• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Vészhelyzeti videokonferencia az uniós kormányfők között

Egészségpolitika 2020.03.11 Forrás: MTI
Vészhelyzeti videokonferencia az uniós kormányfők között

A kormány vizsgálja, hogyan tud támogatást nyújtani a magyar vállalkozásoknak az európai szabályokkal összhangban.

Ismertette az aktuális magyarországi járványhelyzetet, felhívta a figyelmet a gazdasági hatásokra, valamint a koronavírus és a migráció összefüggéseire Orbán Viktor az EU állam- és kormányfőinek kedd délutáni videokonferenciáján, amelyet Charles Michel, az Európai Tanács elnöke kezdeményezett.

Orbán Viktor tájékoztatta európai kollégáit arról, hogy hazánk most a koronavírus elleni védekezésre összpontosít, a magyar hatóságok a helyzetet egyelőre az ellenőrzésük alatt tartják, jelenleg egyedi esetekkel foglalkoznak. Valamennyi bizonyítottan fertőzött személy kórházban, karantén alatt van. Orbán Viktor felhívta a figyelmet arra, hogy meg kell találni az egyensúlyt az ügy elbagatellizálása és a pánik között. Külön kiemelte az osztrák hatóságokkal folytatott kiváló együttműködést. A magyar miniszterelnök elmondta arra törekednek, hogy a vírus a lehető legkisebb hatást gyakorolja a gazdaságra; a kormány vizsgálja, hogyan tud támogatást nyújtani a magyar vállalkozásoknak az európai szabályokkal összhangban.

Az új típusú koronavírus az Európai Unió minden országát fenyegeti, ezért terjedésének megállítása és a helyzet kezelése mindannyiunkat érintő közös feladat - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a tagállami vezetők vészhelyzeti videokonferenciáját megelőzően. Köszöntőjében Michel elmondta, a távértekezlet résztvevői megvitatják, hogy miként lehetne javítani a koordinációt az uniós intézmények és a tagállamok között, illetve azt, hogy milyen további közös válaszlépések képzelhetők el a járvány megfékezésére. "A koronavírus-járvány okozta kihívás megoldásához több Európára van szükségünk" - fogalmazott.

Kiemelte: a járvány visszaszorítása érdekében orvosi felszereléseket, gyógyszereket és ellátást kell biztosítani minden tagországban, valamint intézkedéseket kell elfogadni a negatív gazdasági és társadalmi hatások csillapítására. Felszólította a tagállamok vezetőit, hogy tudományos tényekre alapozott, orvosi tanácsok alapján arányos és gyors intézkedéseket hozzanak a vírus terjedésének megakadályozására. A tagország állam-, illetve kormányfőit tömörítő tanács elnöke továbbá együttérzését fejezte ki Olaszországgal, valamint a betegség által érintett valamennyi európai állampolgárral. 

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán