• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Várja tagjait a Magán Egészségügyi Szövetség

Egészségpolitika Forrás: MOSZinfo

Elodázhatatlan a magánerőforrások reális, legális és átlátható megjelenése az egészségügyi ellátórendszerben.

Az éves szinten több mint százmilliós páciens és ellátó szakszemélyzet közötti kontaktust felmutató egészségügyi szolgáltatók nyitott, minőségbiztosított szakmai szerveződése a Magán Egészségügyi Szövetség (MESZ). Törekvésünk fő célja az egészségben eltöltött életévek hatékony növelése, az állami ellátás tehermentesítése a társadalom tagjai, az orvosok és a gyógyszerészek szervezett, szakmai együttműködése keretében- írta az újonnan megalakult szervezet közleményben, melyet a MOSZ INfo tett közzé.

Miközben mi magyarok az európai középmezőnyben vagyunk a születéskor várható élettartam növekedésében, rendkívül nehezen sikerül feljebb tornáznunk az egészségben eltöltött életszakaszt. A politikai rendszerváltás óta mindössze alig több mint három évet sikerült ez utóbbi téren nyernünk, míg 2020-ra is csak további két esztendős növekedést tervezünk. A két állapot között egyre nyíló olló között lévő, dinamikusan sokasodó korosztály amellett hogy korlátozottan kiteljesedett életet él, hihetetlen leterhelést jelent az egészségügyi ellátórendszernek. Magyarország évtizedek óta küzd már ugyanazokkal a problémákkal, és hátrányainkból nem sokat sikerült eddig lefaragni, ahogyan azt az OECD legfrissebb, más közép-európai országokban zajló változásokkal összevetett, 2015. évi „országjelentés"-e is dokumentálja.

Ez a tény, valamint a terápiás eljárások és az orvostechnika fejlődése, az ellátás irányában fokozatosan növekedő igények, a hiányos szociális ellátórendszerrel párosulva megoldhatatlan feladatok elé állítják az egészségügyi dolgozókat. A társadalom tagjai nem elégedettek az egészségügyi szolgáltatással. Az állami finanszírozás több kormányzati ciklusra visszatekintve elmarad az igényektől, miközben az egyéni hozzájárulás mértéke hihetetlen mértékben terhelve a családokat, az euro-atlanti térségben egyedülállóan megnövekedett.

Ezekkel összefüggésben a társadalmi folyamatokat jól ismerő, az egészségügyi ellátórendszerben jogi és gazdasági értelemben véve önálló és független, magas szakmai felkészültséggel rendelkező orvosok és gyógyszerészek egy csoportja - felelősségüket átérezve - hatékony lépések megvalósítását tervezi.

A progresszív betegellátás rendszerében jelenleg a legnagyobb igénybevételi kontaktust elemezve a háziorvosi szolgálat, a gyógyszerellátás és bizonyos jól specifikált szakellátó, diagnosztikai és egynapos műtéti ellátást biztosító intézmények szakmai tevékenységének minősített harmonizációja hozhat áttörést a népegészségügy területén, miközben alacsony befektetéssel a legnagyobb egészségnyereség outputját hordozza.

Fentiekre figyelemmel az 1992-ben alakult Magyarországi Praktizáló Orvosok Szövetsége (MAPOSZ) tagjai a háziorvosok, az 1991-ben alakult Magángyógyszerészek Országos Szövetsége tagjai a közvetlen lakossági szolgáltatás területén dolgozó gyógyszerészek, és a 2008-ban megalakult Magánorvosok Országos Szövetsége (MAOOSZ) specifikált orvosszakmai tevékenységekhez tartozó orvosokat és szervezeteiket tömörítő civil szerveződések, kezdeményezik Magyarországon a Magán Egészségügyi Szövetség (MESZ) megalapítását, amelyet 2015. július 02-án aláírásukkal is megerősítettek.

Az alapítók célkitűzése, hogy az említett szervezetek tagsága működési területükön, az éves szinten több mint százmilliós páciens és ellátó szakszemélyzet közötti kontaktot elemezve építse fel az orvos/páciens/gyógyszerész minőségbiztosított együttműködést az egészség fenntartása, a betegségek megelőzése és a gyógyító tevékenység rendszerében.

Terveink szerint a szerveződés nyitott. Az alapítók - megfelelő előkészítést követően - mindazokat az egészségügyi ellátásban dolgozó szakembereket, betegszervezeteket várják az együttműködésre, akik önálló jogi és gazdasági keretek között vesznek részt az ellátásban - áll a bermutatkozó közleményben.