• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kis cigaretta, valódi, de tilos?

Európai Unió Forrás: Népszabadság

Ahány ház, annyi szokás: az EU-ban még nem „egyenjogúsították" a nem dohányzókat, bár tavaly ősszel David Burne egészségügyi biztos már felvetette, hogy – amerikai mintára – az unió tagországaiban is meg kellene tiltani a füstölést a munkahelyeken.

Hozzátette azonban, maga is tisztában van vele, hogy a „hagyományok és kultúrák" különböző volta miatt ez nem lesz könnyű. Az olaszokat például a legnagyobb dohányosok között tartják számon Európában, pedig Itália felnőtt lakosságának csak 26 százaléka füstöl rendszeresen, de a franciáknál 27, a németeknél 34,5, a görögöknél pedig 37,6 százalék ez az arány. Itáliában 2003. január 1-jével lépett életbe a dohányzás elleni törvény. Ennek értelmében 25-től 250 euróig terjedő bírsággal sújtható, aki iskolában, kórházban, közhivatalban, múzeumban, moziban, buszon vagy repülőtéren rágyújt. Ha terhes anya vagy gyermekek jelenlétében füstöl valaki, a büntetés a duplája lehet.

A nem dohányzókat védelmező új törvény csak az első lépés. A második egy kampány lesz, amelynek célja, hogy tartsák távol a fiatalokat a dohányzástól. A harmadik pedig adóoffenzíva a dohánymultik ellen. A német szabályok lazábbak. Az élet más területeit agyonszabályozó Németországban, a dohányzás „bocsánatos bűnnek" számít, az éttermek többségében nincsenek elkülönített helyiségek, de még elkülönített asztalok sincsenek a dohányzók és nemdohányzók számára. Németországban évente 110 ezren halnak meg a dohányzás következében fellépő valamely betegségben. Ma csupán anyagi eszközökkel igyekeznek elriasztóvá tenni a dohányzást. 2002. január elsejével egyszer már megemelték a dohányáruk adótartalmát, 2004 januártól pedig újabb húsz eurócentes drágulás következett. A németek azzal érvelnek, hogy a nemzetközi kutatások szerint a drágulás csökkenti a dohányzás vonzerejét, vagyis legalábbis erősíti a leszokás iránti vágyat.

Magyarországon 1999. november 1-je óta törvény védi a nemdohányzókat. A jogszabály a dohányosok számára kemény korlátozásokat állít, amelyek áthágásért pénzbüntetés jár. A törvény korlátozza, illetve tiltja a dohányzást a munkahelyeken, iskolákban, vendéglátóipari létesítményekben, közintézményekben, tömegközlekedési eszközökön, egészségügyi intézményekben és sportlétesítményekben. A felsorolt helyeken a dohányosok csak a számukra elkülönített helyiségekben gyújthatnak rá, amelyeket megfelelő szellőzéssel láttak el. Az előírások betartása felett az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat őrködik. Az intézményekre 50-100 ezer, a dohányzókra legfeljebb 30 ezer forint bírság róható ki. Az így befolyó pénzből egészségvédő programokat finanszíroznak.