• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Új minimumfeltételek – igazodj, jelents!

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Az egészségügyi ellátásban átrendeződést okozhat az új elvárások életbe lépése.

A szaktárcánál úgy értékelik, hogy a józan ész irányába mutat a korábbi nagy álmokhoz képest megújult szabályozás, és sokszereplős egyeztetés-értékelés után születtek meg az új feltételek, amelyekről hétfőn este értesülhettek először az érintettek. Ekkor  jelent meg ugyanis a Magyar Közlönyben a szakmai minimumfeltételeket újraszabályozó 73/2013. EMMI rendelet. A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, vagyis ecember 3-tól.

Az új minimumfeltételek szakmailag garantálnak egyfajta minőséget az ellátásban, de legalábbis megteremtik annak lehetőségét, hogy egy bizonyos színvonalú elvárásnak minden ellátóhely megfeleljen. Ugyanakkor nem szolgálnak a forráshiány kezelésére, hiszen pénzt nem rendel a jogszabály a feltételek teljesítéséhez. A kórházak a fenntartójuknál, vagyis a GYEMSZI-nél jelezhetik, ha nem felelnek meg valamelyik elvárásnak, s ehhez támogatásra van szükségük, majd reménykedhetnek, hogy kapnak is anyagi segítséget – persze ha a fenntartónak van pénze és akarata mindehhez. Ugyanis a GYEMSZI egyrészt nem rendelkezik korlátlan forrásokkal, másrészt átcsoportosíthatja a kapacitásokat, további lépéseket tehet az ellátás szervezésében, ami hátrányosan érintheti a támogatást kérőt.

Az elvárásoknak megfelelni nem tudó intézmények elveszíthetik magasabb progresszivitási szintű ellátási jogukat és az ahhoz rendelt forrásokat, vagy teljesen elveszíthetnek egy-egy ellátást, ha még az alsó szintet sem tudják „megütni" lehetőségeikkel. Már borítékolható például, hogy gond lesz a fővárosi érsebészeti osztályokkal, ugyanis olyannyira kevés az érsebész, hogy a kórházak egymástól csábítgatják az orvosokat, így lesz olyan intézmény, amely előbb-utóbb "hoppon" marad.

A kórházak többségében még el se jutottak odáig, hogy átlapozzák az új minimumfeltételeket. Egyelőre nem is késtek le semmiről, ugyanis a kihirdetés másnapjától két hónapjuk van arra, hogy „valljanak" az ÁNTSZ-nek, azaz bejelentsék, hogy megfelelnek-e vagy sem az újra fogalmazott elvárásoknak. Ha ezt elmulasztják, akkor figyelmeztető végzést kapnak a hatóságtól, és újabb, maximum harminc napjuk lesz arra, hogy pótolják a bejelentési kötelezettségüket. Ha ez is kevés, akkor helyszíni ellenőrzésre számíthatnak, s a hatóságot „személyesen" kell meggyőzniük arról, hogy teljesítik az előírt feltételeket – ezt vélhetően nem fogják megvárni.

Legolvasottabb cikkeink