• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Újabb magyar-kínai egészségügyi együttműködés

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

Megvizsgálják a magyar és a kínai orvostechnikai cégek együttműködésének lehetőségeit is.

Újabb mérföldkövéhez érkezett az a kínai-magyar egészségügyi együttműködés, amelynek alapjait a kormányzat egy 2017-es kormányhatározattal rakta le, egy hagyományos európai és kínai gyógyászati központ létrehozásának elindításával. Ennek a hosszú távú partnerségnek a keretében pénteken együttműködési megállapodást írt alá Cui Baosan, a Kínai Geriátriai Egészségügyi Kutató Szövetség elnöke és Dr. Surján Orsolya főigazgató képviseletében Dr. Koltai Áron az Országos Közegészségügyi Intézet igazgatója - tudatta az intézet közleménye.

Az együttműködés nem új keletű a népegészségügy területén, hiszen 2016 decemberében már járt magyar delegáció Sanghajban Dr. Szentes Tamás Országos Tisztifőorvos vezetésével, ahol szó volt a népegészségügyi és tisztifőorvosi munka tapasztalatairól, a kínai és magyar időskori egészségügyi ellátásról és szolgáltatásokról, valamint a további tapasztalatcsere lehetőségeiről.

A mostani megállapodás szerint a jövőben a két ország által létrehozott szakmai munkacsoport szorosan együttműködik a népegészségügyi kérdésekben, különös tekintettel az egészséget befolyásoló kémiai, fizikai, pszichikai és biológiai területekhez kapcsolódóan, kiemelten kezelve az idősödő társadalom egészségügyi kihívásait.

Az együttműködés lehetőségeinek kiterjesztéséről is szó esett a találkozón, az egészségvédelem, az egészségnevelés, az egészségmegőrzés és szolgáltatás területein.

Cui Baosan elmondta: „Számítanak a magyar szakemberek széleskörű tapasztalataira a népegészségügyi és tisztiorvoslással kapcsolatos kérdésekben, hiszen a magyar tisztiorvosi szolgálat egy kiválóan felépített és hatalmas tudásanyaggal, tapasztalattal rendelkező szervezet."

A felek megállapodtak továbbá abban, hogy az együttműködésben különös figyelmet fordítanak az időskori egészségmonitorozásra, a kutatási, technológiai és innovációs és kiemelt fontosságúnak tekintik a népegészségügyi fejlesztésekhez kötődő egyetemi együttműködések kialakításának elősegítését az oktatás és a tudomány területein egyaránt.

Dr. Koltai Áron az aláírás kapcsán hozzátette: „Egy hosszú, és remélhetőleg mindkét fél számára hasznos együttműködés kezdődött el a mai napon. Mint mondta: megvizsgálják a magyar és a kínai orvostechnikai cégek együttműködésének lehetőségeit is."

OKI

Legolvasottabb cikkeink