• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Brüsszeli regiszterária

Európai Unió Forrás: Scrip

Az Európai Bizottság gyógyszertári megszorításokat kényszerít ki.

Az uniós kormány eljárásokat indított Olaszország, Ausztria és Spanyolország ellen azok gyógyszertári rendszerei, illetve ezek működtetésének módja miatt. A bizottság szerint a szóban forgó államok komolyan akadályozzák területükön a versenyt.
Egy tavaly decemberi vizsgálat nyomán Brüsszel úgy véli, elegendő bizonyítékkal rendelkezik ahhoz, hogy változást kényszerítsen ki a gyógyszertárak működtetésével kapcsolatban, s a bizottság e bizonyítékokat az EU bírósága elé is beterjesztette. Az országonként végzett ellenőrzés számos vitatható jelenségre világított rá.

Olaszország terhére rótták, hogy a nagykereskedők ott nem működtethetnek gyógyszertárakat és közvetlenül nem vehetnek részt a kiskereskedelemben, gyógyszertárat pedig csak gyógyszerészek vagy gyógyszerészeket tömörítő jogi entitások birtokolhatnak. Ez, a bizottság szerint, ellentétes az EU-csatlakozási szerződéssel – hacsak nem mutatható ki, hogy a bírált helyzet közérdeket szolgál, illetve hogy ennek előmozdításához elégséges mértékben szükséges.

Az olasz hatóságok a restrikciókat különböző érdekeltségek és az egészségügy céljainak ütközésével indokolják, a bizottság szerint azonban e konfliktus a kifejezett tiltás mellőzésével is rendezhető. A törvény, hogy gyógyszertárat csak gyógyszerészek működtetnek – így az EU végrehajtó szerve – eleve ellene mond egy másiknak, hiszen az olasz patikus halála után egy-egy közvetlen családtagja akkor is megkapja tíz évre a gyógyszertári engedélyt, ha maga nem rendelkezik szakképesítéssel.

Ausztriában csak osztrák állampolgárok folyamodhatnak patika-engedélyért, ami a bizottság szerint ütközik az EU-szerződés 43. cikkelyével, amel szavatolja az alapítás szabadságát. Patikát nyitni tilos olyan területen, ahol nincsen orvosi rendelő – Ausztria azon kevés ország egyike, ahol az orvosok nemcsak felírhatnak, ki is adhatnak gyógyszereket, s ahol ez jókora gyógyszerkedvezmény-botrányhoz vezetett. A kormány úgy gondolja, ezen a módon érhető el, hogy a távoli mezőgazdasági területek gyógyszerellátása is biztosítva legyen.

Bécs megszorító intézkedéseket érvényesít a gyógyszertár-tulajdonos cégek ellen, és a településeken a lakosság arányában korlátozza a patikák számát: a bizottság mindkét esetben restrikcióra hivatkozik. Egy osztrák tulajdonos legfeljebb egy patikát működtethet.

Spanyolországban, akárcsak Olaszországban vagy Ausztriában, ugyancsak érvényben vannak demográfiai alapú és tulajdonlási korlátozások. A brüsszeli inspekció következményeképpen a három tagállam részletesen megindokolt figyelmeztetésben részesült – előzményeképpen az illető kormányok ellen indítandó bírósági eljárásnak.

A gyógyszerészek erős egységfrontot alkotnak a bizottság ellenében. Az EU Gyógyszerészeti Csoportja (PGEU), a nemzeti gyógyszerész-szervezeteket összefogó ernyőszervezet a bizottság álláspontját jogilag megalapozatlannak ítélte és rámutatott, hogy negatív hatással lehet a gyógyszerellátásra.

Legolvasottabb cikkeink