• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Van, aki már 23 éve vár vesére

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Az intézményi várólistákon nem igazán képes segíteni az OEP plusz forrása.

Több mint hétszázan, egész pontosan 725-en várnak új vesére az Országos Vérellátó Szolgálatnál (OVSZ) vezetett várólista alapján és közöttük ketten is vannak, akik még a múlt században kerültek fel, 1988-ban, illetve 1995-ben.

Csaknem ezer azoknak a száma, akik PET/CT vizsgálatra kaptak időpontot, de még nem kerültek sorra. Az ő problémájuk megoldását is segíthetik azok az idei pluszforrások, a kedden bejelentett 1,7 milliárd, illetve a szerdán közzétett 660 millió forint, amelyek az Egészségügyért Felelős Államtitkárság és az OEP szándéka szerint csökkenteni fogják a várólistákat.

362 felnőtt és 38 gyermek vár csontvelő transzplantációra, a legrégebben 2006., illetve 2007. óta.

Az OVSZ-nél nyilvántartott központi várólisták alapján a 105 májátültetésre és a 21 kombinált vese-hasnyálmirigy transzplantációra váró között szintén van, aki már 4 éve bejelentkezett.

Valamivel jobb a helyzet az új szívre váróknál: a 19 beteg közül a legrégebbi két éve szerepel a listán.

Új tüdőre 6-an, vesére pedig 725-en várnak, a két, a már megemlített kirívó példát leszámítva, a legtöbben egy-két éve.

A PET vizsgálatok várólistáján 997 fő szerepel, átlagosan 1-2 hónapot kell várniuk.

A szerdán bejelentett 660 milliós pluszforrás várhatóan rövidíti ezt a listát is, hiszen ennek köszönhetően augusztus elsejétől az országban negyedikként - a kecskeméti megyei kórházban is finanszírozzák a PET/CT vizsgálatokat.

Az OEP-től kapott tájékoztatás szerint leginkább épp a fenti várólisták csökkentésére kapják az intézmények a pluszforrásokat. A Weborvoshoz eljuttatott konkrét példák alapján tehát vesetranszplantációra, májtranszplantációra, hasnyálmirigy transzplantációra, terápiás aferezisre, haemaferezisre, fotoferezisre.

Nagyértékű eszközök beszerzésére is költhetik a kórházak a plusz pénzt, így a gerinc belső fixációs implantátumra, végtagmegőrző endoprotézisre, oxigenátorra, kardiológiai ablációs és térképező katéterekre, neuropacmakerre, cochlearis implantátumra. A pluszforrásból beszerezhető OEP listán szerepelnek még: anastomosis varrógépek és tárak, tüdővarrógépek és tárak, egyszerhasználatos eszköz VCB mammotome-hoz.

Extrém várakozási idők az intézményi várólistákon

Az OEP-nél külön tartják nyilván a nem központi, hanem intézményi várólistákat. A most bejelentett pluszforrások ezeket kevésbé csökkentik. Pedig a féléves összesített adatok alapján ezen a téren is elkelne a segítség.

Csak néhány már korábban a sajtóban is közzétett példa: szürkehályog műtétre 1080 napot kell várni a szombathelyi Vas Megyei Markusovszky Kórházban, de szintén 730-at a hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórházban is. Szintén vezeti a listát mandula-, orrmandula-műtét terén a szombathelyi kórház, ahol júniusban már 3 hónap volt a várakozási idő.

Az országban a legtöbbet térdprotézis-műtétre kell várni. Itt 1772 napjával nem a Markusovszky Kórház az első, „csak" a második, ugyanis a kiskunhalasi Semmelweis Kórház megelőzi: csaknem 7 év, 2430 nap a várakozási idő. Egyébként nem mindenütt ilyen rossz a helyzet. a szolnoki megyei kórházban alig több mint 3 hét a várakozási idő a térdprotézis-műtétekre.

A csípőprotézis-műtéteknél a várólista hosszával szintén kiskunhalas az első 2400 nappal, de itt is csak épp hogy csúszott le a dobogóról a szombathelyi kórház 1037 napjával. A gerincstabilizáló műtéteknél Pécsett a Tudományegyetem Klinikai Központjában kell a legtöbbet várni, 10 hónapot, de a legtöbb helyen csak 1-1,5 hónap a várakozási idő. Ennél is kedvezőbb a helyzet a gerincsérv-műtétek terén, itt az átlagos várakozási idő csupán néhány hét.

Az epekővel kapcsolatos beavatkozásokra Miskolcon és Kaposváron kell a legtöbbet várni: a feltárásra 257, az epekőoldásra 270 napot a MISEK Miskolci Semmelweis Ignác Egészségügyi Központ és Egyetemi Oktató Kórházban és laporoszkópiára 339 napot a Kaposi Mór Oktató Kórházban.

Szintén Miskolc és Kaposvár „verseng az első helyekért a hasfali, lágyéksérvműtétek várólistájánál: 271 napot kell várni Miskolcon az olyan beavatkozásoknál, ahol implantátum beültetésével hajtják végre az operációt, és 342 nap a várakozási idő Kaposváros Sérvműtétek a hasfali, lágyék-, köldök-, és combsérv olyan műtéteinél, ahol nem ültetnek be implantátumot.

Nem szükségszerű egyébként ennyit várni, ugyanis a siklósi kórházban egy héten belül elvégzik ugyanezeket a műtéteket.
A közzétett intézményi várólisták alapján általában csak 1-3 hét a várakozási idő a diagnosztikus szívkatéterezéseknél, bár Szegeden a SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban több mint 5 hónap.

Csupán kilenc intézmény közölt adatokat elektrofiziológiai vizsgálatokról, ennek alapján 80 napot kell várni a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjában, viszont csak 6-ot Budapesten a Semmelweis Egyetemen. Átlagosan 1 hónap a
radiofrekvenciás katéterabláció várakozási ideje, de PTCA; Coronaria stent beültetésre is csak néhány hét, kivéve Szegeden, ahol a Klinikai Központban több mint 4 hónap.

A prosztata jóindulatú megnagyobbodásának műtéteire szintén Szombathelyen kell a legtöbbet várni, 40-50 napot, de máshol a betegek már 1-2 héten belül sorra kerülnek.

A hiányzó szakorvosok miatt is nőhet a várólista

Sok kórházban nemcsak a pénzhiány miatt lesznek egyre hosszabbak a várólisták. A Pannon Lapoknak nyilatkozó Vas megyei celldömölki kórház igazgatója szerint az, hogy náluk nincs várakozási idő, elsősorban annak köszönhető, hogy van elég aneszteziológusok. Farkas Péter ugyanis úgy véli több intézményben legfőképp az altatóorvosok hiánya jelent gondot.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy komplikációval és szövődményekkel járó műtéteket csak olyan kórházban hajthatnak végre, ahol megfelelő szakmai háttér és felszereltség található. Ilyen például a szombathelyi Markusovszky kórház, ahová a megye egész területéről özönlenek a betegek, és ezért is alakulnak itt ki hosszú várólisták.