• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Európa egészségéért!

Európai Unió Forrás: Weborvos Szerző:

Dr Jakab Ferencné és Rácz Jenő nemzetközi sajtókonferenciája Budapesten.

Bár kevés az esélye, hogy a H5N1 vírus az emberi egészséget veszélyezteti, mégis komolyan kell venni a kockázatot.Ezt Dr.Jakab Ferencné, az Európai Betegségmegelőző és Ellenőrző Központ (ECDC) igazgatója hangsúlyozta, ezúttal abból az alkalomból, hogy ma és holnap Budapesten ülésezik az ECDC igazgatótanácsa. A testület napirendjén az iménti üzenettel kapcsolatos napi események taglalásán túl az ECDC stratégiája is szerepel. Az egészségpolitikusok megkülönböztetett figyelmet szentelnek a tagállamok közötti tudományos együttműködés javításának, amely biztosíthatja az egészségügyi kockázatokra adandó gyors választ.

Az ECDC élén álló Jakab Ferencné  szakavatottan vesz részt a munkafolyamatokban - emelték ki a nemzetközi sajtókonferencián részt vevő uniós prominens személyiségek. Mint ismeretes, a testület 2004. december 1-jén jelölte Jakab Ferencnét az ECDC igazgatói posztjára, amelyet 2005. március 1-jén foglalt el.

A madárinfluenza H5N1 vírusa rávilágított az új betegségek terjedése elleni európai és nemzetközi együttműködés fontosságára, emelte ki az uniós szervezet igazgatója. Bár a madárinfluenza jelenleg kis kockázatot jelent az emberi egészségre – mondta -, a vírus Ázsiából Európára terjedésének módja mégis elgondolkodtató. Európa fertőző betegségek elleni védekezése ugyanis a modern világban legalább annyira függ attól, hogy mi folyik a világ más részein, mint attól, hogy mi történik Európában. Folytatnunk kell tehát az európai egészségügyi védekezésbe való befektetéseket, ugyanakkor jobban kell törődnünk a mellettünk lévő országokkal is.

A madárinfluenza H5N1 vírusának terjedése bizonyítja, hogy fel kell gyorsítani a felkészülést egy esetleges influenzajárvánnyal szemben. Nem vesztegethetjük az időt azzal, hogy találgatjuk, mikor tör ki a járvány, és azt vajon a H5N1 vagy más vírus okozza majd. A legfontosabb, hogy már most cselekedjünk. Az ECDC minden tagállamának van előkészületi terve. Most azt kell biztosítanunk, hogy ezek a tervek hatékonyan működjenek. Az ECDC még az idén részt vesz azon az Európai Bizottság által vezényelt Európai Unió-szintű válsággyakorlaton, amely egy esetleges járvány esetén a nemzeti és az uniós döntéshozatali folyamatok összehangoltságát és hatékonyságát hivatott lemérni.

Jakab Ferencné hangsúlyozta: a 21.század egészségügyi kihívásai 21. századi intézmények létrehozását követelik meg, amelyek képesek válaszolni e kihívásokra. Az ECDC feladata éppen ez, munkáját a tagállamokban létrejött betegségmegelőző hatóságok hálózatba kötésével végzi. A Központ gyűjti össze a tagországokban felhalmozódó tapasztalatokat és hozza össze a legnagyobb tudással rendelkező szakértőket, hogy együtt küzdjünk meg az újonnan kialakuló betegségekkel.

Rácz Jenő miniszter a mai nemzetközi sajtókonferencián tájékoztatta a hazai és igencsak nagy számban megjelent külföldi médiumok képviselőit a Magyarországon folyó, határainkon túl is nagy érdeklődéssel kísért oltóanyaggal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról, fejleményekről. A sorozatos félreértések, sürgetések elkerülése végett egyebek mellett egyértelműen nyugtázta: a technológia kizárólag a hazai, az európai, és a nemzetközi előírások alapján foganatosított szigorú szakmai elvek alapján haladhat, tehát ennek egyetlen fázisa sem felesleges, azaz nem hagyható ki. Ami a magyarországi oltóanyag-gyártási kapacitásunkat illeti, erről szólva megerősítette: heti 500 ezer adagra van jelenleg kapacitásunk, ez  szükség esetén (például a jelzett exportigény realizálása esetén) - természetesen megfelelő anyagi kondíciók mellett – bővíthető.