• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Újabb félmilliárd az egri kórház fejlesztésére

Egészségpolitika Forrás: MTI

Várhatóan január végére elkészül az intézmény áram-szükségletét jelentősen csökkentő napelemrendszer kiépítése is.

A több milliárdos nagyberuházás lezárultával tovább folytatódnak a fejlesztések a Markhot Ferenc Kórházban közel fél milliárd Ft értékben. Megtörtént a nővérszálló energetikai felújítása, a gőzfejlesztő cseréje, a Tüdőbeteg Gondozó és az Igazgatóság beköltöztetése, az egyik kórházi patika új helyre költöztetése. Folyamatban van a napelem projekt. Elindultak a közbeszerzési eljárások az udvar, parkoló, járdák, lépcső felújítására.

A fejlesztésekről tartott sajtótájékoztatón Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, országgyűlési képviselő hangsúlyozta: a kormány kiemelten kezeli az egészségügyet, az elmúlt hét évben 72 kórházat, 54 rendelőintézetet és 67 mentőállomást újítottak föl és 2019-ig jelentősen emelkedik az egészségügyi dolgozók bére is. Dr. Jakó Ildikó, a fenntartó ÁEEK Észak Magyarországi Területi Igazgatóságának vezetője aláhúzta: az egri kórház kiegyensúlyozott gazdálkodást folytat és élen jár a kórházak között. Dr. Vácity József a Markhot Ferenc Kórház főigazgatója tájékoztatójában elmondta: a kórház eredményei az intézmény munkatársainak köszönhetőek. Az intézmény tovább folytatja fejlesztéseket, hogy a kórház komfortosabb legyen. Közel 600 millió Ft-os fejlesztést tervezünk az elkövetkező időszakban, a forrásokat keressük a megvalósításukhoz. Az udvari rendelőintézeti bejárót azonban a kórház saját pénzen újítja föl, hogy a bejutás a kórházba kényelmesebb legyen - fogalmazott dr. Vácity József.

Felújították a nővérszállót

Befejeződött a Markhot Ferenc Kórház nővérszállójának energetikai felújítása. A KEHOP (5.2.10-16 ) pályázaton elnyert bruttó 82.570.462 Ft-ból kicserélték az épület nyílászáróit, szigetelték a födémet és a homlokzatot. (A munkálatok végzése közben szükségessé vált az épületen lévő tíz db fecskefészek, illetve a fecske fiókák megóvása, de így is sikerült tartani a határidőt.)

A nővérszálló a kórház szomszédságában 80 db egy és kétszobás lakrészeiben tudja elszállásolni az intézmény munkatársait, orvosokat, nővéreket és a kiszolgáló egységek dolgozóit. Az épület energetikai felújítása jelentős költségmegtakarítást eredményez a kórház számára, valamint növeli a lakók komfortérzetét.

Csökkent a telephelyek száma, egy helyen érhetőek el a diagnosztikai vizsgálatok – a Rendelőintézetbe költözött a Tüdőgondozó

A Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet több mint 140 millió Ft állami támogatást kapott fejlesztésekre, melyek elsősorban a gazdaságosságot célozzák meg az intézményben. A támogatásnak köszönhetően az egri kórház központi telephelyére költöztette a Tüdőbeteg Gondozó Intézetét, az igazgatóságot és felújíthatta a kórház gőzfejlesztő rendszerét, új gőzfejlesztő berendezést vásárolhatott.

Az AEEK_OEP_ EMMI-2016/1.sz Fekvőbeteg szakellátó intézmények támogatására – gazdaságilag hatékony, struktúra átalakításához, ehhez kapcsolódó szakmai és/vagy működési koncentrációt szolgáló fejlesztések megvalósítására című pályázat keretében az egri kórház 141.564.500 Ft-ot használt föl.

A külön telephelyen működő Tüdőbeteg Gondozó Intézet az intézmény központi telephelyén, a Radiológiai osztály és a rendelőintézet mellett felújított helyiségekben kapott helyet. A beköltözéssel koncentrálódott a kórház diagnosztikai betegellátó tevékenysége, rövidültek a betegutak, az ellátás feltételeinek biztosítása gazdaságosabbá vált. A betegeket a Rendelőintézet földszintjén, a kartonozóval szemben kialakított, felújított új helyen fogadják a kórház munkatársai. A költözéssel ismét csökkent a kórház telephelyeinek száma, koncentrálódott a betegellátás, a diagnosztikai vizsgálatok egy helyen érhetőek el. A betegek és a kórház munkatársai számára komfortosabb körülmények biztosítottak. A gyógyítás szempontjából a betegutak, a diagnosztikai vizsgálatok elérhetősége térben és időben lerövidültek, így a betegellátás hatékonyabbá vált.

Az elnyert támogatásból új gőzfejlesztőt is vásárolt az intézmény

Az automata berendezés jelentős mértékben megnövelte a kórházban a gőzenergia ellátás biztonságát. A kis helyigényű, nagy teljesítményű, energiatakarékos, csekély karbantartást igénylő gőzfejlesztő által termelt gőz nagyobb mennyiségét az orvosi eszközök sterilizálására, kisebb részét a légkezelő berendezések működtetésénél használja fel a kórház. A biztonságos működtetés eredményeként jelentős megtakarítást ér el az intézmény, hiszen a megvásárolt modern gőzfejlesztővel és a meglévő régebbi géppel minimálisra csökkent a meghibásodásból fakadó leállás veszélye.

A fejlesztési támogatás 6.500.000 Ft összegből lehetővé tette az igazgatóság beköltöztetését a kórház I. telephelyére. A főigazgatóság, a kiszolgáló osztályok: finanszírozás, informatika, jogi iroda, munkaügy, minőségvédelem, pénzügy átköltöztetésével a kórház működtetésének feltételei javultak, a költségek csökkentek, a betegellátó és a betegellátást működtető egységek koncentráltan működhetnek.

Folyamatban van a napelem projekt megvalósítása – jelentős energia megtakarítás

A KEHOP pályázaton elnyert közel 140 millió Ft-ból a Markhot Ferenc Kórház Belgyógyászati tömbjén, az új K épület tetején és a hotel épület tetején illetve Hevesen a szakrendelő tetején helyeznek el napelemeket. A kiserőművek jelentősen csökkentik majd a villamosenergia felhasználást. A napelem projekt 2018.január 31-én fejeződik be.

Két kórházi patika a lakosság szolgálatában

A Markhot Ferenc Kórház földszintjén két gyógyszertár is kiszolgálja a lakosságot munkanapokon. A Gránátalma patika a Hotel épület földszintjén található, a Knézich Károly utcai főbejáraton át közelíthető meg. Az Aranykehely patika új helyre költözött, a Rendelőintézet földszintjén a kartonozóval szembeni felújított, szép helyen fogadja a betérőket családias környezettel, gyermeksarokkal, gyors és udvarias kiszolgálással. Mindkét gyógyszertár számos saját készítésű termékkel is ki tudja szolgálni a lakosságot. Az Aranykehely és Gránátalma gyógyszertárak munkatársai magas szakmai színvonalat képviselnek, nagy tapasztalattal bírnak.

Egyéb folyamatban lévő fejlesztések:

A kórház udvar felőli, rendelőintézetbe vezető bejáratának ( lépcső, ajtó) felújítása, az udvaron parkolók kialakítása, járdák rendezése. A közbeszerzési eljárás lezárultával elindulnak a kivitelezési munkálatok.

Legolvasottabb cikkeink