• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Vitába száll a béremelésért az EGVE

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Létszámra, bérre, végzettségre vonatkozó adatokat gyűjt a gazdasági vezetők egyesülete.

Felmérést kezdeményezett a közfinanszírozott egészségügyi intézményekben a gazdasági- műszaki területen foglalkoztatott dolgozók létszámáról, végzettségére és bérezésére vonatkozóan az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete (EGVE), tudtuk meg Molnár Attilától, a szervezet elnökétől.

Az adatszolgáltatás teljesen önkéntes, de az érintett szakterületek béremelése szempontjában nagyon fontos, hangsúlyozza Molnár Attila, aki azt is elmondta, hogy az adatkérő levelet, adatlapot már elküldték az intézmények gazdasági vezetőinek.

Az adatkérés hátterében Szócska Miklós államtitkár levele áll. Az egészségügyért felelős államtitkár ugyanis az EGVE ceglédi közgyűlésén elfogadott állásfoglalására – amely például a gazdasági-műszaki vonalon dolgozók béremelését szorgalmazza – többek között úgy reagált, hogy az egészségügyi intézményekben gazdasági-műszaki területen, illetve egyéb, a bérfejlesztésre nem jogosult munkakörben foglalkoztatottak többsége olyan munkakört lát el, amelynek betöltéséhez elegendő az alapfokú képesítés, vagyis a nyolc általános.

Ezzel a megállapítással nem tud egyetérteni az EGVE, szögezte le Molnár Attila, ám ahhoz, hogy vitaképes partnerei lehessenek az államtitkárnak, pontos adatokra van szükségük. Mivel a jelenleg alkalmazott egészségügyi bér- és létszám statisztikai rendszer csak az orvosokat, a szakdolgozókat és az egyéb egészségügyi (egészségügyben) dolgozókat különbözteti meg, nincs pontos adat a műszaki-gazdasági területen dolgozók számára, bérére vonatkozóan.

Éppen ezért szeretnék pontosan megismerni és megismertetni az általuk képviselt foglalkoztatási csoportok valós adatait és azok változását. Miután rövid távon nincsen esélyük arra, hogy a statisztikai adatszolgáltatás rendjében kedvező változásokat tudjanak kezdeményezni, ezért ha megterhelő is, de saját adatszolgáltatási rendszert szeretne kiépíteni az EGVE.

Számos előnye lehet egy ilyen saját adatbázisnak: a valid adatokon túl összehasonlításra is alkalmasak lehetnek az adatsorok. A legfőbb cél természetesen továbbra is a gazdasági- műszaki terület béremelése érdekében a létszám- és bér adatatok pontos ismerete a tárgyalásokhoz.

Molnár Attila azt is elmondta, hogy az EGVE októberi konferenciájának (XX. Magyarországi Egészségügyi Napok, Balatonfüred október 2-4.) egyik központi témája lesz a gazdasági--műszaki szolgáltatások helye és szerepe az egészségügyi intézményekben. Minderről neves hazai, illetve külföldi meghívott előadók tartanak előadásokat, tehát mód nyílik az európai összehasonlításra is. Szintén ezen a fórumon kerül sor majd a felmérés adatainak ismertetésére.

Mint korábban megírtuk, legalább tízszázalékos béremelést szerettek volna elérni a szakterületen dolgozók, ám idén sem kerültek sorra, ugyanis a második béremelési körből is kimaradtak. Tavaly ősszel készült felmérésükben kimutatták, hogy egyre nagyobb az elvándorlás az egészségügyi ellátás nélkülözhetetlen hátterét megteremtő munkatársak körében. Már akkor jelezték: ha ezt a folyamatot nem állítják meg, akkor hiányzó munkaerő nehezíteni fogja a kórházak működését.

Legolvasottabb cikkeink