• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Végre nem maradtak ki a kasszasöprésből

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

A járóbeteg-ellátás 4,7 milliárd forintot kapott, ennek negyede jutott az önálló intézeteknek.

Nagyon pozitívan értékeli a Medicina 2000 Poliklinikai és Járóbeteg Szakellátási Szövetség, hogy végre a járóbeteg-szakellátás is kapott az év végi kasszasöprésből, fogalmazott lapunk megkeresésére Polák László. A szövetség jelölt elnöke arról is tájékoztatott, hogy pozitív hangú, előremutató megbeszélést folytattak múlt héten Ónodi-Szűcs Zoltánnal. Az egészségügyért felelős államtitkártól többek között azt kérték, hogy az elkövetkezőkben is legyen majd lehetőségük a maradványból részesülni, hiszen szükségük van pótlólagos forrásra: befagyott az alapdíj, s véleményük szerint aránytalan a TVK az ellátandó lakosságszámhoz és a szakorvosi óraszámhoz viszonyítva, miközben folyamatosan nőnek terheik.

A tavaly év végi, közel 7 milliárd forint összegű kasszasöprésből a járóbeteg-ellátás 4,7 milliárd forintot kapott. Ennek jelentős részét ugyan elvitték a kórházakhoz integrált szolgáltatók, ám így is körülbelül egynegyed rész jutott az önálló járóbeteg-ellátóknak, amit jó eredményként értékelnek.


A maradvány elosztásakor az ellátást végző szolgáltatókat úgy igyekeztek ösztönözni, hogy a finanszírozási keretüket legfeljebb 10 százalékkal meghaladó többlettljesítményükért is a teljes alapdíjat kapják meg utólag.


A megbeszélésen az államtitkártól azt is kérték, legyen lehetőségük az önálló járóbeteg-ellátóknak is az egynapos sebészeti ellátások (ES) TVK-jának feloldására. A zárt kassza lehetőségeit figyelembe véve azt szeretnék elérni, hogy mindez legalább lebegő forint/pont értékben valósulhasson meg. Polák László szerint ez körülbelül húszszázalékos emelkedést jelenthet az ES ellátások körében. Az egészségügyért felelős államtitkár megígérte, hogy megvizsgálják ennek lehetőségét az OEP-pel közösen. A szövetség adatai szerint összesen 82 intézményben végeztek tavaly egynapos sebészeti beavatkozást, ebből 44 önálló szakrendelő volt.

Az OEP adatai szerint jelenleg aktív fekvőbeteg-ellátóhoz integráltan 93, önálló szakellátóként 306 intézmény működik, ez utóbbiból 89 önkormányzati (Budapesten 17, vidéken 72), változó méretű egyéb járó intézmény 217 van. A járóellátásban 70 millió orvos-beteg találkozás történik évente, s egy ősszel publikált, a szövetség által készített felmérésből egyértelműen kiderült: a lakosság közérzetét jelentősen befolyásolja egyrészt az, hogy magasan képzett háziorvosa legyen, másrészt pedig az, hogy a lakóhelye közelében legyen szakrendelő, gondozói hálózat. Kiemelkedően sokan – 95,7 százalék – állították: fontos számukra, hogy járóbetegként vizsgálják ki őket, s ne kelljen kórházba feküdniük, s az is, hogy ne kelljen messzire utazniuk a szakorvosi szolgáltatások igénybevétele miatt (97,2 százalék). A felmérést azért készítették, mert úgy tapasztalták, hogy kezd háttérbe szorulni a járóbeteg-ellátás, ám a lakossági igények jól mutatják, mennyire fontosak a szakrendelők az ellátásban.