• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Visszaesők, milliós bírságok, táblacsere

Egészségpolitika Forrás: ÁNTSZ

A füstre panaszkodóknak és a leszokni vágyóknak is indult önálló weboldal.

A nemdohányzók védelméről szóló törvény 2002. január 1-én életbe lépett módosítása minden közforgalmú intézményből száműzte a dohányfüstöt Az egészségügyi hatóság kezdetben nem bírságolt, hanem a szabályok megfelelő alkalmazásában segítette az érintetteket. Az ÁNTSZ tapasztalatai azt mutatják, hogy az elmúlt közel két év alatt a tulajdonosok, üzemeltetők és az állampolgárok is megértették a nemdohányzók védelméről szóló szabályozás fontosságát és alapvetően jogkövető magatartást tanúsítanak.

Akadnak azonban olyan egységek is, ahol visszatérően, több alkalommal is szabálytalanságot tapasztaltak munkatársaink. Az ilyen esetekben szigorúan lép fel az egészségügyi hatóság. Szeptemberben és októberben több mint 10 ezer egységet kerestek fel a népegészségügyi szakigazgatási szervek munkatársai, a kiszabott bírságok összege megközelíti a 4 millió forintot. Volt, ahol nem jelöltek ki dohányzóhelyet, több helyen pedig zárt térben cigarettázók miatt kellett intézkedni - tudatta a Füstmentes Világnapon az ÁNTSZ közleménye.

A „Tilos a dohányzás!" tábla hiánya is a gyakoribb szabálytalanságok közé tartozott. a jogszabályoknak mindenben megfelelő felirat vagy jelzés módosítására, illetve cseréjére legkésőbb a 2014. március 1-ig tartó türelmi idő lejártáig sort kell keríteni ott ahol ezt még nem tették meg. A felirat és jelzés letölthető innen.

Panaszvonal is indult a nemdohányzóknak
A Ne gyújts rá! Világnaphoz kapcsolódva indult el az www.egeszseg.hu portálon az az internetes oldal, ahol az állampolgárok észrevételt tehetnek, ha a nemdohányzók védelméről szóló törvény előírásainak megszegésével találkoznak. Észrevételeiket ezen kívül 0-24 órában a 06/40-200-493 telefonszámon is megtehetik. Az ellenőrzések helyszíneinek kiválasztása során ezen jelzéseket is figyelembe veszik.

A „Ne gyújts rá!" Világnaphoz kapcsolódva az Országos Egészségfejlesztési Intézet – Egészségkommunikációs Központja (OEFI - EKK) a Budapesti Műszaki Egyetem központi épületében szervezett egész napos programot. Többek között egy rendőrségi helyszínelés mintájára kialakított installációt, szén-monoxid-mérést, dohányos ember betegségeit illusztráló betonmatricát, elrettentő információkat tartalmazó jegyzőkönyvet láthattak az érdeklődők. A helyszíneléshez hasonló installációkkal a járókelők Budapest forgalmasabb terein – Deák tér, Nyugati tér, Astoria – is találkozhattak.

A leszokásban is segítenek
Azok a dohányosok, akik úgy döntenek, hogy leteszik a cigarettát, szakemberektől kaphatnak segítséget. Az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézetben létrejött a Dohányzás Leszokás Támogató Módszertani Központ. A leszokást támogató szakmai irányelvet dolgoznak ki, azt folyamatosan karban tartják, emellett a leszokást támogató szakrendelések akkreditálása is feladatuk, valamint továbbképzési programokat szerveznek szakemberek részére. A www.leszokaspont.hu honlappal a lakosság széles körű tájékoztatását, a szakmai és laikus információk terjesztését tűzték ki célul.

A Módszertani Központ leszokás támogató szakrendeléseket is működtet, valamennyi szakmailag ajánlható módon. Az egyéni és csoportos foglalkozások mellett telefonos leszokás támogatás is működik az intézetben. A call center ingyenes zöld számon hívható: 06/80-44-20-44, ahol szakképzett pszichológusok és szakdolgozók állnak az érdeklődők rendelkezésére. Az általuk adott információkon túl több hetes telefonos leszokási programba is bekapcsolódhatnak az érdeklődő dohányosok.

Legolvasottabb cikkeink