• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Valóban kellenek a non-doktorok?

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

Nem delegálható az olyan teljesítmény, ami egyértelműen orvosi ismereteket feltételez.

A Magyarországon terjedő és az angolból szolgaian átvett „non-doctor" megjelölés nem fedi helyesen a valóságot, hiszen az egészségügyben eddig is számtalan nem orvosi tevékenység volt és ismert ma is: nővérek, műtősnők, műtősfiúk, beteghordók... Téves elképzelés, miszerint ezzel az új foglalkozással a hiányzó orvosokat pótolni lehetne! Megkönnyítik ugyan a munkájukat, tehermentesítik őket, de nem vehetnek át orvosi feladatokat. Német kimutatás szerint az új munkaerő financiálisan nem könnyít az egészségügy kiadásain - írja az Magyar Orvosi Kamara folyóiratában megjelent, a mok.hu-n idézett cikkében Dr. Gaál Csaba emeritus, aki a  tervezett szabályozás még válaszra váró kérdésekit is összegyűjtötte.

Az orvos megbízhat bizonyos feladatokkal olyan erre kiképzett személyeket – mert hiszen erről van szó! –, akik erre alkalmasak tanulmányaik és képességeik folytán. Egyes tevékenységek eddig is delegálhatók voltak jól képzett nővérek felé: vérvétel, vénakanül létesítése, infúzió bekötése, RR-mérés, dokumentáció.

Nem kevesen ellenzik az új munkakört vagy legalábbis fontolóra veszik a kiképzettek tevékenységének szűkítését a korábbi elképzelésekkel szemben. Német orvosok között végzett felmérés alapján 50%-uk úgy véli, hogy negatívan befolyásolhatják az orvosképzést, hiszen a medikusoknak és a leendő szakorvosoknak is el kell sajátítani azokat a gyakorlati ismereteket, melyeket ezek az asszisztensek végeznek. Azaz konkurenciát jelenthetnek az orvosképzésben... Valóban átvehetik ugyan a műtéteknél a második (ritkán az első) asszisztens szerepét (szükség esetén korábban is előfordult, hogy nővért kellett kampótartáshoz beosztani!), ezekben az esetekben azonban tulajdonképpen a leendő szakorvosok helyett állnak ott, akik viszont sokat profitálhatnának a beavatkozásokból, különösen akkor, ha az operatőr egyben oktat is, ami elvárható lenne! Az asszisztálás hozzá tartozik a (szak)orvosképzéshez!

Angol nyelvterületen az osztályos műtétek felvilágosítását ezek az asszisztensek végzik. Az Ambuláns Sebészet Nemzetközi Társasága szerint a felvilágosítást arra kiképzett nővér is megteheti. Véleményem (és a német gyakorlat szerint is) ez az álláspont elfogadhatatlan, ez ugyanis az orvos kötelessége! Nem delegálható az olyan teljesítmény, ami egyértelműen orvosi ismereteket feltételez – ide sorolható a betegfelvilágosítás is. Ne feledjük, hogy a legtöbb jogi következmény éppen a nem kielégítő és mindenre kiterjedő betegtájékoztatásból adódik - fejti ki véleményét Gaál Csaba.