• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hátrányban az európai gyógyszergyártás

Európai Unió Forrás: Weborvos Szerző:

Az egészséges Európa számára az ipar versenyképességének visszaállítása a legsürgetőbb feladat.

Az Európai Gyógyszergyártók Szövetsége (European Federation of Pharmaceutical Industries and associations - EFPIA) május végén Dublinban megtartott közgyűlésén új elnököt választott Dr. Franz B. Hummer személyében- tájékoztatta a Weborvost a szövetség illetékese.

Az EFPIA éves közgyűlésén - ahol több mint 350 európai gyógyszeripari felsővezető, továbbá európai és nemzeti törvényhozó, számos betegszervezet képviselője, egészségügyi szakember és újságíró vett részt - az új EFPIA elnök székfoglaló beszédében áttekintette az európai gyógyszeripar területén zajló, és mindenképpen prioritásoként értékelhető folyamatokat, mely minden részt vevő számára figyelemfelkeltő volt.


„Vezetésem alatt az EFPIA tovább küzd azért, hogy javuljon a kutatás-orientált európai gyógyszeripar versenyképessége, valamint az európai kutatás-fejlesztés és az innováció legfontosabb ösztönzője: a szabályozói és politikai környezet", - hangsúlyozta F. Hummer. „Ez segíti az egészségügyi ellátás javulását Európában, új gyógyszereket hoz az európai betegnek, de hozzájárul az innováció vezette gazdasági növekedés ’Lisszaboni célkitűzés’-ének, a több és jobb európai munkahely megvalósításához".

 
„A szemeim előtt egy erős kutatás-orientált európai gyógyszeripar újraépítésének világos célja lebeg, és mint EFPIA elnöknek három prioritásom van: az uniós tudományos alapok erősítése, a betegek innovatív terápiákhoz történő hozzájutásának felgyorsítása és az európai egészségügyi piaci környezet javítása", mondta F. Humer.
Az új elnök egyértelműen kiemelte: az európai emberek szerint a jobb egészégi állapot az, ami leginkább képes javítani az életminőségen. Az innovatív gyógyszerek vezető szerepet képesek játszani abban, hogy az EU állampolgárok hosszabb, egészségesebb életet élhessenek.

A központi kérdés persze az, hogy támogathatjuk-e azt a politikát Európában, ami korlátozza a hozzáférést a jobb egészségügyi ellátáshoz, beleértve az innovatív gyógyszereket? A válaszom világos: nem!" fejezte be F. Humer. Európának tehát nem szabad lassítania az innováció ütemén, hanem támogatnia kell iparágunkat, amely igyekszik az öregedő népesség jelenlegi és jövőbeni egészségügyi igényeit kielégíteni. Együttesen kell munkálkodnunk egy erős, élénk és folyamatosan fejlődő gyógyszeripar létrehozásán, ami az európai társadalom, gazdaság és közegészségügy jobbátételén dolgozik, 450 millió ember érdekében "- szögezte le az EFPIA május végén megválasztott új, svájci illetőségű elnöke.


Dublinban az elmondottakat egyébként statisztikai adatokkal egészítették ki. A közgyűlésen ugyanis napvilágot látott az a felmérés amelyből kitűnik: az új elnök nem véletlenül sürgeti az európai ipar versenyképességének növelését, hiszen az 1990-es évek kezdetétől , a kutatás-orientált európai gyógyszeripar vesztett versenyképességéből az USA-hoz képest. A 2002-es, sőt, a 2003-as előzetes adatok is megerősítik az európai kutatás-orientált gyógyszeripar sebezhetőségét. Benchmarking és teljesitmény jellemzők mutatják, hogy az USA tovább erősítette az innováció területén meglévő viszonylagos pozícióját.