• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Új szolgáltatások a szakdolgozók kamarájától

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

A minimálbér miatt bérfeszültség várható az egészségügyi szakdolgozók körében.

A jelentősen megemelt, 94 ezer forintos minimálbér miatt nagy bérfeszültség várható az egészségügyi szakdolgozók körében. Így ugyanis elértéktelenedik a szakdolgozói diploma, amellyel szinte ugyanennyit lehet csak keresni. Mindezt Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke mondta el keddi tájékoztatóján, ahol azt is bejelentette: a kamara mindent elkövet azért, hogy ne csak az orvosok bérrendezéséről legyen egyeztetés a kormánnyal. Fontos, hogy az orvosoknak kialkudott, megemelt bérhez képest határozzák majd meg a szakdolgozók fizetését is.

Balogh Zoltán felhívta a figyelmet arra is, hogy szerinte a legnagyobb bérfeszültség abból fakadhat, ha a több évtizede a pályán dolgozók bérét nem, csak a kezdőkét akarják majd felzárkóztatni. Hangsúlyozta mindezeket a problémákat azért is fontos rendezni, hogy a szakdolgozókat, orvosokat ne lehessen egymás ellen kijátszani. Az elnök azt is elmondta: reméli, hogy az adóváltozások miatt ígért bérkompenzációt, amely szinte valamennyi egészségügyi szakdolgozót érint, mindenki időben megkapja. Ennek elmaradása esetén ugyanis jó néhány százalékkal kevesebb pénz kerülhet a borítékba, mint tavaly.

Az elnök emlékeztetett arra is, hogy még december közepén a pótlékokkal, az ügyeleti díjakkal kapcsolatos, az új Munka Törvénykönyvét érintő módosítási javaslataikat elküldték az államtitkárságnak. Remélik, hogy e téren is folytatódhatnak az egyeztetések, és mire nyáron hatályba lép a törvény tartalmazni fogja az egész egészségügyi ágazatot érintő módosításokat.

A MESZK vezetője bejelentette azt is, hogy minden tagdíjat fizető szakdolgozó január 1-től automatikusan egy új, ingyenes szolgáltatást kap a kamarától. A MESZK szerződést kötött ugyanis az MKB Biztosítóval, amely egy kifejezetten az egészségügyi szakdolgozókra szabott csoportos élet-, és balesetbiztosítást nyújt a kamarai tagoknak. A biztosítás részeként például kártérítést kaphatnak azok a mentőápolók, akiket munka közben bántalmaztak.

Ilyen esetben a biztosítási összeg kétszerese az alapösszegnek, tehát ha például egy csonttörésért 15 ezer forintot fizetne a biztosító, akkor a munka közben elszenvedett törésért 30 ezret ad majd. A biztosítás része az is, hogy szülés esetén 20 ezer forint támogatást kapnak szakdolgozó kismamák. Balogh Zoltán felhívta azonban a figyelmet arra, hogy azok a szakdolgozók, akik nem fizetik rendszeresen a 600 forintos havi tagdíjat, tehát hátralékuk van, nem részesülhetnek ebből a biztosítási szolgáltatásból.