• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Újabb százmilliók dialízisre, PET-CT-re

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

A jövőben az úgynevezett vékonybél kapszula alkalmazását is finanszírozza a biztosító.

Augusztustól összesen 660 millió forint többletforrásból gazdálkodhat csaknem negyven kórház, az intézmények nagy értékű, költséges műtétekre fordíthatják a pénzt, illetve a járóbeteg-ellátás keretében több beteget fogadhatnak speciális és művesekezelésen. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) közös közleménye szerint az összességében több mint félmilliárd forintot azok az egészségügyi szolgáltatók használhatják fel, akik a hatályos kormányrendelet alapján "egyszerűsített többletkapacitási eljárás" keretében nyújtottak be pályázatot az OEP-hez.

A nyertes pályázókról az OEP Többletkapacitás-befogadási Bizottsága által tett javaslat alapján a nemzeti erőforrás miniszter döntött, amelyről közleményben tájékoztatták az érintetteket. Ez alapján az egészségbiztosító honlapján is közzétett listán szereplő mintegy negyven járó- és fekvőbeteg ellátást nyújtó intézmény augusztus 1-jei hatállyal köthet szerződést az OEP területi hivatalaival.

A kórházaknak járó többletet a normál finanszírozás keretében fizetik majd ki az egészségügyi szolgáltatók által az egészségbiztosítóhoz havonta benyújtott teljesítmény-elszámolás alapján.

A Nefmi és az OEP célja, hogy "az év végéig biztosított 660 millió forint többlet révén csökkenjenek a várólisták, valamint az új, korszerű diagnosztikai eljárások, eszközök befogadásával tovább javuljon a betegellátás színvonala" - fogalmaztak.

Ezen felül több intézmény lehetőséget kapott arra is, hogy a diagnosztikai eljárás részeként új eszközöket alkalmazzanak - írták, példaként kiemelve, hogy a jövőben szakmailag indokolt esetekben az úgynevezett vékonybél kapszula alkalmazását is finanszírozza az egészségbiztosító. Augusztus elsejétől pedig - az országban negyedikként - a kecskeméti megyei kórházban is finanszírozottá válik a PET/CT vizsgálat, amellyel "a szakma által már régóta megfogalmazott elvárás valósul meg".

A közleményben kitértek arra is, hogy "jövőre az egyszerűsített eljárásban befogadott többletkapacitásokra az idei összeg háromszorosát, mintegy 1,9 milliárd forint keretösszeg elkülönítését tervezi a Nemzeti Erőforrás Minisztérium".

Az egészségügyi tárca és az OEP kedden ugyancsak közös közleményben tájékoztatott arról, hogy szintén augusztustól az eredetileg ez évre tervezettnél 1,7 milliárd forinttal nagyobb összeg áll a kórházak rendelkezésére az Egészségbiztosítási Alapban a tételes elszámolású eszközök és nagy értékű műtétek finanszírozására.