• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

CSAK SZAKKÉPZETT ASSZISZTENS DOLGOZHAT MAJD FOGORVOS MELLETT

Európai Unió Forrás: Weborvos Szerző:

Igencsak elgondolkodtatóak azok a statisztikák, amelyek az elmúlt időszak alatt bekövetkezett változásokat jelzik a fogászati ellátásban. Abban semmi meglepő sincs, hogy amióta újból ingyenes az alapellátás, átlag háromszorosára nőtt a különböző fogászati kezelések száma. A pénz nagy úr.

Csakhogy ez egyben azt is jelzi: az embereknek igenis van igényük arra, hogy esztétikusabb, egészségesebb legyen a fogazatuk! Az ellátási rendszer mellett arról is megkérdezte a Weborvos dr. Simon-Fiala Jánost Békés megyei szakfelügyelő főorvost, hogy az EU-csatlakozás küszöbén miként alakul a fogorvosok és asszisztensek képzése, továbbképzése és jelent-e problémát a gyerekek számára a fluoros észak-békési víz.

- Miként működik jelenleg a fogászati ellátás rendszere, melyek a jellemzőbb megyei mutatók?

- Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár 105 működtetővel, összesen 120 ellátó szolgálatra kötött finanszírozási szerződést. Ebből négy működtető 10 szolgálatára fogászati szakellátásra jött létre szerződés. A gyermek- és ifjúsági fogászatok száma 10, éppen ennyi magánfogorvos dolgozik a megyei szerződés nélkül, teljes idejű ellátásban. Ha azt mondom, egy betöltetlen állás van csupán, két településen pedig helyettesítéssel oldják meg az ellátást, ezzel arra is utalok, hogy megfelelő az ellátás. Azért hozzátenném, hogy az alapellátás úgynevezett bázisfinanszírozású, vagyis az érintetteknek a MEP utal egy bizonyos fix összeget. A szakellátásban dolgozó kollégák egy fillért sem kapnak, ők a ,,megtermelt", úgynevezett pontforintjuk alapján kapnak ellentételezést a munkájukhoz. Miután ez bázispénz nélkül nem lehetséges, a kórházak terhére megy a szakrendelők fenntartása. Mondanom sem kell, ez lassan tarthatatlan helyzetet teremt, nagyon várjuk tehát a szakellátások — szájsebészet, fogszabályozás, szájnyálkahártya-betegségek ellátó rendszerének — privatizációját is. Ha nem gyorsul fel a folyamat, például a szájsebészi ellátás egyszerűen ellehetetlenül.

- Ez összegszerűen mit jelent?

- Zárt a kassza — függetlenül attól, hogy alap- vagy szakellátásról van szó —, tehát minden hónapra fix összeg áll rendelkezésre. A tervezett szerint egy pontérték 2,40 és 2,70 forint közt kellene mozogjon. Hadd tegyem hozzá, a tíz, már említett megyei magánorvos semmiféle támogatást nem kap, egyébként szabad árakkal dolgoznak, a pacientúrától és sok mástól függően, hiszen végső soron náluk egy üzleti megállapodásról van szó. Fogódzónak említhetem azonban a szerződéses orvosoknál kiszámított értékeket. Egy korábbi időszakban például egy 1200 pontértékű foggyökértömést 1,83-mal kellett beszorozni, ennyit térített az OEP az illető orvosnak.

- Amit mondott, az nyilván morális problémákat is felvet a szakmában, de mi most inkább maradjunk az ellátásnál, amit egy szóval úgy jellemzett: megnyugtató.

- A korábbihoz hasonlóan Békéscsabán és Gyulán a legmagasabb szintű az ellátás, jóllehet, a többi városban is megfelelő a helyzet. Az önkormányzatok egymással történő megállapodása alapján több helyütt az a forma alakult ki, hogy egy fogorvos több települést is ellát, mint például Vésztőn, Kötegyánban és Sarkadkeresztúron, ahová környékbeliek is járnak. Kedvezőek a tapasztalataink, miként a visszajelzések is. Ami a szakellátást illeti, a járóbetegek a gyulai megyei kórházban mind a hat, tehát a teljes tevékenységi kört igénybe vehetik, míg Békéscsabán, a Réthy Pál kórházban szájsebészeti ellátást és röntgent, egyébként Gyulán 12, a megyeszékhelyen 5 szájsebészeti ágy áll rendelkezésre.
A megyében változatlanul csak egy helyütt van hétvégi, térítésmentes ügyeleti ellátás — Békéscsabán, a Kolozsvári utcában —, ugyanitt éjszakánként térítés ellenében is ellátják a betegeket. Ezen kívül a megyei kórházban készenléti ügyeletet tartunk fenn, Békéscsabán pedig behívás alapján kezeljük az akut eseteket, döntően a balesetet szenvedettekre gondolok.

- Mint minden szakma, az önöké is nyilván felfokozott érdeklődéssel várja, miként alakul az alapképzés-továbbképzés rendszere az EU-csatlakozás nyomán?

- A fogorvosok és szakorvosjelöltek — rezidensek — képzésében eurokonform megoldás várható, vagyis elméletileg csak akkor lenne az illető kolléga köteles 2 éves gyakorlat után szakvizsgát tenni, ha szerződést köt valamelyik biztosító társasággal. Pillanatnyilag erre nincs kész tervezet. Ami az asszisztenseket illeti, tény: 2004-től szakképzetlen asszisztens nem dolgozhat a fogorvos mellett. Egy évre 75 ezer forint a tanfolyam, amit az illetőt alkalmazó orvosnak kell fedeznie. Én a szituációt eléggé fájlalom, mert később messzebbre utazva kell megszerezniük a képesítést. Ami az orvosokat illeti, az alapellátásban dolgozó kollégáknak már kellett egészségügyi alkalmassági vizsgát tenniük, ugyanez vonatkozik a jövőben az egyéni vállalkozóként működőkre is, hozzácsatolva a vállalkozói igazolványt is.

- A legutóbbi békéscsabai szakmai tanácskozásukra készített jelentésben az olvasható, hogy a Békésszentadrástól Kondorosig terjedő térségben végzett vizsgálatok szerint a víz fluoridtartalma körülbelül 0,3 milligramm/liter, ami megfelel a megyei átlagnak. Kiderült, az itteni öt településen a 6-7 éves gyerekek 3 százaléka szed fluoridtartalmú tablettát, ilyen tartalmú ásványvizet a kérdezettek 27,6 százaléka fogyaszt rendszeresen. Elégedettek-e ezzel az adatsorral?

- Minthogy fluorid-túladagolásról általában nem tudunk beszélni hazánkban, itt is megfelelő a helyzet, hiszen — életkortól és testsúlytól függően — naponta 1 milligramm fluoridot szükséges bevinni a szervezetbe. Ez a mennyiség a vízből, tablettából és ásványvízből tevődik össze, tehát elbírnának akár többet, még a kisiskolások is. Az már inkább aggodalomra ad okot, hogy 100-ból még mindig csak 11 mos többször fogat naponta, és harminc százalékuk csak egy alkalommal, a vizsgálatban részt vetteknek pedig csupán 26 százaléka ép fogazatú, 65 százalékuknak már 1—5 szúvas tejfoga van. Hozzáteszem, városokban valószínű kedvezőbb adatokat összegezhetnénk.