• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Új ösztöndíj segíti az egészségügyi szakmát tanulókat

Egészségpolitika 2018.09.05 Forrás: ÁEEK
Új ösztöndíj segíti az egészségügyi szakmát tanulókat

Havi 40 ezer forintot kaphatnak a jövő egészségügyi szakdolgozói. 

Havi 40 ezer forint ösztöndíjban részesülhetnek az egészségügyi szakképzést adó középfokú intézmények nappali tagozatos, legalább 3,01 tanulmányi átlagot elérő tanulói. A mai napon megjelent pályázati felhívásra a diákok 2018. szeptember 12-től 2018. november 15-ig nyújthatják be pályázataikat ezen honlapon keresztül - derül ki az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) szerdai közleményéből.

A támogatás feltétele, hogy a fiataloknak a szakképesítés megszerzését követően legalább annyi ideig kell valamely hazai közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatónál a végzettségüknek megfelelő munkakörben dolgozni, amennyi ideig az ösztöndíjat kapták. Az ösztöndíjasok támogatására a projekt országos mentorhálózatot hozott létre, amely segíti az egészségügyi intézmények és a tanulók közötti kölcsönös elköteleződést és a hivatástudat kialakulását, illetve megerősítését.

Európa-szerte egyre súlyosbodó problémaként jelentkezik az egészségügyi szakdolgozók hiánya, a magyar egészségügyi szakdolgozók, ápolók utánpótlását a jelentős szakdolgozói béremelés mellett ezzel az ösztöndíjjal is segítjük. Az ellátás színvonalának javítása, a betegbiztonság növelése megkívánja, hogy jól képzett egészségügyi szakdolgozók segítsék az egészségtudatos magatartás kialakítását, a gyógyulást, a rehabilitációt, és vállaljanak nagy szerepet a magyar lakosság egészségi állapotának és gyógyulási esélyeinek javításában. A magyar szakközépiskolák létszámadatai azt mutatják, hogy a továbbtanulás során kevesen választják az egészségügyi szakképzést.Az ösztöndíj program ezen a helyzeten kíván változtatni a fiatal, jól képzett és elhivatott egészségügyi szakdolgozók létszámának növelése érdekében - áll a dokumentumban.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának háttérintézménye az Állami Egészségügyi Ellátó Központ 2017. június 1-én indította el az Ápoló tanulók részére pályaválasztást támogató ösztöndíjas program elnevezésű projektet. Az előző két ösztöndíjas pályázati ciklusban 826 diák kötött ösztöndíjszerződést, részükre eddig összesen csaknem 300 millió forintnyi támogatást folyósítottak. A teljes program keretében várhatóan 3200 egészségügyi hivatást választó tanuló részesülhet ösztöndíjban. A Széchenyi 2020 program keretében, több mint négymilliárd forintból európai uniós támogatásból megvalósuló projekt tervezett időtartama 55 hónap - zárul a közlemény.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink