• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Új szervezet: Egészségügyi Szolgáltató Zrt.

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Jutalékért dolgozik a centralizált közbeszerzéseket bonyolító új állami cég?

A fekvőbeteg-szakellátást nyújtó intézmények részére történő gyógyszer-, orvostechnikai eszköz és fertőtlenítőszer beszerzések országos központosított rendszerében a GYEMSZI a közbeszerző, az eljárás lebonyolítója pedig az Egészségügyi Szolgáltató (ESZ) Zrt. Az új szervezet száz százalékban állami tulajdonú, a GYEMSZI gyakorolja az alapítói jogokat, és kvázi a megaintézmény önálló igazgatóságának is tekinthető, mutatta be az új céget dr. Drexler Donát vezérigazgató a Medical Tribune múlt heti konferenciáján. Az ellátástervezési igazgatói munkakört cégvezetői székre cserélő szakember szerint nem a profit elérése a céljuk.

Mivel közpénzből működnek, ezért feszes költséggazdálkodást folytatnak, a tervezett bevételük „a fedezeti pont környékére allokálódik". A cégvezetői és ügyvezetői feladatokat szétválasztják, így a vezérigazgató mellett igazgatóság fog működni, s ezután áll fel majd a felügyelő bizottság. Az ESZ Zrt. fő működési területe a közbeszerzés, de aktív szerepe lesz az egészségturizmusban, ezentúl értékesítési feladatokat lát el és szerepet vállal az ágazati informatikában.

Egyelőre most készül a központosított közbeszerzés modelljének kialakítása, amelynek fő célja az ellátás biztonságának fenntartása úgy, hogy a legnagyobb árelőnyt tartósan elérjék. Most határozzák meg a központosított közbeszerzés által érintett termékcsoportokat, valamint azt, hogy országos, térségi, kórházi szinten érdemes megvalósítani, kidolgozzák az eljárástípusokat, amelyeket a meghatározott termékcsoportokhoz rendelnek.

Nemcsak az egészségügyi intézmények, de a saját anyaszervezetük közbeszerzéseinek lebonyolítása is feladatuk. Az országos és térségi szinten az ESZ Zrt. lesz a lebonyolító, az egyes kórházi beszerzéseket továbbra is az intézmények végzik.

Felügyelik és ellenőrzik a kórházak közbeszerzéseit, az erre a célra létrehozott munkacsoportban részt vesz a GYEMSZI Intézményfelügyeleti Főigazgatósága, a Közbeszerzési Főosztály, valamint az Egészségszervezési és Finanszírozási Főigazgatóság és az  ESZ Zrt. is. Rendszeres heti egyeztetéseket, megbeszéléseket tervez a grémium.

Támaszkodnak a kollégiumi tagozatokra a minőségi paraméterek, a szükséges és elégséges (vagyis finanszírozható) szintek meghatározásában. A biztonságos ellátás garantálásához megválaszthatják a közbeszerzés típusát, időtartamát. A feltételek meghatározása nem mehet a verseny rovására, hangsúlyozta a vezérigazgató, aki jelezte, hogy referenciákat kérhetnek az aspiránsoktól, hiszen nem mindegy, hogy a nyertes évközben csődbe megy-e. A verseny fennmaradása mindenkinek az érdeke, állította: nem lehet olyan helyzetbe hozni egy-egy piaci szereplőt, hogy a versenytársak csődbe menjenek, kivonuljanak az országból, és monopolhelyzet alakuljon ki.

Az értékesítési tevékenységük kapcsán beszélt arról, hogy a GYEMSZI szellemi termékei, az ágazati erőforrások, szolgáltatások is bekerülnek a sales körükbe. Ennek első lépésével máris találkozhattak azok a kórházvezetők, akik a központosított földgázbeszerzés szóló megállapodást aláírták: a megtakarítás mellett ugyanis hét és fél ezrelékes jutalékot kell fizetniük az ESZ Zrt.-nek.

A GYEMSZI tájékoztatása szerint azonban jutalékról szó sincs. Az együttműködési megállapodás rögzíti, hogy a kórházak a tulajdonosuknak, azaz a GYEMSZI-nek fognak fizetni, nem az  ESZ Zrt.-nek. A GYEMSZI a közbeszerzés lebonyolításával a saját tulajdonban álló cégét, az ESZ Zrt.-t bízza meg, és cég ennek megfelelően a GYEMSZI felé számlázza a működési költségei alapján kalkulált díjat (az összeg a fedezeti pont környékén lesz). Az esetlegesen fennmaradó összegből pedig az adott beszerzési projektre egy biztonsági tartalékot képez a GYEMSZI, tehát minden fillér az ágazatban marad. A közbeszerzések lebonyolítása eddig sem volt ingyen. A kórházak vagy külső cégeknek fizettek, vagy saját állományban alkalmaztak szakembereket, érvel a tulajdonos.