• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Zombor: Önöknek mindenben igazuk van

Egészségpolitika Forrás: MTI - Bernáth Bea

Cser Ágnest kifütyülték, Zombort megtapsolták, az eddig különutas EDDSZ együttműködik a MESZK-kel.

Több ezer, egyes becslések szerint csaknem tízezer ápolónő, nővér, egészségügyi szakdolgozó demonstrált kedden, Budapesten az egyre elviselhetetlenebb létszámhiány, az alacsony bér, rossz munkakörülmények miatt. A tüntetők két helyszínről indultak és az egészségügyi államtitkárságnál egyesültek, ahol Zombor Gábor két petíciót is átvett a szervezőktől, és rövid beszédet is intézett a tüntetőkhöz.

Az első petíciót, a Hősök teréről fehér köpenyben, pólóban zöld szalaggal induló, körülbelül 5 ezer fős tüntetés szervezője a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke, Balogh Zoltán adta át az államtitkárnak. A másik, az Őszintén az Egészségügyről Akciószervezet petícióját a Clark Ádám térről fekete ruhában induló szintén több ezres demonstráció egyik szervezőjétől, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnökétől, Kiss Lászlótól vette át Zombor Gábor.

A kezdet
A szónokok a Hősök terén - a szervezők becslése szerint összegyűlt csaknem 5 ezer ember előtt - arról beszéltek, elkötelezettek a betegekért, az ellátás biztonságáért, ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, saját családjukért is felelősséget kell vállalniuk, ami a jelenlegi bérszínvonal mellett már nehéz feladat - tudósított az MTI.

MTI Fotó: Marjai János

Balogh Zoltán, a MESZK elnöke azt mondta, céljuk, hogy a döntéshozók "ne csak hallják, hanem meg is értsék" üzeneteiket, mert szavai szerint a szakdolgozók türelme egyre fogy. Az elnök úgy fogalmazott, hogy kevesen dolgoznak az ágazatban és egyre kevesebben vannak azok a fiatalok, akik ezt a szakmát választanák.

Leértékelt papucsokban, turkálókból összeszedett munkaruhákban, romos épületekben dolgoznak a szakápolók, a munkaidőteher egyre nagyabb és méltánytalanul alacsony a jövedelem - hangsúlyozta.

Bugarszki Miklós, a Magyar Ápolási Egyesület elnöke az ágazatban dolgozók kritikus helyzetére hívta fel a figyelmet, és emlékeztetett arra, hiába mondták évekig, hogy "baj van", a döntéshozók először nem hallották, aztán pedig nem hittek nekik.

MTI Fotók: Szigetváry Zsolt

Németh Gábor, a Magyar Otthonápolási és Hospice Egyesület elnöke úgy fogalmazott, ők a kórház kinyújtott karjai és nélkülözhetetlen hidat képeznek a kórház és az alapellátás között. Arról beszélt, az otthonápolók nem csak a béremelésekből maradtak ki, ahogy a többi szakdolgozó is, hanem még a fejlesztésekből is.

Molnár Attila, az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete elnöke az egészségügyet egy beteg emberhez hasonlítva azt mondta, ez a betegség eljutott abba a stádiumba, hogy ha akarnák, akkor sem tudják már titkolni a baját. Az arra illetékesek az elmúlt két évtizedben természetesen igyekeztek segíteni, a kapott kezelések azonban, csak a látható és kellemetlen tüneteket enyhítették - mondta. Kiemelte, nem csak az egészségügyiek bérhelyzetén kell javítani, de sürgősen béremelést kell kapniuk az egészségügy gazdasági műszaki területén dolgozóknak is. A jelenleginél jobban működő, reális értéken finanszírozott és magas szintű szolgáltatásokat nyújtani képes egészségügyi ellátórendszer kell - hangsúlyozta.

A MESZK márciusban, még az ágazati érdekegyeztető tárgyalások előtt felhívást tett közzé; ebben egyebek mellett szakdolgozói életpályamodell azonnali bevezetését, a bértárgyalás azonnali megkezdését, 50 ezer forintos alapilletmény emelést, cafeteria bevezetését, valamint az államtitkárságon belül az ápolásügy képviseletének megerősítését kérték.

A legtöbb demonstráló fehér pólóban, fehér lufival jelent meg és zöld, kék, fekete szalagot tűzött ki magára. Sokan érkeztek az ország távolabbi megyéiből; a szervezők tájékoztatása szerint 95 autóbusszal csaknem 5 ezren jöttek vidékről a rendezvényre és még csaknem ezren a fővárosból.

A megyék és városok táblái mellett többen transzparenseket és molinókat is hoztak, amelyeken a többi között "Szolgálunk és éhezünk", "Közös kiáltással az egészségügyért!", "Közös ügyünk az ápolás", "uniós bért!" feliratok voltak.

A demonstráción egyébként szinte valamennyi megye képviselte magát, a legnépesebb csapat Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből érkezett. Tizenegy busszal, 478-an jöttek a fővárosba –mondta a Weborvosnak Dulibán Lászlóné, a MESZK helyi szervezetének vezetője. A megyében dolgozók helyzete csakúgy, mint az egész országban elég kilátástalan: egy középfokú végzettséggel rendelkező szakdolgozó átlagjövedelme éjszakai pótlékokkal, hétvégi ügyeleti pénzzel együtt 22 év munka után nem több nettó 120 ezernél. Nem csoda, hogy hetente 2-3 szakdolgozó lép ki és megy például Angliába, ahol hétszeres a jövedelem.

A létszámhiány miatt sok szakdolgozó a munkaidején felül 28-40 órát is ügyel egy hónapban, többekkel előfordul, hogy reggel 8-ra megy dolgozni, és csak másnap reggel 8-kor mehet haza. Mindeközben pedig létszámstop van a megyei kórházban – mondta a helyi vezető.
Hozzátette azt is, bár örülnek, hogy uniós pénzből megújultak a vidéki kórházak, de náluk hiába szebb a környezet, ha a tervekből kihagyták például a szociális helyiséget, ahol az ápolónők megehetnék az ebédjüket, de nincs egy kegyeleti szoba sem, ahol egy tragikus hír után a hozzátartozók gyászolhatnának.

A több ezer tüntető nőhöz több száz férfi is csatlakozott. Például sok férj elkísérte demonstráló feleségét. Egy Sopronból érkezett laboránsnő házastársa a Weborvosnak elmondta: a családtagok is a bőrükön érzik a szakdolgozók problémáit. Hiszen őt és a gyerekeket is érinti, hogy a feleségének gyakran éjszaka is benn kell lennie, és a hétvégi ügyeletek miatt sok családi ünnep kimarad. A családi kassza sem sokat gyarapszik attól a fizetéstől, amit az asszony a sok munkájáért kap, hiszen van, hogy 150 forintos óradíjért kell dolgoznia – mondta a soproni úriember.

A Hősök terétől az Arany János utcáig tartó vonulás egyik legvidámabb csoportja a barcsi szakrendelőből érkezett. Kiderült, hogy a rendelő egyik osztályának szakdolgozói teljes létszámban eljöttek, sőt kísérőt is kaptak, a főorvos kísérte el őket. „Szívesen csatlakoztam a hölgyekhez, teljesen egyetértek velük!" – mondta a főorvos.

A Kossuth téren is tüntettek egészségügyi dolgozók
Egyebek mellett a biztonságos betegellátásért és a bérek emeléséért tüntettek kedd délután a fővárosi Kossuth Lajos téren az Őszintén az Egészségügyről Akciószervezet szervezésében, párhuzamosan a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) Hősök terén kezdődött tüntetésével. A nyolc érdekképviseletből álló akciószervezet rendezvényén Selmeczi Kamill, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke azt mondta: látni kell, hogy a magyar egészségügyét az ápolás felemelése nélkül nem lehet olyan színvonalra hozni, amilyet a betegek elvárnak.

A mostani állapotokat tarthatatlannak nevezve kijelentette: "meg kell lépni", amit az egészségügy már nagyon régóta vár. "Bele kell nyúlni a pénztárcába, az állam pénztárcájába, oda kell adni azt a pénzt, azt a fizetést, azt az elismerést, amit ez az ágazat megérdemel" - hangsúlyozta.

Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke beszédében hangsúlyozta: mindenkire szükség van a gyógyításban, az orvos munkája "mit sem ér" az ápolók, az asszisztensek, a beteghordók vagy a műtőssegédek nélkül.

Kiemelte: az egészségügyi rendszerre járuló terhelés egyre csak nő, a betegek "nem érzik biztonságban magukat". Hozzátette: egyre többen ismerik fel, hogy nem az ellátók tehetnek a kiszolgáltatottságról.

Dénes Tamás, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke úgy fogalmazott: az ápolók az egészségügy szíve, ami dobog, és életben tartja azt. Szavai szerint ennek ellenére az ápoló "a XXI. századi Magyarország rabszolgája", akit a munka szeretete láncol a betegágyhoz, úgy, hogy ezért nem kap megbecsülést.

Fontosnak nevezte, hogy nem bérharcot folytatnak, hanem a betegek biztonságáért küzdenek. Hozzátette, hogy élhető, fenntartható, hálapénzmentes egészségügyet szeretnének, ahol lehet gyógyítani, gyógyulni, oktatni és okulni. Kiemelte azt is, hogy nem valami ellen tüntetnek, hanem valamiért, az egészségügyért.

A szervezők petíciót juttattak be a parlamentbe. A követeléseiket rögzítő dokumentumot György Bálint, a házelnök sajtóreferens-helyettese vette át. Követeléseik között egyebek mellett szerepelt a biztonságos betegellátás feltételeinek teljes körű biztosítása, az egészségügyi ellátás valós értékű finanszírozásának garantálása a költségvetésben, azonnali bérrendezés minden egészségügyi dolgozónak, valamint az, hogy meg kell teremteni a hálapénz-rendszer teljes körű kivezetésének kereteit.

A szervezők szerint a tüntetésen 4-5000-en vettek részt; a politikamentesnek meghirdetett rendezvény békésen ért véget; a tömeg elhagyta a Kossuth Lajos teret és csatlakozott az Emberi Erőforrások Minisztériumának az Arany János utcában lévő székháza előtt MESZK-demonstrációhoz.

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Zombor: Önöknek mindenben igazuk van
A két demonstráció résztvevői (akkorra már 10 ezres tömeg) ezután az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyi államtitkársága elé vonultak, itt adott át két petíciót Zombor Gábor államtitkárnak Kiss László, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke és Balogh Zoltán MESZK-elnök.

Az első petícióban egyebek között követelték a gyógyítás valós értéken történő finanszírozását, a 2012-es 2013-as béremelés beépítését az alapbérbe idén januárig visszamenőleg, 50 százalékos alapilletmény emelést, illetve a műszaki-gazdasági területen dolgozók béremelését, és az önálló Egészségügyi Minisztérium visszaállítását.

Utóbbi petícióban a szakdolgozói életpályamodellnek a tüntetők által elvárt elemeit sorolták fel, ezek között családtámogatási program, utazási, iskolakezdési kedvezmények iránti igényüket, továbbá ágazati egészségpénztár létrehozását, kiszámítható jövedelmi viszonyokat, pótlék-, valamint szakmai előmeneteli rendszert és a nyugdíj melletti foglalkoztatás ágazati szabályozását.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Zombor Gábor - aki zöld szalaggal a ruháján jelent meg - a petíciók átvétele után azt mondta, az államtitkárságon nem fog múlni a követelések teljesítése, ami az államtitkárság hatáskörébe tartozik abban segíteni fognak, ami pedig nem, abban képviselni fogják az ágazatot. "Semmitől és senkitől nem kell félniük, mert önöknek mindenben igazuk van" - zárta rövid beszédét az államtitkár.

Nagy megbotránkozást keltett, hogy a legnagyobb ágazati szakszervezet, az MMSZ EDDSZ elnöke, Cser Ágnes, aki korábban nyilatkozataiban kifejtette, nem támogatja a keddi tüntetést, mégis megjelent a színpadon. A tömeg fújolásba, fütyülésbe kezdett, amikor a szakszervezeti vezető a mikrofonhoz lépett, sokan azt kiabálták: „Mondjon le!". Cser Ágnes hiába próbálta többször is elkezdeni a beszédét, a tömeg végül is nem engedte szóhoz jutni, ezért távozott. Babonits Tamásné, a MESZK egyik alelnöke az egységes fellépés fontosságára utalva emlékeztette a tüntetőket, hogy mit kockáztattak mindezzel. A Weborvos kérdésére később az egyik tüntető elmondta: nemcsak azért nem voltak kíváncsiak a szakszervezeti vezető mondanivalójára, mert korábban nem támogatta a demonstrációt, hanem azért sem, mert elegük lett az ígérgetéseiből, azzal, hogy évekkel ezelőtti eseményekről beszél, holott a mostani problémákat kellene megoldani.

A rendezvényen felolvasták a MESZK és az EDDSZ elnökének közös nyilatkozatát, melyben együttműködési készségüket fejezték ki az egészségügyben és a szociális ágazatban dolgozók érdekében; a dokumentumban külön pontban kitértek az egészségügyi ágazatban dolgozók életpályamodelljére, beleértve a gazdasági és a műszaki területek dolgozóit is.

Előzmények - Minimum 5-6 ezer tüntetőt várnak