• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Vaklicit: Ne döntsenek az orvosok helyett!

Egészségpolitika Forrás: MTI - ÖS

A betegszervezet tiltakozik az egészségbiztosító onkológiai kezelési lehetőségeket szűkítő terve ellen.

A rákbetegek által alapított Gyógyulj Velünk Egyesület tiltakozik a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő szakorvosok terápiaválasztási szabadságát korlátozó, az onkológiai kezelési lehetőségeket szűkítő terve ellen. A betegszervezet álláspontja: miután a társadalombiztosítás hosszú döntési folyamat eredményeként, a hatásosságot és a költséghatékonyságot is értékelve fogadta be finanszírozásba a jelenleg elérhető rákgyógyszereket, a napvilágra került terveket nem lehet másként értékelni, minthogy az állam a rákbetegeken akar spórolni - írták a közleményükben.

"A közbeszerzési eljárások rendszere alkalmas arra, hogy azon készítmények közül, amelyek esetében az új betegek kezelése során a szakma nem tud különbséget tenni a hatás tekintetében, versenyt hirdessünk" – írja a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő közleményében. A Gyógyulj Velünk Egyesület tapasztalatai szerint a szakorvosok meg tudják különböztetni egymástól a gyógyszereket. Számunkra megnyugtatóbb, ha a szakorvosi munkacsoport a kórházban a beteggel együtt dönthet a terápiáról és nem egy állami hivatalban döntenek a sorsunkról. Elvárjuk, hogy a rákbetegeknek is legyen beleszólásuk, hogy a hatásukban akár azonos, de különböző hatóanyagú kezelések közül melyiknek a rövid és hosszabb távú mellékhatásait képesek elviselni, felvállalni.

"A betegek számára az orvosszakmailag indokolt terápia elérhető marad" – írja a NEAK. Meg azt is, hogy ha "két készítmény hatása megegyezik, akkor a kedvezőbb árút kell választania az orvosnak."A Gyógyulj Velünk Egyesület álláspontja szerint az orvosszakmai indokoltságot nem a gyógyszer ára határozza meg. A szövettani leletek egyre hosszabbak, egyre több tényező alapján döntenek az orvoscsoportok arról, hogy egy beteg számára mi lehet a társbetegségekkel is összeegyeztethető leghatékonyabb gyógymód, hogyan válthatják egymást az egyes kezelések. A terápiás paletta szélesedésével az elmúlt időszakban a finanszírozó és a döntéshozók is rendszeresen büszkélkedtek, mert ez esélynövekedést eredményezett a betegeknek: a Gyógyulj Velünk Egyesület egyetért ezzel, s tiltakozik minden esélycsökkentő lépés ellen.

"A verseny garantálja, hogy valamennyi beteget olyan készítménnyel kezelhessen orvosa, ami számára a lehető legjobb" – írja a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő. A Gyógyulj Velünk Egyesület álláspontja szerint a személyre szabott terápiát az garantálja, ha hagyják gyógyítani az orvosokat.

A Gyógyulj Velünk Egyesület támogatja a társadalombiztosító törekvését, hogy a rendelkezésre álló pénzből a lehető legtöbb beteg korszerű kezelését tudják biztosítani, ám ennek nem lehet módja a már befogadott terápiás lehetőségek szűkítése. Amikor a társadalombiztosítás döntött a ma használt onkológiai gyógyszerek állami finanszírozásáról, alaposan meggyőződött azok hatásosságáról, költséghatékonyságáról, a kezelések indokoltságáról, s nem ok nélkül döntött az egyes rákellenes terápiák biztosítása mellett.

A Gyógyulj Velünk Egyesület felteszi a kérdést: ha egyszer minden fórumon azt hirdeti a kormányzat, hogy felívelőben a magyar gazdaság és jól áll a költségvetés, miért gyógyszerek elvételével akarnak többletforrásokat biztosítani, miért a rákos betegeken akarnak spórolni?

Legolvasottabb cikkeink