• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Gyógyszerügyek a brit parlament bizottsága előtt

Európai Unió Forrás: Scrip

Tudnak róla, hogy egyes beteg-érdekképviseleti csoportokat a gyártók finanszíroznak, ez azonban a tárcát nem befolyásolja döntéseiben.

A londoni parlament egészségügyi bizottsága meghallgatáson mérte fel a gyógyszeripar szerepét az egészségügyben. A jelenlévők kérdései az iparnak a kutatásra és fejlesztésre (K+F) irányuló tevékenységére, a betegképviseleti csoportokra, az egészségügyben dolgozók szakmai továbbképzésére, az orvosok gyógyszerrendelési gyakorlatára és a gyógyszer- és hatóanyag szabályzásra vonatkoztak. Úgy tűnt, a hivatalosság nem keresi a konfrontációt a gyártókkal.


A kormány képviselője elégedettségének adott hangot a gyógyszeripar K+F tevékenységét illetően, jelezve, hogy az egyben a gazdaság általános fejlődését is kedvezően befolyásolja, egyébként pedig a világ 100 gyógyszer-bestsellere közül 25 angol fejlesztés. Az ország ezzel az USA utáni helyet foglalja el a világranglistán.


Egy független képviselő a fejlesztés által elhanyagolt területekre is rámutatott, amire az illetékes kormányhivatal (a Gyógyszerek és Gyógyászati termékek Regulációs Ügynöksége, MHRA) vezetője azt felelte, hogy lehetséges az effajta kutatások megélénkítése, amit egyébként az EU egy 4-5 éves projektje is előirányoz.


Egy konzervatív honatya felvetette: vajon helyes-e, hogy az MHRA gyógyszerészeti részlegének működését 100%-ban az ipar finanszírozza, amire az volt a válasz, hogy a helyzet Svédországban (95%) és az Egyesült Államokban (55%) is hasonló. Szóba került, hogy az információ szabadságáról szóló törvény értelmében az ügynökség a jövő évtől kezdve néhány speciális kivételtől eltekintve közzéteszi a törzskönyvezett gyógyszerek valamennyi paraméterét – a gazdasági jellegűeket is ideértve.


Egy felvetésre az egészségügyi minisztérium képviselője közölte: tudnak róla, hogy egyes beteg-érdekképviseleti csoportokat a gyártók finanszíroznak, ez azonban a tárcát nem befolyásolja döntéseiben.


Érintették a gyógyszeripar különböző promóciós tevékenységeit, illetve ezek szabályozásának szükségességét is: a minisztérium gyógyszeripari főreferense szerint tárcája e téren nagy utat tett meg és derűlátóan tekint a jövőbe.
Mint kiderült, az Egyesült Királyságban írják fel a legtöbb generikumot: az összes rendelt gyógyszer mintegy 78%-a ilyen.