• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A Spanyol közegészségügy vezeti a mezőnyt

Európai Unió Forrás: Spicy Press

Az Európai Unióban a bürokratikus késések és az új kezelések nagy költségei miatt a rákbetegek nehezen jutnak hozzá a gyógyuláshoz.

Egy tanulmány szerint az Európai Unióban a bürokratikus késések és az új kezeléseknagy költségei miatt a rákbetegek nehezen jutnak hozzá a gyógyuláshoz. Spanyolországban ez nem így van: a több, mint négyéves várakozási idő a mediterrán országban alig egy év.

 
Angliában pert nyert egy ápolónő, akinek orvosai nem voltak hajlandóak felírni egy új fejlesztésű gyógyszert, mivel azt egyelőre csak előrehaladott stádiumban levő mellrákosok kaphatják. Az ápolónő a legújabb kutatásokra hivatkozott, melyek megerősítették, hogy a korai stádiumban alkalmazott gyógyszer megnöveli a gyógyulási esélyeket, s ezt csatolta az Emberjogi Nyilatkozathoz. Így az állam kénytelen-kelletlen megítélte számára a kezelést, valamint kénytelen volt meggyorsítani a szer engedélyezését is.


Spanyolországban ilyen probléma nem történhet. Bár a termék ott sincs engedélyezve, de egy egyszerű kérvényezéssel három nap alatt megérkezik a gyógyszer az orvoshoz.

Ez csak egyik előnye a spanyol közegészségügynek a stockholmi Karolinska Intézet által kiadott felmérés szerint. Ezen kívül, Ausztriával és Svédországgal együtt ez az az ország, ahol a leggyorsabban és a legjobban kezelik a rákos betegeket. Az Egyesült Királyság a sor végén kullog. Európában ugyanis úgy tűnik, nem egyenlő eséllyel lehet hozzájutni a rákellenes készítményekhez.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMEA) autorizációjától számított pár hónapon belül az osztrák, a svéd és a spanyol állam engedélyezi az árusítást, nem így Magyarország, Norvégia, Lengyelország, a Cseh Köztársaság és Nagy-Britannia, ahol gyakran négy évet is kell várni, mire a bürokratikus útvesztőkön eljut az orvosság a rászorulókhoz.

Általában gazdasági okok késleltetik vagy nehezítik több ezer páciens gyógyulását, vagy épp veszélyeztetik életét a szív- és érrendszeri megbetegedések után második legtöbb emberéletet követelő kór miatt. Mivel a termékek meglehetősen drágák, az államnak az engedélyezés előtt döntenie kell a támogatás mértékéről.