• nátha
  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Van tartalék az egészségügyiek béremelésére

Lapszemle 2019.06.28 Forrás: www.nepszava.hu
Van tartalék az egészségügyiek béremelésére

Pénzügyminisztérium fejezetében van 152 milliárd forint a különböző ágazatok bérfejlesztésére, s ebből juthat az egészségügynek is.

Kásler Miklós tárcájánál erre nincs pénz, de a humánminiszter lobbizhat a pénzügyminiszternél azért, hogy az egészségügyiek is részesedhessenek abból a 152 milliárd forintból, amit a kormány a rendkívüli béremelések fedezetére tett félre. - írja a nepszava.hu.

A lap azt firtatta a csütörtöki Kormányinfón, mekkora a miniszter mozgástere azon a csütörtöki találkozón, amelyen Cser Ágnessel, az MSZ-EDDSZ elnökével egyeztettek a szakdolgozói és orvosi béremelésről. A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely azt mondta: a Pénzügyminisztérium fejezetében van 152 milliárd forint a különböző ágazatok bérfejlesztésére, s ebből juthat az egészségügynek is. A miniszteri és szakszervezeti egyeztetéstől pedig azt várják, hogy ott fogalmazódjanak meg az ágazatra vonatkozó igények. Béremelések biztosan lesznek jövőre, de annak mértékéről a kormány dönt majd. Gulyás Gergely hozzátette: abban érdekeltek, hogy hosszú távú bérmegállapodások szülessenek.

Arra kérdésre, hogy az egészségügynek pontosan mekkora összeg juthat, azt felelte: direkt nem osztották még fel, hiszen a keret több ágazaté lesz. Emlékeztettet arra is, hogy az orvosbérek még soha egyetlen egy ciklusban nem emelkedtek annyit, mint az Orbán-kormányok alatt. Mint ahogyan tisztában vannak azzal is, hogy az még mindig nem éri el az uniós átlagot.

Megkérdezték azt is, hogy van-e a kormánynak feladata a csecsemők számára létfontosságú K-vitamin gyógyszertámogatását illetően. Mint írtuk, a készítmény jó ideje hiánycikk, a helyettesítő készítményekre nincs támogatás, ezért a szülők most 5600 forintért jutnak a készítményhez a patikákban a korábbi 364 forint helyett. „Ha egy csecsemők számára létfontosságú gyógyszer ára több mint a tízszeresére nő, ott van feladata a kormánynak” – mondta Gulyás Gergely, aki szerint most azt várják, hogy a szakpolitika megfogalmazza a támogatással kapcsolatos javaslatát, hogy léphessenek.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink