• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A luxembourgi bírák szerint a gyógyszer különleges árú

Európai Unió Forrás: Világgazdaság

A luxembourgi bírák kimondták: a gyógyszer különleges termék, amelynek kereskedelmét nem lehet teljes mértékben a piacra bízni.

Az Európai Bizottság feloldaná a gyógyszerpiaci reklámtilalmat. Az EU megfogalmazása szerint, a gyártó cégeket is be kell vonni a betegségekre vonatkozó információcsere folyamatába. A mai uniós és nemzeti szabályok értelmében a gyógyszergyártók csak szakmai publikációkban népszerűsíthetik termékeiket. Megfigyelők rendkívüli horderejűnek nevezik a brüsszeli kezdeményezést, amely megteremtheti az amerikai típusú gyógyszerreklámozás feltételeit – számol be a Financial Times.

Günter Verheugen ipari biztos és Markosz Kiprianuva egészségügyi és fogyasztóvédelmi biztos együtt terjesztette elő a javaslatot. Azt ígérik, hogy 2007. júniusig már konkrétumokkal tudnak előállni az ügyben. Addig is elindítanak egy kísérleti projektet: ez a cukorbetegséggel kapcsolatos információk közzétételét célozza az EU minden hivatalos nyelvén. Az orvosoktól, a betegeket képviselő szervezetektől, az egészségbiztosítóktól és a gyártóktól egyaránt várnak hozzájárulást az adatbázishoz. A projektet a tavaly létrehozott Európai Gyógyszerügyi Fórum felügyeli majd; ennek első hivatalos ülése múlt csütörtökön zajlott, és ezen ismertették a reklámtilalom lazítására vonatkozó bizottsági elképzelést.

Ezzel egy időben az EU elsőfokú bírósága is lényeges döntést hozott, amely szintén a gyógyszergyárak pozícióit erősíti. A luxembourgi bírák kimondták, hogy a gyógyszer különleges termék, amelynek kereskedelmét nem lehet teljes mértékben a szabadpiaci mechanizmusokra bízni. A fontos állásfoglalás a GlaxoSmithKline (GSK) és az Európai Bizottság vitájában született meg.

Versenytársaihoz képest fokozatosan veszít globális piaci pozícióiból az európai gyógyszeripar, továbbra is nagyon jelentős ágazatnak számít. Az unióban e területen foglalkoztatottak száma 600 ezerre rúg, közülük minden hatodik a kutatás-fejlesztésben dolgozik. A gyártók k+f kiadásai évente bő 20 milliárd euróra rúgnak, és az ágazat több mint 30 milliárd euróval javítja évről évre az EU külkereskedelmi mérlegét.

Legolvasottabb cikkeink