• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Új uniós gyógyszeripar-politika

Európai Unió Forrás: Scrip

A gyógyszeripari innováció támogatása nélkül soha sem szerezzük vissza a versenyelőnyt, amelyet Európa egykor élvezett.

A nyári szabadságolásuk után az Európa Parlament valószínűleg elfogad egy dokumentumot, amely a modern iparpolitika kommunikációját körvonalazza, s amelyen az illetékes szakbizottság még dolgozik. Ennek az iparpolitikának a homlokterében a gyógyszeripar is ott lesz, ígéri a vállalkozási (iparügyi) biztos, Günter Verheugen, aki egyben a bizottság alelnöke is.

„Célom, hogy biztosítsam a feltételek olyatén alakítását, hogy Európa ismét a gyógyszeripari innováció »természetes otthona« legyen" – jelentette ki az EFPA (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations, Európai Gyógyszergyártók Szövetsége) évi nyilvános tanácskozásán.

Jelezte, hogy megérti az európai tudományos bázis támogatására vonatkozó igényeket. „A gyógyszeripari innováció kedvező környezetének megteremtése nélkül soha sem szerezzük vissza a versenyelőnyt, amelyet Európa egykor élvezett" – hangsúlyozta.

Nemcsak támogatnunk kell az új technológiákat, például a biotechnológiát, hanem arról is gondoskodnunk kell, hogy eredményeik az ipar hasznára váljanak."

A Lisszaboni Agenda (2000) és céljai - vélekedett - mára túlságosan nagyralátóaknak tűnnek s a Bizottság a tagállamok részvételével egy realisztikusabb iparpolitika kimunkálásán dolgozik.


Áprilisban Brüsszelben két javaslatot fogadtak el – emlékeztet a Scrip – , a 7. sz. Kutatási Keretprogramot, valamint a Versenyképességi és Innovációs Programot. Javaslat született kutatási-fejlesztési program költségvetésének megduplázására (73,2 milliárd euróra emelésére), és a versenyképességi-innovációs terv költségvetésének 4 milliárd euróra bővítésére. „Az hogy megvalósulnak-e az előirányzatok, attól függ, elfogadja ez az Unió saját 2007-2013-as általános költségvetését" – jegyzi meg a lap.


A programokhoz kapcsolódó „technológiai platformok", amelyeknek megteremtése már megkezdődött, ösztönzik majd az európai tudományos világ, az ipar, a tagállamok és a Bizottság együttműködését, vélekedett Verheugen. Az egyik ilyet, az Innovatív Gyógyszerek Technológiai Platformját kifejezetten a gyógyszerfejlesztést akadályozó szűk keresztmetszetek megszűntetésére hozták létre.

A szervezet vizsgálja majd, miképpen javítható a potenciális gyógyszeráruk biztonságosságának és hatásosságának prognosztizálása (például biomarkerek alkalmazásával), hogyan bővíthető a páciensek köre, illetve hogyan tehető pontosabbá a kockázatok előzetes felmérése. Ugyancsak foglalkoznak majd a tudásmenedzsment szerepével, ezen belül a nagy információmennyiségek integrált és megbízható elemzésének új technológiákat alkalmazó módszereivel.