• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Válasszon okosan: indul a betegtájékoztató kampány

Egészségpolitika 2018.11.14 Forrás: Weborvos
Válasszon okosan: indul a betegtájékoztató kampány

Az orvosi kamara és a gyógyszerészi kamara közös plakát és szórólap akciója a betegek edukációjáért.

"Válasszon okosan! – A gyors és hatékony betegellátásért” című szórólappal és plakáttal indít felvilágosító betegtájékoztatási kampányt a Magyar Orvosi Kamara (MOK) és a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK), jelentette be a két szervezet mai sajtótájékoztatóján Éger István. A MOK elnöke emlékeztetett arra, hogy évek óta hiába szorgalmazzák az egészségtan oktatás bevezetését, a lakosság egészségnevelését, edukációját, eddig nem értek el eredményt. A hiányos ismeretek miatt a betegek gyakran nem a megfelelő ellátóhelyet keresik fel panaszukkal, tovább terhelve a rendszert, s ezen a gondon szeretne segíteni a két kamara, ha az egészségtan oktatásának hiányát nem is tudják pótolni.

Négy szintre osztották az ellátási lehetőségeket a panaszok súlyossága szerint, s rajzok, lényegre törő szövegek segítségével irányítják a betegeket, mikor kérjék a gyógyszerész, a háziorvos, a háziorvosi ügyelet segítségét, illetve mikor forduljanak a sürgősségi betegellátó osztályokhoz, mentőkhöz.  Mindkét kamara elnöke egyetértett abban, hogy ezzel nemcsak a betegek eligazodását segítik, hanem az egészségügyben dolgozók és a patikusok munkáját is megkönnyítik. Mint Hankó Zoltán, a gyógyszerészi kamara elnöke fogalmazott, a gyógyszerészeknek is megvannak a kompetenciáik a betegellátásban (lásd: gyógyszerészi gondozás), tanácsokkal segíthetik a hozzájuk fordulókat.

A nagyobb méretű plakátokat a rendelőkbe, kórházakba szánják, míg a négyoldalas szórólapokat például a gyógyszertárakban helyeznék el, illetve tervezik nagy ügyfélforgalmú közhivatalok bevonását is.

A plakátkampány ötlete MOK Szabolcs-Szatmár megyei területi szervezetétől érkezett: a megyében tesztelték is módszert, s pozitív tapasztalatokról számoltak be, s a kezdeményezést felkarolta a MOK elnöksége, majd a gyógyszerészi kamara is. A plakátok és szórólapok elkészítését a két köztestület közösen finanszírozza, az eddigi becsléseik szerint nem éri el a várható kiadás az egymillió forintot.

 

 

Legolvasottabb cikkeink