítő központ létesüljön, részben az említett IX. kerületi ingatlan, vagyis a volt Schöpf-Merei Kórház területén, részben a vele szomszédos kar jelenlegi Hőgyes tömbjének fejlesztésével, mintegy húszezer négyzetméteren.

A gyógyszeriparihoz, valamint a közforgalmú és kórházi gyógyszertárhoz hasonló modellkörnyezet kialakításával új távlatokat nyithatunk az egyetemhez köthető kutatásban és gyógyszerészképzésben – fogalmazott dr. Merkely Béla. A rektor hozzátette: a fejlesztés azt a célt is szolgálja, hogy a jelenleg széttagoltan, a város több pontján működő, Gyógyszerésztudományi Kar minden intézete itt kapjon helyet, kialakítva ezzel az egyetem gyógyszerészeti campusát, ahol a korszerű graduális és posztgraduális képzés feltételei is megteremtődnek.

Az új centrumban megvalósuló kutatási irányok betegközpontú innovatív és nano gyógyszertechnológiai készítmények fejlesztésével, biológiai eredetű hatóanyagokkal, valamint a mesterséges intelligencia gyógyszerészeti hasznosításával is foglalkoznak majd. A beruházás eredményeként létrejön a gyógyszerfejlesztést segítő molekulatár és a természetes eredetű hatóanyagok fejlesztésének érdekében egy országos fitolabor.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink