• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

A fizikai aktivitás növelése

Fogyokura Forrás: Weborvos

A fizikai aktivitás során a cél az, hogy a maximális pulzusszám 60-70%-át elérjük.

A fogyókúra másik eszköze a fizikai aktivitás fokozása. Ismert az is, hogy a fizikai aktivitás csökkenti a cukorbetegség kockázatát és a lipid problémákat. Mozogjon napi rendszerességgel. A mozgás ne legyen túl megerőltető, de megfelelő intenzitású legyen. Törekedni kell a fokozatosságra. Ez azt jelenti, hogy a fizikai aktivitás kezdetén az intenzitás kisebb legyen, majd fokozatosan növeljük az intenzitást. A fizikai aktivitás során a cél az, hogy a maximális pulzusszám 60-70%-át elérjük. Ezt úgy tudjuk kiszámítani, hogy 220-ból elvonjuk az életkort. Pl. 50 éves ember maximális pulzusszáma: 220-50 = 170. Ennek a 70%-a 120-as pulzusnak fele meg. A fizikai aktivitás első két hetében a maximális pulzusszám 50%-át, a harmadik és a negyedik hetében 60%-át, majd ezt követően a 70%-át kell elérni.
A fizikai aktivitás intenzitása:

 

 

 

 


A közepes intenzitású mozgásprogram előtt mindig 5 perces bemelegítés (légzőgyakorlatok és az izomcsoportokat nyújtó-lazító gyakorlatok), majd a fizikai aktivitás végén 5 perces levezetés indokolt minden esetben, az izomsérülések elkerülése érdekében.

Elsősorban a nagy izomcsoportokat (csontok és faktorok izomzatát) megmozgató, dinamikus (aerob) típusú fizikai aktivitás ajánlott, az állóképességet javító és a kedvező anyagcsere (vércukor és vérzsír-szinteket csökkentő) hatásai miatt. A statikus, erőfejlesztő mozgás (súlyemelés, testépítés) jelentős vérnyomás-emelő hatása miatt veszélyes is lehet a magasvérnyomás-betegségben vagy koszorúér betegségben szenvedő betegek számára, egyúttal a kedvező anyagcsere-hatások is jóval kisebbek, mint a dinamikus mozgás során.

Férfiakban 40, nőkben 45 éves életkor fölött a rendszeres fizikai aktivitás elkezdése előtt feltétlenül indokolt terheléses EKG, valamint szívultrahang vizsgálat elvégzése, a mozgás program biztonságossága érdekében.

A kövér, elhízott egyéneknél gyakran észlelhető szívkárosodás. Ezért a fizikai aktivitás megkezdése előtt keresse fel a lakóhelyéhez legközelebb lévő szakorvost, aki segít a terhelhetőség mértékének meghatározásában. A kövér, elhízott egyének nagy súlya jelentős terhet ró a gerincre és a nagyizületekre, ezért lehetőleg olyan mozgásformát kell választani, mely ezt a terhet mérsékli, pl. úszás, vízalatti torna, kerékpározás.

A sikeres, a szervezet aktuális terhelhetőségét is figyelembevevő programot egyénre szabottan a fogyókúrás központokban működő mozgásterápiás laboratóriumokban célszerű kialakítani a megfelelő tapasztalattal rendelkező szakember segítségével.

A mozgást legalább 20, vagy inkább 30 percig folytassa, hetente 5, vagy inkább 6 napon. A mindennapos testedzés szempontjából az intenzív gyaloglás talán a legkönnyebben elérhető. Nagyon hasznosak még az edzőtermek, illetve figyelembe véve edzettségét, általános állapotát, a kocogás (ha az izületeit ez nem terheli túl), vagy az úszás, illetve kerékpározás is.
10 perces fizikai aktivitás során a leadott energia (kcal) mennyisége (intenzitástól és testsúlytól függően):


 

 

 

 

 


Kiemelendő még, hogy az anyagcsere a fizikai munka után is órákig fokozott marad, nagyban hozzájárulva a szervezet energiaháztartásának javulásához. A testsúly, a vérnyomás, a vércukor- és triglicerid-szint csökkenésében megnyilvánuló kedvező hatás eléréséhez legalább 3 hónapon át – a fent megadott gyakoriságban végzett – rendszeres fizikai aktivitás szükséges.

Legolvasottabb cikkeink