• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

  • Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

   Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

Újabb szakmai irányelveket adott ki a szaktárca

Egészségpolitika 2022.05.20 Forrás: MTI-OS nyomán
Újabb szakmai irányelveket adott ki a szaktárca

Két szakmai protokoll készült el: egyik a szembetegségek gyógyításával, a másik az arcközépcsont törésekkel foglalkozik. 

Szembetegség gyógyítását célzó egészségügyi szakmai irányelv. "Nem fertőzéses eredetű (endogén) uveitisek kezeléséről" címmel jelent meg új egészségügyi szakmai irányelv az Egészségügyi Közlönyben. Az egészségügyi szakmai irányelvet az Emberi Erőforrások Minisztériuma koordinálásával az Egészségügyi Szakmai Kollégium Szemészet Tagozata készítette, a szakminiszter hagyta jóvá.

A szem gyulladásos megbetegedése (uveitis) globálisan az ötödik leggyakoribb vaksági ok: Európában 100 ezerből 40-50 új megbetegedés tapasztalható évente. Mivel jellemzően a fiatal, illetve a keresőképes korosztályt érinti a betegség, így gyógyításuk szocioökonómiai hatásait tekintve kiemelt fontosságú. A krónikus uveitis okozta látáskárosodás sok éven át jelenthet súlyos terhet az egyén, az ő családja, valamint a társadalom számára. A költségek csökkenésére az uveitis korai felismerése és időben elkezdett hatékony kezelése elengedhetetlen.

Az elmúlt évtizedekben az immunológiai és reumatológiai betegségekben alkalmazott immunszuppresszív (immunrendszer működését csökkentő) és immunmoduláns (immunreakciót módosító) gyógyszerek, köztük a modern biológiai terápiás szerek az uveitis kezelésében is eredményesnek bizonyultak.

Az új egészségügyi szakmai irányelv általános célja a helyes klinikai gyakorlat, a betegellátás standardjainak meghatározása, valamint az uveitises betegek modern terápiás lehetőségeinek és módjának meghatározása.

Bemutatja a gyulladásos szembetegség kezelési lehetőségeit, különböző szakmai szempontokat ad a megfelelő kezelés kiválasztásához, mindezek mellett pedig bemutatja az immunszuppresszív és biológiai terápia alkalmazásának általános gyakorlati elveit.  

Arcközépcsont töréseket érintő egészségügyi szakmai irányelv. "A laterális arcközépcsont törések diagnosztikájának és ellátásának irányelveiről" címmel és az Emberi Erőforrások Minisztériuma koordinálásával jelent meg új egészségügyi szakmai irányelv az Egészségügyi Közlönyben. Az Egészségügyi Szakmai Kollégium Arc-, Állcsont- és Szájsebészet Tagozata által készített egészségügyi szakmai irányelvet a szakminiszter hagyta jóvá.

A laterális arcközépcsont törései alatt a járomcsont, valamint a járomív, illetve a járomcsonthoz anatómiailag kapcsolódó csontok töréseit értjük. A laterális arcközépcsont töréseinek kóroktana különböző demográfiai viszonyok mellett nagy változatosságot mutat; egyes régiókban közúti baleset, máshol testi sértés, esés, vagy sportbaleset az elsődleges sérülési mechanizmus. Az epidemiológiát tekintve egyre növekvő számban tapasztalható az interperszonális erőszakos cselekményekhez társuló, archoz tartozó sérülés a fejlett, urbanizált nyugati társadalmakban. A laterális arcközépcsont törések mindennapos kihívást jelentenek az érintett szakmákban dolgozó szakorvosok, valamint szakképzésben résztvevő orvosok számára.

Az egészségügyi szakmai irányelv célcsoportja a laterális arcközépcsont törések ellátásában, diagnosztikájában résztvevő szakterületeken dolgozó – arc-, állcsont- és szájsebészet, szájsebészet, traumatológia, ortopédia-traumatológia, radiológia – szakorvosok és ezen területeken szakképzésben résztvevő orvosok, szakfelügyelők, orvosjogi szakértők, sürgősségi betegellátás területén dolgozók. Az egészségügyi szakmai irányelv felhasználásának célja a laterális arcközépcsont törések felismerésének és diagnosztikájának segítése, a laterális arcközépcsont törést szenvedett betegek megfelelő betegirányításának elősegítése, valamint az ellátás során szükséges, megfelelő klinikai döntések és a társszakmák közötti egységes kommunikáció elősegítése.

Legolvasottabb cikkeink